Wednesday, November 12, 2008

Μένης Κουμανταρέας: «Κάποια στιγμή θα ξεσπάσει επανάσταση»


«Κάποια στιγμή θα ξεσπάσει επανάσταση»

«Κάποια στιγμή θα ξεσπάσει επανάσταση. Η Ιστορία είναι ένας κύλινδρος που ξαναδιατυπώνει τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο». Αιχμηρός ο Μένης Κουμανταρέας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Το show είναι των Ελλήνων» (εκδόσεις Κέδρος). Αν και επέμεινε ότι δεν έγραψε ένα ιστορικό μυθιστόρημα, τα πρόσωπα και τα γεγονότα είναι αληθινά. Αλλωστε, «είναι ένας τρόπος», όπως είπε, «για το πώς να μη γράφει κανείς Ιστορία».

Πρωταγωνιστές ο Τσόρτσιλ, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Γ. Σιάντος… Στην πρώτη νουβέλα, «Μια μέρα απ’ τη ζωή τους», ο Κωνσταντίνος Καβάφης συναντά το νεαρό τότε συνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλο, σε μια δεξίωση το 1932 στο σπίτι της Ελένης Ουράνη. Στη δεύτερη, «Ο κύριος Μπάτερφλαϊ», ο γιος του Πουτσίνι παρακολουθεί τη «Μαντάμ Μπάτερφλαϊ» στη Λυρική Σκηνή και φυγαδεύεται, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για το ξέσπασμα του πολέμου του ’40 έχει αρχίσει. Στην τρίτη νουβέλα, που έδωσε τον τίτλο της στο βιβλίο, ο Τσόρτσιλ παρίσταται σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων το Δεκέμβριο του 1944, ενώ παίζεται η τύχη της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Επίκαιρες αιχμές

Συντονισμένος με την επικαιρότητα, ο δημοφιλής συγγραφέας πιστεύει ότι «η Ν.Δ. δεν θα συμφωνήσει με τις απόψεις μου για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, καθώς αυτή βοηθά τα golden boys και όχι τον κόσμο». Οσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα; «Από το ΚΚΕ ακούγονται πράγματα που δεν τα λένε άλλοι, όπως δυστυχώς και από τον ΛΑΟΣ. Ομως αναρωτιέμαι αν το κόμμα θα έχει αντιρρήσεις για τον τρόπο που παρουσιάζεται ο Γιώργης Σιάντος». Ο Μένης Κουμανταρέας εξέφρασε απορία και για τον τρόπο που θα αντιμετωπισθεί το βιβλίο του και ιδιαίτερα η τρίτη νουβέλα, από το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Γεώργιος Παπανδρέου παρουσιάζεται ως τυχοδιώκτης και έμπιστος των Αγγλων.

Η «περιπέτεια» του τελευταίου του βιβλίου ήταν αφορμή για να αναζητήσει τις ρίζες του παράλληλα με την νεότερη Ιστορία της χώρας. «Στην πρώτη νουβέλα ταξίδεψα στην μπελ επόκ της Αθήνας του ’32 και τα ιδεολογικά ρεύματα. Είναι σαν να κλείνω το μάτι στην παιδική μου ηλικία», υπογράμμισε. Και συμπλήρωσε: «Η κανονική μου μνήμη ξεκινά στις 28 Οκτωβρίου 1940, με τις σειρήνες. Ημουν 11 ετών…».

No comments: