Monday, September 29, 2008

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών


Μετά την ανακήρυξη του 2001 σε έτος γλωσσών, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακήρυξαν την 26η Σεπτεμβρίου «Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών». Αυτό έγινε για να γιορταστεί η πολιτιστική μας κληρονομιά, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι οι γλώσσες της Ευρώπης.

Με την ευκαιρία της φετινής Ημέρας των Γλωσσών η Επιτροπή κάλεσε τους δημοσιογράφους να συναντήσουν μερικούς μεταφραστές για τους οποίους η εκμάθηση και η χρήση πολλών γλωσσών -σε μερικές περιπτώσεις πάνω από 20- δεν είναι πρόβλημα αλλά απόλαυση. Πέρα από την περιγραφή των εμπειριών που αποκόμισαν αυτοί οι «πολύγλωσσοι» από την εκμάθηση γλωσσών, η συνάντηση αυτή έδωσε το έναυσμα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις όπως, π.χ., τι είναι αυτό που παρακινεί κάποιον να μάθει πολλές γλώσσες, ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται και αν υπάρχει όριο στην ικανότητα του ανθρώπου να μαθαίνει γλώσσες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα ο Επίτροπος, κ. Leonard Orban, υπεύθυνος για την Πολυγλωσσία θα συμμετάσχει σε συνέδριο με τίτλο «États Généraux du Multilinguisme», το οποίο οργανώνεται από τη γαλλική προεδρία στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Πρόκειται για φόρουμ που αποσκοπεί στην εξέταση των πολιτικών που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη για την ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων των πολιτών τους τόσο στο σχολείο όσο και μέσω της διά βίου μάθησης, με έμφαση στη συμβολή της πολυγλωσσίας στην ανάπτυξη, την πρόοδο και τη συνοχή.

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με θέμα «Η μετάφραση στην επιχείρησή μας», καθώς και ένα «φεστιβάλ γλωσσών» που θα περιλαμβάνει παιχνίδια υπολογιστών που έχουν ως βάση τις γλώσσες, δοκιμή φαγητών, ταινίες και διαλογικά παιχνίδια με βραβεία. Θα υπάρχουν επίσης ζωντανή μουσική, ντοκιμαντέρ και επισκέψεις από τοπικά σχολεία.

Δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών:
http://ec.europa.eu/education/languages/eu-language-policy/doc2836_en.htm

Πηγή www.euro-info.gr

No comments: