Tuesday, April 1, 2008

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ



Ετος Μ. Καραγάτση το φετινό και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), παρουσίασε τις εκδηλώσεις που οργανώνει. Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, αφού αναφέρθηκε στην ανθεκτική αναγνωσιμότητα του έργου του Μ. Καραγάτση και στο διορισμό της Λένας Διβάνη (αντιπρόεδρος του ΕΚΕΒΙ), δήλωσε ότι το 2009 κηρύσσεται «Ετος Γ. Ρίτσου», σημειώνοντας: «Το ανακοινώνουμε εγκαίρως, προκειμένου όσοι φορείς οργανώσουν εκδηλώσεις για τον Ρίτσο, να ενταχθούν, εφόσον θέλουν, στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του ΕΚΕΒΙ».

Για το πλούσιο (ποσοτικά, ποιοτικά και σε όλα τα είδη του λόγου) έργο του Μ. Καραγάτση (κατά κόσμον Δημήτρη Ροδόπουλου), μίλησαν η Κατρίν Βελισσάρη (διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ), ο Πέτρος Μάρκαρης (πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ) και ο πανεπιστημιακός καθηγητής και μελετητής του έργου του Καραγάτση Βαγγέλης Αθανασόπουλος. Για τον άνθρωπο Καραγάτση μίλησε η κόρη του, Μαρίνα Καραγάτση. Αποσπάσματα έργων του διάβασαν οι ηθοποιοί Δημήτρης Καταλειφός και Ράνια Οικονομίδου.

Το ετήσιο, τετράπτυχο, αφιέρωμα του ΕΚΕΒΙ στον Μ. Καραγάτση (100 χρόνια από τη γέννησή του), περιλαμβάνει: Εκδοση βιοεργογραφικού λευκώματος, με φιλολογική επιμέλεια και επιλογή κειμένων από τον Δημήτρη Αγγελή. Εκθεση φωτογραφικού και πληροφοριακού υλικού, εξώφυλλα βιβλίων (παρουσιάζεται στη «Στοά του Βιβλίου»), η οποία θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα και σε ακριτικές περιοχές και θα συνοδεύεται με ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «Μ. Καραγάτσης». Βραβεία σεναριακής διασκευής έργου του Καραγάτση, για μια ταινία μεγάλου μήκους και μία μικρού μήκους. Διημερίδα (3-4 Οκτωβρίου) με θέμα «Οψεις του Μ. Καραγάτση».

  • Να σημειωθεί ότι το Μουσείο Μπενάκη με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του Καραγάτση, οργανώνει (5, 6/4, Πειραιώς 138), συνέδριο με θέμα «Μ. Καραγάτσης: Ιδεολογία και ποιητική». Εισηγητές στις έξι συνεδρίες θα είναι γνωστοί συγγραφείς, μελετητές, κριτικοί και ιστορικοί. Μεταξύ άλλων οι: Αγ. Δεληβοριάς, Δ. Αρβανιτάκης, Ν. Καραπιδάκης, Γ. Γιατρομανωλάκης, Τζ. Πολίτη, Β. Αθανασόπουλος, Δ. Ραυτόπουλος, Ε. Σταυροπούλου, Χρ. Ντουνιά, κ.ά.

No comments: