Tuesday, April 8, 2008

Edmund Husserl [8 Απριλίου 1859 - 1938]

Photograph:Edmund Husserl, c. 1930.

Edmund Husserl, c. 1930.

Archiv für Kunst und Geschichte, Berlin

Ο Γερμανός φιλόσοφος Edmund Husserl γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1859, στο Prossnitz, Moravia, της Αυστριακής Αυτοκρατορίας [σήμερα Prostejov, Δημοκρατία της Τσεχίας], και πέθανε στις 27 Απριλίου 1938, στο Freiburg im Breisgau, της Γερμανίας. Υπήρξε ο ιδρυτής της Φαινομενολογίας [Phenomenology], που είναι μια μέθοδος για την περιγραφή και την ανάλυση της συνείδησης μέσω των οποίων η φιλοσοφία προσπαθεί να κερδίσει το χαρακτήρα μιας ακριβούς επιστήμης, και που προσδιορίζει μεγάλο μέρος και της σύγχρονης φιλοσοφικής σκέψης.

Αν και δεν είναι ο πρώτος που έπλασε τον όρο, είναι αναμφισβήτητο όμως ότι ο γερμανός φιλόσοφος, Edmund Husserl (1859-1938), είναι ο "πατέρας" του φιλοσοφικού κινήματος που είναι γνωστό ως «φαινομενολογία». Η φαινομενολογία μπορεί να περιγραφεί κατά προσέγγιση ως συνεχής προσπάθεια να περιγραφεί η εμπειρία (και τα "ίδια τα πράγματα") χωρίς μεταφυσικές και θεωρητικές speculations.
Ο Husserl επέμεινε ότι η φαινομενολογία είναι μια επιστήμη της συνείδησης παρά των εμπειρικών πραγμάτων. Πράγματι, στα χέρια του Husserl η φαινομενολογία άρχισε ως κριτική και του λογικού ψυχολογισμού [Psychologism] που τότε κυριαρχούσε αλλά και της νατουραλιστικής φιλοσοφίας που υποστήριζε ότι τα θεμέλια της λογικής και των μαθηματικών εντοπίζονται στην ψυχολογία.
Ο νατουραλισμός [Naturalism] είναι η θέση ότι όλα ανήκουν στον κόσμο της φύσης, είναι προσανατολισμένα στις μεθόδους των φυσικών επιστημών και μπορούν να μελετηθούν με τις κατάλληλες μεθόδους. Ο Husserl υποστήριξε ότι η μελέτη της συνείδησης πρέπει πραγματικά να είναι πολύ διαφορετική από τη μελέτη της φύσης.

[husserl.gif (32k)]

Αν και όλοι οι βασικοί, επόμενοι phenomenologists (Heidegger, Sartre, Merleau-Ponty, Gadamer, Levinas, Derrida) έχουν αμφισβητήσει πτυχές του χαρακτηρισμού της φαινομενολογίας του Husserl, εντούτοις επηρεάστηκαν από αυτόν. Υπό αυτήν τη μορφή, είναι αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του εικοστού αιώνα που άσκησε βαθιά επίδραση στη φιλοσοφική σκέψη.

ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ:

The Husserl Page.

The Existential Primer.

No comments: