Thursday, September 18, 2008

Το show είναι των Ελλήνων


Ο τίτλος του νέου βιβλίου του Μένη Κουμανταρέα, που κυκλοφορεί στις 17 Νοεμβρίου

Καινούργιος Μένης Κουμανταρέας με τρεις νουβέλες. Θα τιτλοφορούνται «Το show είναι των Ελλήνων» και θα κυκλοφορήσουν στις 17 Νοεμβρίου από τον «Κέδρο».

Οι τρεις νουβέλες του Κουμανταρέα βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες με πρωταγωνιστές τον Τσόρτσιλ και τους Κ.Π. Καβάφη, Δημήτρη Μητρόπουλο
Ο τίτλος του βιβλίου είναι και ο τίτλος της τρίτης νουβέλας, που βασίζεται στη φράση που είπε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ στον Ουκρανό φωτογράφο Ντμίτρι Κέσελ, κατά τη διάρκεια της ιστορικής σύσκεψης, στις 26 του Κόκκινου Δεκέμβρη τού '44. Ενας καθόλου τυχαίος μήνας, αφού παιζόταν κορόνα-γράμματα η τύχη της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Η μεσαία νουβέλα, «Ο κύριος Μπατερφλάι», αναφέρεται στην παράσταση της όπερας «Μαντάμ Μπατερφλάι», με καλεσμένο τον υιό Πουτσίνι, μόλις τρεις μέρες πριν από την έκρηξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Εγινε γνωστή ως «Μπατερφλάι του πολέμου», ενώ πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν ακόμη επιζώντες από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν σ' αυτή.

Η εναρκτήρια νουβέλα «Μια μέρα απ' τη ζωή τους» αναφέρεται στη μοναδική φορά που συνάντησε ο ποιητής Κωνσταντίνος Π. Καβάφης τον αρχιμουσικό Δημήτρη Μητρόπουλο, τον Οκτώβριο του 1932, σε γνωστό αθηναϊκό σπίτι. Ο Αλεξανδρινός ακούει τον Δημήτρη Μητρόπουλο, όταν ακόμη έγραφε συνθέσεις, να παίζει στο πιάνο και να τραγουδά μελοποιημένα ποιήματά του. «Βεβαίως δεν πρόκειται για ιστορικό ή πολιτικό βιβλίο. Η φαντασία έχει το πάνω χέρι και επεμβαίνει στην πραγματικότητα χωρίς να την αλλοιώνει», είναι το σχόλιο του Μένη Κουμανταρέα.

ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/09/2008

No comments: