Wednesday, April 23, 2008

Οι γυναίκες αγκαλιά με τα παιδιά και τα βιβλία τους…

Με πολλή λογοτεχνία, αρκετή ψυχολογία, μια δόση δοκιμίου και μικρές αλλά ενδιαφέρουσες… γεύσεις βιβλίων για την Κίνα ετοιμάζεται το αθηναϊκό κοινό να στρώσει το σημερινό εορταστικό τραπέζι του για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Με τις γυναίκες άνω των 35 να παραμένουν στον παραδοσιακό ρόλο της… οικοδέσποινας, αφού συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του αναγνωστικού κοινού.

Αυτά προκύπτουν από τη βόλτα που έκανε ο ΕΤ στα κεντρικά βιβλιοπωλεία για να καταγράψει τις νέες τάσεις του αναγνωστικού κοινού και τις γιορταστικές του «προμήθειες» εν όψει της σημερινής… βιβλιοφαγίας, η οποία αποδεικνύεται ότι στη χώρα μας τουλάχιστον έχει κάπως επηρεαστεί από τη… νηστεία της Σαρακοστής!
Τουλάχιστον σε επίπεδο εκδηλώσεων από τους επίσημους φορείς. Διότι ενώ στη Βαρκελόνη, για παράδειγμα, η Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου συνδυάζεται με μια παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου και υπολογίζεται ότι διακινούνται περίπου 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα και 500.000 βιβλία (!), στην Ελλάδα ελάχιστοι γνωρίζουν για τη σημερινή επέτειο.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου γιορτάζει εγκαινιάζοντας το νέο του ηλεκτρονικό κόμβο (www.ekebi.gr) που θα περιλαμβάνει πλήρες αρχείο των Ελλήνων συγγραφέων, ψηφιοποιημένα λογοτεχνικά περιοδικά και παρουσίαση των εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.
Στις 23 Απριλίου του 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο χαρισματικοί συγγραφείς: Ο δημιουργός του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Αγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή αυτή τη διπλή επέτειο η UNESCO καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου... [Ελπίδα Πασαμιχάλη, Ελεύθερος Τύπος, 23/4/2008]

No comments: