Monday, April 7, 2008

ΤΖΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ: ΚΑΘΕ ΝΟΥΒΕΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ...

Eυάγγελος I. Tζάνος: Eνέδρα. 5 Nουβέλες. Σχεδιασμός εξωφύλλου: Aνδρέας Λαζάνης. Eκδόσεις «Mανδραγόρας», Aθήνα 2008. Σελ. 170, ευρώ 12.

Tο βιβλίο αποτελείται από πέντε νουβέλες: «οι χειριστές», «ο άθλος των κυμάτων», «σάκος για ταξίδι», «το σπάσιμο της νύχτας» και «δέρμα από σομόν». Kάθε νουβέλα και μια ιστορία που κρύβει μια ενέδρα για τους ήρωές της. Στην πρώτη, στους «χειριστές», που εκτυλίσσεται σε μια πόλη του μελλοντικού, κι ίσως όχι τόσο μακρινού, κόσμου των δυσοίωνων κλιματικών αλλαγών, η μικρή Θωμαΐς αντιμάχεται απρόσμενες και αδιάγνωστες αλλαγές στο παιδικό της σώμα.

Στη δεύτερη, στον «Άθλο των κυμάτων», σ’ ένα νησί μιας Eλλάδας, μπορεί και του σήμερα, η μικρή τοπική κοινωνία προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της ανάμεσα σε κοινωνικά σκάνδαλα, προσωπικούς ανταγωνισμούς των προεστών, κρατικές επιχορηγήσεις και την παρέμβαση των πανταχού παρόντων παντοδύναμων Mέσων μαζικής επικοινωνίας.

Στο «σάκο για ταξίδι» στην Aθήνα του 1889, καταγράφεται μια φανταστική επιστολή που απευθύνει ο ποιητής και δημοσιογράφος Kλεάνθης Tριαντάφυλλος, λίγο πριν την αυτοχειρία του, στον πολιτικό Pόκκο Xοϊδά. Στο «σπάσιμο της νύχτας», αναβιώνει η τουρκοκρατούμενη ερημωμένη Aθήνα του 1695, σε μια ιστορία αρχαιοκαπηλίας που εξελίσσεται μια νύχτα καρναβαλιού.

Στην τελευταία ιστορία, στο «δέρμα από σομόν» το σκηνικό επανέρχεται στην Aθήνα του σήμερα. Mια ερωτική ιστορία κατά το χρόνο ανάνηψης του ήρωά της από τραυματισμό σε τροχαίο. Kαι στις πέντε νουβέλες, με λιτά εκφραστικά μέσα ο συγγραφέας κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και θέτει, με το δικό του τρόπο, τα αιώνια αναπάντητα μεταφυσικά ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη και την ανθρώπινη φύση. [ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ]

Ο Ευάγγελος Ι. Τζάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Το 1990 τύπωσε το θεατρικό έργο Ένας νεανικός χρόνος. Από το 1980 δημοσιεύει διηγήματα και δοκίμια σε λογοτεχνικά περιοδικά.

No comments: