Tuesday, November 4, 2008

Στο βάθος... ζύθος


Επτά ιστορίες... δροσιστικές από ισάριθμους συγγραφείς. Επτά διηγήματα με κοινό παρονομαστή την παρέα της μπίρας. Η συλλογή «Ιστορίες στον αφρό» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Περίπλους».

Αστυνομικής υφής η ιστορία του Αλέξανδρου Ασωνίτη όπου την άγρια δολοφονία του βιοτέχνη της μπίρας «Μπλε Πάνθηρας» προσπαθεί να εξιχνιάσει ένας αστυνομικός επιθεωρητής φίλος του. Ενα παιχνίδι αναζήτησης μέσα από μια ατζέντα που βρίσκει κάποιος στο έδαφος είναι αυτή της Λίλας Κονομάρα.

Εύθυμη και νοσταλγική ματιά της Χρύσας Μολογιάννη για το πέρασμα του χρόνου, τη σχέση γηρατειών και νιότης στο διήγημά της «Ωριμοι διάλογοι ωρίμων ανδρών». Στο διήγημα της Σοφίας Νικολαΐδου δύο αδέλφια, ηθοποιός ομοφυλόφιλος ο ένας, μαθηματικός στις ΗΠΑ ο άλλος, κι η μητέρα τους ξεδιπλώνουν προσωπικές πτυχές της ζωής τους.

Σε κάποιον προικισμένο που διαβάζει το μέλλον μέσα στις μπίρες αναφέρεται ο Αντώνης Ρουσοχατζάκης στον «Ζυθομάντη». Μινιμαλιστική ερωτική γεύση προαναγγελθέντος χωρισμού και μπόλικης μπίρας στην παραλία ανάμεσα σε μια παντρεμένη και τον εραστή της δίνει ο Χρήστος Σιάφκος στο «Αν διάλεγα γεύση στα χείλη σου».

Στο τελευταίο διήγημα, που μοιάζει με χιουμοριστικό θεατρικό έργο, η Κατερίνα Χριστοδούλου καταγράφει την κουβέντα τριών φιλενάδων που πίνουν μπίρες σ' ένα στέκι. Το παράξενο όνειρο της μιας για ένα γατί που καρφώθηκε στα μαλλιά της και ο μυστηριώδης χωρισμός μιας άλλης φίλης λίγο πριν από τον γάμο της δημιουργούν μια νόστιμη ίντριγκα συνοδευόμενη με άφθονη μπίρα.

Ιστορίες ενδιαφέρουσες, ποτισμένες στο υγρό ξανθό χρώμα της μπίρας και στον αφρό της. Αντε γεια μας...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/11/2008

No comments: