Sunday, September 14, 2008

Σκέψεις αυτομόλησης στη Σ. Ενωση από το συγγραφέα Τζον Λε Καρέ


Ο συγγραφέας κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων Τζον Λε Καρέ δελεάστηκε από την ιδέα να αυτομολήσει στη Σοβιετική Ένωση ενώ εργαζόταν ως μυστικός πράκτορας της Βρετανίας κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αποκάλυψε ο ίδιος.

Ο Λε Καρέ δήλωσε πως η δουλειά του για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, όπου περνούσε ώρες και ώρες εξετάζοντας και αναλύοντας τη σοβιετική απειλή, τον έκανε να αναρωτηθεί πώς θα ήταν αν περνούσε στην άλλη πλευρά.

«Δεν δελεάστηκα ιδεολογικά», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς», όταν ρωτήθηκε αν του είχε περάσει από το μυαλό να αυτομολήσει. «Θεέ μου, όχι, όχι, όχι. Ποτέ για ιδεολογικούς λόγους. «Αλλά όταν κατασκοπεύεις εντατικά και πηγαίνεις όλο και πιο κοντά στα σύνορα. Φαίνεται να είναι ένα μικρό βήμα το να πηδήξεις. Και, ξέρετε, να ανακαλύψεις τα υπόλοιπα».

Ο Λε Καρέ, συγγραφέας άνω των 20 μυθιστορημάτων, μεταξύ των οποίων «Ο τέλειος κατάσκοπος» (A Perfect Spy) και «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» (Tinker, Tailor, Soldier, Spy), εργάστηκε για την Μ16 στις αρχές της δεκαετίας του 1960 έπειτα από αποστολές με το βρετανικό Φόρεϊν Όφις στη Γερμανία.

Η σταδιοδρομία του έληξε πρόωρα όταν η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε από έναν άλλο Βρετανό πρώην πράκτορα, τον Κιμ Φίλμπι, ο οποίος αυτομόλησε στη Μόσχα το 1963 και αποκάλυψε την ταυτότητα δεκάδων Βρετανών πρακτόρων, πολλοί από τους οποίους στη συνέχεια δολοφονήθηκαν.

Ο Λε Καρέ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ντέιβιντ Κόρνουελ, είπε πως ένας Ρώσος μεσάζων ήρθε σε επαφή μαζί του στα μέσα της δεκαετίας του '80 και του πρότεινε μία συνάντηση με τον Φίλμπι λίγο πριν το θάνατο του τελευταίου, αλλά ο Λε Καρέ απέρριψε την πρόταση.

«Απλώς δεν μπορούσα να το κάνω. Είπα όχι», είπε ο Λε Καρέ. «Υπήρχε πάντοτε μέσα του ένα ένστικτο προς τη διαφθορά. Και θυμηθείτε, ήταν υπεύθυνος γιατί έστειλε στο θάνατο αμέτρητους Βρετανούς πράκτορες - 40 ή περισσότερους στην Αλβανία».

Το τελευταίο μυθιστόρημα του 76χρονου συγγραφέα, A Most Wanted Man, σηματοδοτεί μία επιστροφή στο κλασικό είδος του κατασκοπευτικού θρίλερ, έπειτα από μία περιδιάβαση σε άλλα θέματα, όπως ο ρόλος των φαρμακοβιομηχανιών στην Αφρική τον οποίο πραγματεύεται στον «Επίμονο κηπουρό» (The Constant Gardener). Στο A Most Wanted Man πρωταγωνιστεί ένας Ρωσο-Τετσένος μουσουλμάνος που ζει στη Γερμανία και φέρεται ως φονταμενταλιστής. Στο μυθιστόρημα αυτό ο Λε Καρέ, ο οποίος ήταν αντίθετος στον πόλεμο στο Ιράκ, είναι για άλλη μια φορά ευθύς στις απόψεις του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: