Monday, September 1, 2008

Πάνος Καρνέζης: «Στο Λονδίνο δεν νιώθεις ξένος»


Ο συγγραφέας Πάνος Καρνέζης, που γεννήθηκε στην Αμαλιάδα και μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στη Βρετανία όπου γράφει μυθιστορήματα στα αγγλικά, μας ξεναγεί στο «δικό του» Λονδίνο, που είναι «πολλές πόλεις μαζί»...
«Το Λονδίνο είναι στην ουσία πολλές μικρές πόλεις μαζί», λέει ο Πάνος Καρνέζης για την πόλη όπου ζει και γράφει. «Είναι κάτι περισσότερο από γειτονιές της ίδιας πόλης, γιατί καθεμιά έχει ξεχωριστό χαρακτήρα. Κάποιες είναι πολύ ήσυχες, κάποιες πολύ φτωχικές, άλλες πλούσιες, σε κάποιες η πλειοψηφία του κόσμου είναι μετανάστες από την ίδια πατρίδα ή άνθρωποι που πιστεύουν στην ίδια θρησκεία, άλλες τις μοιράζονται διάφορες μειονότητες μαζί κ.τ.λ. Αυτό μου δίνει την αίσθηση πως δεν είμαι παρείσακτος εδώ, όπως μπορεί να νιώσει κανένας εκτός Λονδίνου, σε πόλεις που δεν είναι τόσο πολυπολιτισμικές».
  • Μαζί με το Παρίσι, το Λονδίνο είναι ουσιαστικά η μόνη μεγαλούπολη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την έννοια πόλεων αναφοράς άνω των 10 εκατομμυρίων. Ποια είναι η βασική διαφορά μιας τέτοιας πόλης από τις υπόλοιπες;
Πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Νέα Υόρκη έχουν έναν δυναμισμό που σπάνια βλέπει κανένας σε μικρότερες και λιγότερο κοσμοπολίτικες κοινότητες. Είναι ένας δυναμισμός που φαίνεται στις επιχειρήσεις, στην αρχιτεκτονική, στη μουσική, στις καλές τέχνες, στη μόδα. Όλα αυτά πρέπει να είναι συνέπεια της καθημερινής επαφής, της αλληλεπίδρασης ανθρώπων με τόσο διαφορετικές νοοτροπίες και καταβολές.
  • Ως Έλληνας σε μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, τι διαφορές βλέπετε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο σε σχέση με την Αθήνα; Τι έχει το Λονδίνο που δεν έχει η Αθήνα και το αντίστροφο;
Πέρα από αυτό τον δυναμισμό έχω την εντύπωση πως στο Λονδίνο υπάρχει μια μεγαλύτερη ανεκτικότητα απέναντι στο διαφορετικό, είτε αυτό είναι άλλες θρησκείες, άλλες φυλές, άλλη σεξουαλικότητα. Απ΄ την άλλη πλευρά, στην Αθήνα υπάρχει μικρότερη οικονομική ανισότητα, δεν βλέπεις τόσο φτωχικές συνοικίες δίπλα σε τόσο πλούσιες και σίγουρα πολύ λιγότερη βία, ιδίως ανάμεσα σε εφήβους που είναι αυτό τον καιρό το μεγάλο θέμα στο Λονδίνο.
  • Θα θέλατε να περιγράψετε βασικά σημεία ή όψεις του Λονδίνου που σας αγγίζουν;
Χαίρομαι που υπάρχουν χώροι να περπατήσει κανένας, αρκετό πράσινο και σε πάρκα και στους δρόμους. Αποφεύγω το κέντρο λόγω της πολυκοσμίας, αλλά μια βόλτα δίπλα στον Τάμεση πότε πότε είναι πολύ ευχάριστη, με θέα τις γέφυρες και τα μεγάλα κτίρια της πόλης.
  • Το Λονδίνο και οι ξένοι: μπορείτε να περιγράψετε λίγο την πολυχρωμία της πόλης;
Υπάρχουν οι τουρίστες που είναι πολλοί όλο τον χρόνο και περισσότεροι τώρα το καλοκαίρι, αλλά είναι συγκεντρωμένοι στο Γουέστ Εντ, στο κέντρο δηλαδή, και σε δυο τρία σημεία πιο έξω με μουσεία, καταστήματα και πάρκα. Όσον αφορά τους ξένους που ζουν εδώ μόνιμα, αυτοί είναι σκόρπιοι σε όλη την πόλη. Βλέπεις σχεδόν παντού έθνικ εστιατόρια και μικρομάγαζα, μυρίζεις παράξενα φαγητά, ακούς ξένες γλώσσες.
  • Πώς αντιμετωπίζουν οι Λονδρέζοι την πολυχρωμία αυτή;
Αναπόφευκτα υπάρχουν κάποιοι στενόμυαλοι που δεν τους αρέσει το γεγονός πως η πόλη έχει πολλούς μετανάστες, αλλά αυτοί είναι λίγοι. Οι Άγγλοι έχουν στην πλειοψηφία τους συνηθίσει αυτή την πολυχρωμία λόγω της Κοινοπολιτείας και ο κόσμος του Λονδίνου ακόμα περισσότερο. Είναι αλήθεια πως εκτός Λονδίνου, στις επαρχιακές πόλεις, απ΄ τη δική μου εμπειρία, οι Άγγλοι μπορεί να είναι καχύποπτοι με τους ξένους.
  • Ποια είναι η θέση ενός Έλληνα στο τοπίο αυτό, στα μάτια ενός Λονδρέζου; Πώς νιώθετε να σας αντιμετωπίζουν;
Κατέληξα να ζω στην Αγγλία, γιατί σε κάποια πράγματα η νοοτροπία μου δεν ήταν πολύ διαφορετική απ΄ των Άγγλων. Η εσωστρέφεια, η ζωή, ο τρόπος που εργάζομαι και συναναστρέφομαι με τον κόσμο, το χιούμορ με έκαναν να νιώθω άνετα εδώ, κι έτσι έμεινα. Θέλω να πω πως νομίζω ότι καταλαβαίνω τους Άγγλους, ακόμα κι αν δεν τους μοιάζω σε όλα. Παρ΄ όλα αυτά, όσο ζούσα εκτός Λονδίνου είχα πάντα το αίσθημα πως είμαι ξένος, πως δεν ανήκω σε αυτή τη χώρα. Ένα βλέμμα, η δυσκολία να καταλάβουν την προφορά σου, μια καθυστέρηση να σου απαντήσουν... Εδώ στο Λονδίνο δεν το έχω νιώσει αυτό.

Πέντε πράγματα που πρέπει να κάνετε


«Ο καιρός σε αλλάζει»

Ποιο ρόλο παίζει ο καιρός στην ταυτότητα της πόλης και της χώρας; «Φαίνεται πως είναι σημαντικό πράγμα και ο καιρός και το τοπίο», λέει ο Πάνος Καρνέζης. «Ίσως δεν το αντιλαμβάνεται κανένας άμεσα, αλλά η συμπεριφορά σου αλλάζει, το πώς εργάζεσαι, το πώς διασκεδάζεις, το πώς ξεκουράζεσαι, όλα προσαρμόζονται κατά κάποιο τρόπο στους ρυθμούς της φύσης γύρω σου. Για παράδειγμα, επειδή ο καιρός δεν είναι τόσο καλός, ο κόσμος περνάει περισσότερο χρόνο στο σπίτι μες στη βδομάδα κι έχεις λιγότερες ευκαιρίες να συναντήσεις κάποιον. Πάντως τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν τα τελευταία χρόνια, γιατί ο καιρός γίνεται πιο ζεστός και στην Αγγλία, και το Λονδίνο αρχίζει να γεμίζει με ανοιχτά καφέ».
Στο Λονδίνο υπάρχει μια μεγαλύτερη ανεκτικότητα απέναντι στο διαφορετικό, είτε αυτό είναι άλλες θρησκείες, άλλες φυλές, άλλη σεξουαλικότητα.

No comments: