Wednesday, April 2, 2008

ΕΤΟΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ ΤΟ 2008

Με την έκδοση επετειακού λευκώματος ξεκινά ο εορτασμός

Έτος Καραγάτση ανακηρύσσεται το 2008 αφού συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του σημαντικού αυτού συγγραφέαπου στο σύντομο διάστημα της ζωής του (1908-1960, 52 μόλις χρόνια) μας άφησε ένα εντυπωσιακό σε έκταση και σπουδαιότητα έργο.

Ο Δημήτρης Ροδόπουλος, δηλαδή ο Μ. Καραγάτσης, δοκίμασε τις δυνάμεις του σε όλα τα είδη του πεζού λόγου (διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα, δοκίμιο, κριτική, ακόμα και στο θέατρο) και πέτυχε να μας δώσει αφηγήματα που μας ξαφνιάζουν σήμερα με την φρεσκάδα και την πρωτοτυπία τους.

Βιβλία του όπως Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν, ο Γιούγκερμαν, ο αυτοβιογραφικός Μεγάλος ύπνος, Ο κίτρινος φάκελος αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το αναγνωστικό κοινό για τη σύνθετη και ευφάνταστη πλοκή τους, την καταιγιστική τους δράση, τις ψυχολογικές αναλύσεις των ηρώων και, βέβαια, για τον προκλητικό τους ερωτισμό. Διαχρονικά επίκαιρος ο Μ. Καραγάτσης, αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας απολύτως σύγχρονος συγγραφέας. Αν και παραθεωρημένος από τους κριτικούς της γενιάς του αγαπήθηκε όσο λίγοι από το αναγνωστικό κοινό.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) διοργανώνουν στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Καραγάτση εκδηλώσεις και δράσεις που έχουν στόχο να φωτίσουν εκ νέου το έργο του και συγχρόνως να το φέρουν σε επαφή με το ευρύτερο κοινό. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα των επετειακών αφιερωμάτων που οργανώνει κάθε χρόνο το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Υπουργείο Πολιτισμού – μας δίνουν μια καλή αφορμή να επανεξετάσουμε, κάτω από το πρίσμα μιας πιο σύγχρονης εποχής, συγγραφείς που σηματοδότησαν την ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό του έτους Καραγάτση περιλαμβάνει:

  • Έκδοση του λευκώματος « Μ. Καραγάτσης – εκατό χρόνια από τη γέννησή του» που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, λεπτομερές χρονολόγιο, αποσπάσματα από βιβλία του, καθώς και κριτικές που αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές του έργου του Μ. Καραγάτση.
  • Κινητή έκθεση – αφιέρωμα που αποτελείται από 20 ταμπλό με εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφίες και άλλο αρχειακό υλικό με θέμα τη ζωή και το έργο του Μ. Καραγάτση. Συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ «Μ. Καραγάτσης» που μας παραχώρησε ο σκηνοθέτης του Τάσος Ψαράς, και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα μεστόχο την ενθάρρυνση εκδηλώσεων στην περιφέρεια.
  • Διαγωνισμός Διασκευασμένου Σεναρίου Το ΕΚΕΒΙ αφιερώνει φέτος τον καθιερωμένο διαγωνισμό στον Μ. Καραγάτση και καλεί τους υποψήφιους σεναριογράφους να ανατρέξουν στο πλούσιο έργο του και να διασκευάσουν κάποιο από τα πολλά διηγήματα ή μυθιστορήματα του σε σενάριο (υποβολή αιτήσεων 1-15 Ιουλίου 2008).
  • Διημερίδα με θέμα «Όψεις του Μ. Καραγάτση» η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Στοά του Βιβλίου, 3 και 4 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή μελετητών του έργου του.

Λεύκωμα Μ. Καραγάτση

Με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Μ. Καραγάτση, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) εξέδωσε ειδικό επετειακό λεύκωμα, σε επιμέλεια του συγγραφέα Δημήτρη Αγγελή και σχεδιασμό του Σταύρου Κούλα.

Στόχος της έκδοσης αυτής είναι να αναδείξει το πολύπλευρο έργο ενός πεζογράφου που αγαπήθηκε όσο λίγοι από το αναγνωστικό κοινό για τη σύνθετη και ευφάνταστη πλοκή των αφηγημάτων του, την καταιγιστική τους δράση, τις ψυχογραφικές αναλύσεις και τον προκλητικό τους ερωτισμό.

Tο λεύκωμα περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, λεπτομερές χρονολόγιο, αποσπάσματα από βιβλία του, καθώς και κριτικές που αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές του έργου του Μ. Καραγάτση, φανερώνοντας ότι ο προβληματισμός του για τη δεξίωση του ξένου και του άλλου, οι εσωτερικές συγκρούσεις που βασανίζουν τους ήρωές του και η κοινωνική του κριτική καθιστούν τα βιβλία του παντοτινά επίκαιρα.

Η δομή του λευκώματος χωρίς να παραγνωρίζει τους παλιότερους κριτικούς, θέλει να φέρει στο προσκήνιο μια καινούργια ανάγνωση του συγγραφέα. Βλέπουμε μέσα στις σελίδες του τον άνθρωπο Καραγάτση, τον αφηγητή, τον ερωτικό, τον ονειρικό, τον φροϋδικό, τον αιρετικό, τον τραγικό, τον νεωτερικό, τον παντοτινά νέο Καραγάτση.

Το ΕΚΕΒΙ ευχαριστεί την κ. Μαρίνα Καραγάτση για την παραχώρηση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού. Το λεύκωμα «Μ. Καραγάτσης - εκατό χρόνια από τη γέννησή του» διατίθεται στην τιμή των 12 ευρώ στα κεντρικά βιβλιοπωλεία. Πληροφορίες: ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΕΒΙ, Τηλ.: 210-3248341-2.

[Το Δελτίο είναι από το site του ΕΚΕΒΙ]

No comments: