Wednesday, December 30, 2015

ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΣ: "ΕΙΣΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΡΕ..."

Το νέο βιβλίο του Νίκου Λαγκαδινού

Είναι η ώρα των φαντασμάτων ή απλώς οι μνήμες των άλλων; Είναι τοπία άλλων εποχών ή απλώς οι ήρωες μας οδηγούν στα μονοπάτια της μνήμης για να ξαναβρεθούμε στα χρόνια του πολέμου, της κατοχής, του εμφύλιου και των χρόνων της ανασυγκρότησης και της μεταπολίτευσης; Όπως και να έχουν τα πράγματα, μπροστά μας ξεδιπλώνονται οι περιπέτειες κάποιων Ελλήνων που θέλουν ν’ αφήσουν τα ίχνη τους, τον πόνο τους, τις περιπέτειες της πατρίδας τους. Δεν μιλάνε μεταφυσικά, αλλά απλά, με την ψυχή τους, με την καρδιά τους και η αγωνία τους για την επόμενη μέρα συνδέεται με τους καημούς του τόπου που πέρασε από του βελονιού την τρύπα για να βγει στο ξάγναντο και ν’ ανασάνει. Άνθρωποι κοινοί, οι διπλανοί μας, που τους ζέστανε τη ράχη ο ήλιος της ζωής.

Saturday, December 19, 2015

Θωμάς Γκόρπας, η τρυφερή ειρωνεία της ποίησης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19.12.2015
Υπάρχουν πάντοτε ποιητές που αδιαφορούν για τη θολή έννοια της ποιητικότητας, αδιαφορούν για τα μεγάλα οράματα, καταφάσκουν στην απλή καταγραφή του χρόνου μας. Ο Θωμάς Γκόρπας (1935-2003) υπήρξε (και εξακολουθεί να υπάρχει μέσω του έργου του) εραστής του σαρκικού σαρκαστικού, υπό την έννοια ότι κατέγραψε όσα ο άνθρωπος ζει, βλέπει, ακούει, αγγίζει, γεύεται και λέει, με τον παράδοξο τρόπο των ποιητών που δεν χαρίζονται σ’ αυτόν τον κόσμο τον μικρό, τον μέγα. Καταγραφέας της Αθήνας –της δικής του και των άλλων–, προσωπικός ψιθυριστής όσων παραβλέπουμε, ποιητικός οδηγητής για να μην παίρνουμε στα σοβαρά κανέναν και τίποτα (κυρίως τον εαυτό μας),

Διαγωνισμός ποίησης από τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα

Διαγωνισμός ποίησης από τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα 
Ο βρετανός ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ 

Ποιητικό διαγωνισμό, όχι μόνο για ενήλικες, αλλά και για νεώτερους λάτρεις της ποίησης, με θέμα την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη θυσία διοργανώνει η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πηγή έμπνευσης για το διαγωνισμό είναι οι βρετανοί ποιητές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που με το έργο τους σε μία φρικτή περίοδο της ιστορίας, ανέδειξαν το σθένος της ανθρώπινης φύσης κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Wednesday, December 16, 2015

Ο "ΠΟΡΦΥΡΑΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ...



Η συνεχιζόμενη έκδοση ενός λογοτεχνικού περιοδικού σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς είναι ένα θαύμα. Η εμφάνιση ενός καινούργιου τεύχους είναι ένα γεγονός. Μιλώ για το τριμηνιαίο περιοδικό ΠόΡΦΥΡΑΣ που εκδίδεται στην Κέρκυρα από μια παρέα ρομαντικών ανθρώπων που αγαπούν τα Γράμματα και τον τόπο τους. Ο Περικλής Παγκράτης, ο Θεοτόκης Ζερβός, ο Νάσος Μαρτίνος, ο Σωτήρης Τριβιζάς και ο υπερδραστήριος μηχανοδηγός Δημήτρης Κονιδάρης.

Monday, November 16, 2015

Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός «Γιώργος Ν. Κάρτερ»

Θεόφιλος Γιαννόπουλος
POIHSH 2016
  • http://tovivlio.net
Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» προκηρύσσει για πρώτη φορά τον Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό ανέκδοτης και αδημοσίευτης ποιητικής συλλογής για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Ισμήνης Χρυσοχόου-Κάρτερ προς τιμήν του ποιητικού και δημοσιογραφικού έργου του αείμνηστου συζύγου της, Γιώργου Κάρτερ, διαπρεπούς διανοούμενου, δημοσιογράφου και διευθυντή της ΕΡΤ.

Wednesday, November 11, 2015

Θάνατος ή δολοφονία; Οι τελευταίες μέρες του Πάμπλο Νερούδα

Ο Μανουέλ Αράγια θυμάται

Θάνατος ή δολοφονία; Οι τελευταίες μέρες του Πάμπλο Νερούδα
Ο Νερούδα τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971 
Ο χιλιανός Μανουέλ Αράγια είναι σήμερα 69 χρονών και είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να διηγηθεί τις τελευταίες ημέρες του νομπελίστα (1971) Πάμπλο Νερούδα. Σήμερα μοιάζει να έχει μια τελευταία αποστολή: να βοηθήσει ώστε να αποδειχθεί ότι ο Νερούδα δεν πέθανε από καρκίνο, αλλά δολοφονήθηκε από το καθεστώς Πινοτσέτ.

Tuesday, November 10, 2015

Διεθνής Συνάντηση: «Ας μιλήσουμε για τις Βιβλιοθήκες. Αξίζει!»


«Ας μιλήσουμε για τις Βιβλιοθήκες. Αξίζει!» είναι ο τίτλος της Διεθνούς Συνάντησης που πραγματοποιείται από την Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 (ώρες 17:00-21:00) και φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο).  Η εκδήλωση απευθύνεται όχι μόνο σε βιβλιοθηκονόμους, αλλά και σε εκπαιδευτικούς, διδάσκοντες και επαγγελματίες τεχνολογιών πληροφόρησης, αφού οι βιβλιοθήκες μπορούν να είναι κόμβος συνεργασιών πολλών ειδικοτήτων, προς όφελος της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και όλων των πολιτών.

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη «ταξιδεύει» σε αυλές σχολείων

Από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη «ταξιδεύει» σε αυλές σχολείων
Tο ομαδικό επιδαπέδιο παιχνίδι για «Τα Δικαιώματα του Παιδιού» που έχει σχεδιάσει η συγγραφέας και εικονογράφος Βάσω Ψαράκη
Μια βιβλιοθήκη παντός καιρού «ταξιδεύει» χειμώνα-καλοκαίρι για να μυήσει τα παιδιά στον συναρπαστικό κόσμο των βιβλίων και της φαντασίας. Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΔΔΠ) στήνει και εφέτος τη σκηνή της σε πλατείες, αυλές σχολείων, δημόσιους κήπους, παιδικές χαρές, για να σκορπίσει παιδικά χαμόγελα για λίγες μόνο ώρες ή για μία ολόκληρη ημέρα. Ένας χώρος αναπάντεχων, φανταστικών συναντήσεων, εκπλήξεων, ψυχαγωγίας και πολιτιστικής άσκησης, που φιλοξενεί πολλά βιβλία, παιχνίδια, παζλ και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Για ακόμη μία χρονιά θα συμμετέχει και η «Πύρνα» με το πρόγραμμα «Βιβλία σε Ρόδες».

Tuesday, November 3, 2015

Ο 43χρονος Ματιάς Ενάρ κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ για το "Boussole"

Ο 43χρονος Ματιάς Ενάρ κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ για το "Boussole" 
  • Πρώτη μεγάλη βράβευση για το νέο βιβλίο του συγγραφέα 
  • Η Ντελφίν ντε Βιγκάν τιμήθηκε με το βραβείο Ρενοντό  
Το βραβείο Goncourt απονεμήθηκε σήμερα στον γάλλο συγγραφέα Ματιάς Ενάρ, 43 ετών, για το βιβλίο του "Boussole" ("Πυξίδα", εκδόσεις Actes Sud), ένα έργο για τις αδιάλειπτες ανταλλαγές μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όπως ανακοίνωσε η κριτική επιτροπή του μεγαλύτερου λογοτεχνικού βραβείου του γαλλόφωνου κόσμου. Το βραβείο Renaudot κέρδισε η Ντελφίν ντε Βιγκάν για το βιβλίο της "D'après une histoire vraie" ("Με βάση μια αληθινή ιστορία", εκδόσεις JC Lattès).

Sunday, October 18, 2015

Πέθανε ο Αιγύπτιος συγγραφέας Γκαμπάλ αλ-Γιτάνι. Στα 70 του χρόνια

Πέθανε ο Αιγύπτιος συγγραφέας Γκαμπάλ αλ-Γιτάνι 

Ο διάσημος Αιγύπτιος συγγραφέας Γκαμάλ αλ-Γιτάνι, μαθητής του βραβευθέντα με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ναγκίμπ Μαχφούζ, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 70 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια, ανακοίνωσε η σύζυγός του.
Ο Γιτάνι βρισκόταν σε κώμα εδώ και περισσότερους από τρεις μήνες μετά την εισαγωγή του σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων.
«Πέθανε σήμερα το πρωί» δήλωσε στους δημοσιογράφους η σύζυγός του, Μάγδα ελ-Γκέντι.

Friday, October 16, 2015

Γαλλία: Συλλέκτης έδωσε 963.000 ευρώ για ένα χειρόγραφο ποίημα του Μαλλαρμέ

Ένα αντίτυπο των «Άνθεων του Κακού» του Σαρλ Μποντλέρ που περιλαμβάνει έξι λογοκριμένα ποιήματα που ο 19χρονος τότε Μαλλαρμέ είχε αντιγράψει στο τέλος του βιβλίου πωλήθηκε αντί 363.000 ευρώ

 Γαλλία: Συλλέκτης έδωσε 963.000 ευρώ για ένα χειρόγραφο ποίημα του Μαλλαρμέ


Ένα ιδιόχειρο χειρόγραφο του ποιήματος του Στεφάν Μαλλαρμέ με τίτλο «Μια ζαριά ποτέ δεν θα καταργήσει το τυχαίο» πωλήθηκε αντί 963.000 ευρώ χθες βράδυ κατά τη διάρκεια δημοπρασίας της βιβλιοθήκης του Γάλλου ποιητή από τον οίκο Σόθμπις στο Παρίσι. Το χειρόγραφο, η αξία του οποίου κυμαινόταν μεταξύ 500.000 και 800.000 ευρώ σύμφωνα με τους εκτιμητές, συντάχθηκε από τον Μαλλαρμέ (1842-1898) στις αρχές του 1897 ενόψει μιας έντυπης έκδοσης που είχε προτείνει ο έμπορος τέχνης και εκδότης Αμπρουάζ Βολάρ.

Ο Τζαμαϊκανός συγγραφέας Μάρλον Τζέιμς κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker

  • To βιβλίο αντλεί την έμπνευσή του από μια απόπειρα δολοφονίας του Μπομπ Μάρλεϊ το 1976 
 Ο Τζαμαϊκανός συγγραφέας Μάρλον Τζέιμς κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker
  • Το μυθιστόρημά του Τζέιμς "A Brief History of Seven Killings" είναι "το πιο συναρπαστικό" βιβλίο , σύμφωνα με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Μάικλ Γουντ  
Ο Τζαμαϊκανός συγγραφέας Μάρλον Τζέιμς κέρδισε φέτος το βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Man Booker για το μυθιστόρημά του "A Brief History of Seven Killings" (Μια σύντομη ιστορία επτά φόνων), "το πιο συναρπαστικό" βιβλίο από τον κατάλογο της τελικής επιλογής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Μάικλ Γουντ.

Thursday, October 15, 2015

Φρανκφούρτη: Με τιμώμενη την Ινδονησία ανοίγει τις πύλες της η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου

Φρανκφούρτη: Με τιμώμενη την Ινδονησία ανοίγει τις πύλες της η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου 
Με τιμώμενη χώρα την Ινδονησία ανοίγει την Τετάρτη τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα μιλήσει ο ιρακινός συγγραφέας και δημοσιογράφος Νατζέμ Ουαλί, με θέμα «Τα σύνορα στην εποχή της μετανάστευσης και του εκπατρισμού». Ο ομιλητής θα εξετάσει το πώς η λογοτεχνία μπορεί να γεφυρώσει τις αποστάσεις και να ενθαρρύνει το πνεύμα ανοχής και διαλόγου που ξεπηδά από τη διασταύρωση των πολιτισμών.

Αποχαιρετισμός στην ιστορικό Ευρυδίκη Σιφναίου

 Αποχαιρετισμός στην ιστορικό Ευρυδίκη Σιφναίου
  • Ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μελέτησε συστηματικά την οικονομική και βιομηχανική Ιστορία της Ελλάδας 
Κουζέλη Λαμπρινή, ΤΟ ΒΗΜΑ:  15/10/2015

Κηδεύτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου η Ευρυδίκη Σιφναίου, διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Η Ρούρα, όπως την ήξεραν οι γνωστοί και οι φίλοι της, απεβίωσε στις 13 Οκτωβρίου ύστερα από μακρά ασθένεια. Ήταν 58 ετών.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην École des hautes études en sciences sociales (EHESS) στο Παρίσι προσανατολισµένες στην οικονοµική και κοινωνική Ιστορία και στη βιοµηχανική αρχαιολογία. Διδάκτωρ της ίδιας σχολής με τη διατριβή Lesbos, la ville de Mytilène et sa région. Économie et société (1840-1912) (1994).

Thursday, October 8, 2015

Στην Σβετλάνα Αλεξίεβιτς το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2015

Στην Σβετλάνα Αλεξίεβιτς το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2015
Η Αλεξίεβιτς γεννήθηκε το 1948 στην Ουκρανία, αλλά μεγάλωσε στην Λευκορωσία 
Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, συγγραφέας και δημοσιογράφος από την Λευκορωσία, είναι η νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών. Στην ανακοίνωση της Ακαδημίας αναφέρεται ότι το Νόμπελ τής απονέμεται «για τα πολυφωνικά της γραπτά, ένα μνημείο στον πόνο και το κουράγιο στην εποχή μας».

Το πρώτο βιβλίο της υπό τον τίτλο Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας (1985) περιείχε μαρτυρίες από τις γυναίκες που πολέμησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στους Τελευταίους μάρτυρες της ιδίας χρονιάς ενήλικοι της εξιστόρησαν πώς τον έζησαν ως παιδιά.

Monday, October 5, 2015

Πέθανε ο Σουηδός συγγραφέας Χένινγκ Μανκέλ

Τη μάχη με τη ζωή έχασε στα 67 του χρόνια ο σουηδός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Χένινγκ Μανκέλ, ευρέως γνωστός για τις ιστορίες του επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ.
 
Ο διάσημος Σουηδός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Χένινγκ Μανκέλ, δημιουργός του δημοφιλούς επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ, πέθανε σε ηλικία 67 ετών. Ο Μανκέλ έπασχε από καρκίνο και αυτό ήταν το θέμα του πιό πρόσφατου βιβλίου του με τίτλο "Κινούμενη Αμμος: Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος" ( Quicksand: What It Means To Be A Human Being).

Sunday, October 4, 2015

ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΕΣΤ ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ



 
Περιεργαζόμουν στο διαδίκτυο φωτογραφικό υλικό για τον Έρνεστ Χεμινγουέι και διάβαζα διάφορα κείμενα για να προσεγγίσω ακόμα περισσότερο έναν συγγραφέα που αγάπησα και που ως γνωστό έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνωστών σε όλο τον κόσμο. Είχα διαβάσει προσφάτως τρία από τα πασίγνωστα και αγαπημένα έργα του: ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΣΤΑ ΟΠΛΑ, ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟ ΑΠΟΜΕΣΗΜΕΡΟ και Ο ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ. Πρόκειται για έργα ολοζώντανα που δεν έχουν χάσει τίποτε από τη φρεσκάδα τους. Ας φρεσκάρουμε κάπως τη μνήμη με ορισμένα στοιχεία.

Saturday, September 26, 2015

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος για την κρίση του βιβλίου το 1933

Θωμάς Σιταράς, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 26/09/2015

Τζάκι Κόλινς, μπεστ σέλερ χωρίς ταμπού

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21.09.2015, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ
 Η συγγραφέας Τζάκι Κόλινς έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 78 χρόνων.
Η συγγραφέας Τζάκι Κόλινς έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 78 χρόνων.

«Κοιτάζοντας πίσω, δεν μετανιώνω για τίποτε απ’ όσα έχω κάνει». Στις 14 Σεπτεμβρίου, η Τζάκι Κόλινς έδωσε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό People. «Εγραψα πέντε βιβλία μετά τη διάγνωσή μου. Εζησα τη ζωή μου, ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο, δεν ακύρωσα περιοδείες και κανένας έως τώρα δεν γνώριζε τίποτα...», συνέχισε, εξομολογούμενη ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού εδώ και εξήμισι χρόνια. «Τώρα θέλω να σώσω τις ζωές άλλων ανθρώπων». Μόλις πέντε ημέρες αργότερα και λίγες ημέρες πριν από τα 78α γενέθλιά της η βρετανικής καταγωγής συγγραφέας και αδελφή της ηθοποιού Τζόαν Κόλινς άφησε την τελευταία της πνοή στο Λος Αντζελες, όπου ζούσε μόνιμα από τη δεκαετία του 1980. Η επιλογή της καλιφορνέζικης πόλης δεν ήταν τυχαία, αφού η Κόλινς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχημένης καριέρας της απαθανατίζοντας με γλαφυρότητα τη ζωή, τους έρωτες και τις κρυφές αμαρτίες των πλουσίων και των διασήμων.

Η ελαφρότητα της μεσαίας τάξης

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26.09.2015
Η Μία Βασικόφσκα υποδύεται την Μαντάμ Μποβαρύ στην τελευταία κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος.
Η Μία Βασικόφσκα υποδύεται την Μαντάμ Μποβαρύ στην τελευταία κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος.

Η «Μαντάμ Μποβαρύ», το κορυφαίο μυθιστόρημα του Γκιστάβ Φλομπέρ (Ρουέν 1821-1880), το οποίο δημοσιεύτηκε σε συνέχειες το 1856 στο περιοδικό Revue de Paris και το 1857 κυκλοφόρησε σε βιβλίο, προκάλεσε αμέσως σκάνδαλο και έβαλε σε δικαστικές περιπέτειες, με την κατηγορία της προσβολής των ηθών και της θρησκείας, τον συγγραφέα και τον εκδότη.

Τα πιο κοινά επώνυμα της Ευρώπης που προέρχονται από επαγγέλματα

Από τους Μίλερ στους Παπαδόπουλους
Τα πιο κοινά επώνυμα της Ευρώπης που προέρχονται από επαγγέλματα
Τα πιο συχνά «επαγγελματικά» επώνυμα στην Γηραια Ήπειρο είναι τα «Μυλωνάς», «Σιδεράς» και «Παπάς» 
Το πιο κοινό επώνυμο στη Βρετανία είναι το «Σμιθ», στην Ρωσία το «Κουζνέτσοφ», στη Γαλλία το «Λεφέβρ» και στη Σερβία το «Κοβάσεβιτς». Έχετε σκεφτεί ποτέ πως και τα τέσσερα αυτά επώνυμα σημαίνουν το ίδιο στην χώρα τους; Και μάλιστα, δεν δηλώνουν ένα όνομα, αλλά ένα επάγγελμα που είναι κοινό: το «σιδεράς»;
Ο Μάρτσιν Τσιούρα, ένας 48χρονος μηχανικός από την Πολωνία, έφτιαξε έναν χάρτη όταν συνειδητοποίησε ότι τα αγγλικά, τα πολωνικά, τα ολλανδικά, τα ρωσικά, αλλά και πολλά ακόμη γνωστά επώνυμα προέρχονται, ετυμολογικά ή μη, από το ίδιο επάγγελμα.

Friday, September 18, 2015

Τέρι Ίγκλετον: «Η ελπίδα είναι πιο ρεαλιστική από την απελπισία»

  • Μαρξισμός και Καθολικισμός, γλώσσα, κριτική και σύγχρονη πολιτική - Ο βρετανός ακαδημαϊκός μιλάει στο «Βήμα» 

Κουζέλη Λαμπρινή, Μπέκος Γρηγόρης, ΤΟ ΒΗΜΑ: 16/09/2015 21:29| ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17/09/2015 10:16

Στα νιάτα του ήταν το κακό παιδί της βρετανικής κριτικής. Προκλητικός, εριστικός, ανατρεπτικός. Με σχεδόν πενήντα βιβλία στην εργογραφία του και με σκοπό να συνεχίσει να γράφει -γιατί «είμαι ασυγκράτητος», όπως μας είπε- ο 72χρονος Τέρι Ίγκλετον είναι πλέον μέρος του συστήματος. Φοιτητής του Κέιμπριτζ, καθηγητής στην Οξφόρδη, καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και επισκέπτης καθηγητής πάμπολλων πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και το αμερικανικό Γέιλ, είναι πλέον και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Ο Θεός, ο Μαρξ και το ποδόσφαιρο, η λογοτεχνική θεωρία και η κριτική, η κουλτούρα και η ιδεολογία είναι θέματα που τον έχουν απασχολήσει στην πυκνή συγγραφική παραγωγή του. Φίλος της Ελλάδας, την επισκέπτεται όποτε του δίνεται η ευκαιρία. Με αφορμή την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μια σύντομη παραμονή του στην Αθήνα, τον συναντήσαμε και συνομιλήσαμε μαζί του στο καφέ του ξενοδοχείου «Τιτάνια», την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, την ίδια ώρα που στον ημιώροφο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έδινε τη διακαναλική συνέντευξη του κόμματός του.

Λογοτεχνικός περίπατος στη Στοά του Βιβλίου

Λογοτεχνικός περίπατος στη Στοά του Βιβλίου
  • Διοργανώνεται από τα ξένα μορφωτικά ινστιτούτα στην Αθήνα, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 
Συγγραφείς από διάφορες χώρες της Ευρώπης θα συμμετάσχουν στον Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Περίπατο που διοργανώνει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το δίκτυο EUNIC (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4.00 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου).
 Οι συμμετέχοντες θα ακούσουν αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα, τα οποία θα διαβάσουν οι ίδιοι οι συγγραφείς αλλά και ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, σε διάφορα σημεία της Στοάς του Βιβλίου. Κάθε ανάγνωση θα επαναλαμβάνεται παρουσία του συγγραφέα και θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί όλους τους χώρους της εκδήλωσης.

Tuesday, September 15, 2015

Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2015

Tη βραχεία λίστα για τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2015 ανακοίνωσαν η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Goethe-Institut Athen, το Instituto Cervantes de Atenas και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα.

Τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2015 θα απονεμηθούν σε τρεις μεταφραστές της αγγλόφωνης, γερμανόφωνης και ισπανόφωνης λογοτεχνίας και αφορούν μεταφράσεις μυθιστορημάτων, διηγημάτων, ποίησης και θεατρικών έργων που εκδόθηκαν το 2014.

Thursday, September 10, 2015

Ο ΟΥΙΛΙΑΜ ΦΟΚΝΕΡ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ



ΟΣΕΣ ζωές και να έχουμε δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβουμε να διαβάσουμε τα βιβλία που θα θέλαμε... Και είναι τόσα πολλά. Έρχονται στιγμές που πραγματικά λυπάμαι γιατί νιώθω ακριβώς την πίεση του χρόνου. Μερικές φορές ξαναδιαβάζω βιβλία που αγάπησα κι άλλες ψάχνω να βρω εκείνα που κάποτε σημείωσα μες στο μυαλό μου. Η ανάγνωση είναι ένας τρόπος αναζήτησης του Θεού. Διαβάζεις λέξεις και αναζητείς έναν άλλο δρόμο. Μπορεί να νιώθουμε σε καθημερινή βάση τα ασφυκτικά όρια της γλώσσας, αλλά όταν διαβάζουμε ένα καλό βιβλίο, είναι σα να ξεχυνόμαστε σε καταπράσινα λιβάδια.
Τέλος πάντων, ο αμερικανός συγγραφέας Ουίλιαμ Φόκνερ (1897-1962), κορυφαίος δημιουργός, ήθελε να γράψουν στον τάφο του αυτό: «έγραψε βιβλία και πέθανε»! Εάν δεν έχετε διαβάσει κάποιο βιβλίο του, καιρός είναι ν’ αναζητήσετε κάποιο από όσα κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα. Γι’ αυτό και συγκέντρωσα όλα τα μεταφρασμένα στην καθ’ ημάς γλώσσα για να διευκολύνω τους φίλους.

Monday, September 7, 2015

Η αίσθηση των πραγμάτων

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 06.09.2015 

ΗΛΙΑΣ Λ. ΠΑΠΑΜΟΣΧΟΣ
Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες
εκδ. Κίχλη

​​Η σκιά του θανάτου, το σχήμα της απώλειας, το αίνιγμα του χρόνου κυριαρχούν στα είκοσι τρία μικρά διηγήματα της πέμπτης συλλογής του Ηλία Λ. Παπαμόσχου. Υστερα από αναζητήσεις και πειραματισμούς πολλών χρόνων, ο Βορειοελλαδίτης πεζογράφος μοιάζει να συνέλαβε την κατάλληλη μορφή, τη φόρμα που περικλείει ιδανικά το περιβάλλον, το γεγονός, τον συνειρμό, το αίσθημα και την ιδέα. Διότι αυτό με το οποίο ο σαρανταοκτάχρονος συγγραφέας καταγινόταν δεν ήταν να φτιάξει ένα εξωτερικό τοπίο, κοινωνικές περιπέτειες με τ’ αναπάντεχα γυρίσματα του βίου των ηρώων, αλλά το βάρος της αίσθησης που αφήνουν πίσω τους τα πράγματα, την ανταπόκριση μέσα μας που έχουν οι αναμνήσεις, το ίχνος της παράδοξης εντύπωσης που σχηματίζει ό,τι ονομάζουμε ζωή.

Επειτα από εκατόν έντεκα χρόνια

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 6.09.2015
 Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην πλατεία της Δεξαμενής το 1906, φωτογραφημένος από τον Παύλο Νιρβάνα.
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην πλατεία της Δεξαμενής το 1906, φωτογραφημένος από τον Παύλο Νιρβάνα. 

Η ​​μοίρα των βιβλίων, το ξέρουμε καλά, είναι πραγματικά πολύ παράξενη. Το 1903 ο Γιάννης Βλαχογιάννης αναθέτει στον Αλ. Παπαδιαμάντη να μεταφράσει τη δίτομη «History of the Greek Revolution» (Λονδίνο, Εδιμβούργο 1832, β΄ έκδοση 1844, από όπου και η μετάφραση) του Thomas Gordon (1788-1841). Χρηματοδοτεί ο ίδιος τον μεταφραστή και έχει σκοπό να επιμεληθεί τη μετάφραση και να την εκδώσει μέσα στο 1904. Ο Παπαδιαμάντης, που ζει πια δυστυχισμένος στη Σκιάθο («Εγώ εκόλλησα εδώ εν δυστυχία», από γράμμα προς τον Βλαχογιάννη, 6. 9.1904), δουλεύει πυρετωδώς, ουσιαστικά χωρίς βοηθήματα, πιεζόμενος ασφυκτικά από τον Βλαχογιάννη, και θα παραδώσει πράγματι τη μετάφραση τον Μάρτιο 1904. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τελικά το 2015!

Saturday, September 5, 2015

Mνήμη και απώθηση

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,

Πατρίκ Μοντιανό,
«Για να μη χάνεσαι
στη γειτονιά»
μτφρ. Ρούλα Γεωργακοπούλου, εκδ. Πόλις
Το «Για να μη χάνεσαι στη γειτονιά» του Πατρίκ Μοντιανό μοιάζει με ονειροπόληση κάποιου ζεστού καλοκαιρινού μεσημεριού, περίπου δηλαδή όπως ξεκινά και η ιστορία που αφηγείται. Είναι σαν ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας να γράφει χαμένος στις μνήμες του, χωρίς να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να δώσει συγκεκριμένη δομή και συμπαγή ειρμό σε όσα αφηγείται. Η ίδια  η πλοκή του  μυθιστορήματος  είναι χαλαρή, σχεδόν υποτυπώδης: o ηλικιωμένος συγγραφέας Ζαν Νταραγκάν δέχεται ένα τηλεφώνημα από κάποιον άγνωστο ονόματι Ζιλ Οτολινί, ο  οποίος επιθυμεί να  τον συναντήσει για να του επιστρέψει τη χαμένη του ατζέντα. Η συνάντηση και η αναφορά ενός γυναικείου ονόματος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, θα πυροδοτήσει μέσα στον Νταραγκάν έναν ολόκληρο μηχανισμό  μνήμης και ταυτόχρονα απώθησης, ο οποίος αποτελεί επί της ουσίας και τη θεματική του βιβλίου.

Η Ζωή ανάμεσα στη μοίρα και στην τύχη

  • Με το νέο του μυθιστόρημα ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης προτείνει μια διαφορετική ανάγνωση της δεκαετίας του 1980
Η Ζωή ανάμεσα στη μοίρα και στην τύχη
Ξάνθη, ένα από τα σκηνικά της «Ζωής μεθόριας»


Θεόδωρος Γρηγοριάδης
Ζωή μεθόρια

Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 267, τιμή 12,80 ευρώ

Στη Βόρεια Ελλάδα της δεκαετίας του 1980 θα μας μεταφέρει ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης με το καινούργιο μυθιστόρημά του, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και φτάνοντας μέχρι την Ξάνθη, τα Πομακοχώρια, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα. Αυτοί είναι οι τόποι μεταξύ των οποίων θα μετακινηθεί η πρωταγωνίστριά του Ζωή, μια νεαρή καθηγήτρια Αγγλικών, προσπαθώντας να ανακαλύψει την ταυτότητά της σε μια εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας το ατομικό θα αρχίσει να διεκδικεί εντατικά τα δικαιώματά του. Η Ζωή, βέβαια, δεν εκπροσωπεί ακριβώς τους μέσους όρους των χρόνων της: διαβάζει μετά μανίας λογοτεχνία (κάποτε καταπιάνεται και με τη μετάφραση), είναι άβγαλτη και φοβισμένη ερωτικά, ακούει αποκλειστικά ροκ και μοιάζει εντελώς απρόθυμη να βγει από τη μοναξιά της. Στο τέλος, βέβαια, θα κατορθώσει να ερωτευτεί έναν συνομήλικό της, αλλά τίποτε εν συνεχεία δεν θα πάει καλά. Εχοντας επιζήσει παλαιότερα από ένα θανατηφόρο τροχαίο, η πρωταγωνίστρια θα πέσει, όντας μεθυσμένη, θύμα ενός δεύτερου τροχαίου, ενώ ο σωτήρας της, που θα τη βγάλει μισοπνιγμένη από το νερό για να της δώσει το φιλί της ζωής, θα σκοτωθεί σε ένα τρίτο τροχαίο. Στο μεταξύ, ο ψυχίατρος ο οποίος θα αναλάβει μετά από όλα αυτά τη θεραπεία της, θα καταλήξει με τη σειρά του στον θάνατο.

Μάρθα Νούσμπαουμ: Με τη λογοτεχνία γινόμαστε ηθικότεροι

  • Η αμερικανίδα φιλόσοφος υποστηρίζει ότι η απάντηση στο αριστοτελικό ερώτημα «Πώς πρέπει να ζει κανείς;» μπορεί να βρεθεί στα έργα του Χένρι Τζέιμς, του Προυστ, του Ντίκενς και του Μπέκετ
Μάρθα Νούσμπαουμ: Με τη λογοτεχνία γινόμαστε ηθικότεροι



Martha C. Nussbaum
Ερωτος γνώση
Δοκίμια για τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία
Μετάφραση Γιώργος Λαμπράκος.
Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 796, τιμή 20,90 ευρώ

«
Στο σχολείο, τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Σπινόζα, τον Καντ - αυτούς δεν τους ήξερα ακόμη. Ο Ντίκενς, η Τζέιν Οστεν, ο Αριστοφάνης, ο Μπεν Τζόνσον, ο Ευριπίδης, ο Σαίξπηρ, ο Ντοστογέφσκι - αυτοί ήταν οι φίλοι μου». Αυτοί οι φίλοι, οι λογοτέχνες, με τους οποίους γνωριζόμαστε στα σχολικά μας χρόνια, θέτουν με τον τρόπο τους ηθικά ερωτήματα πολύ προτού έρθουμε σε επαφή με τον δομημένο φιλοσοφικό λόγο, υποστηρίζει η Μάρθα Νούσμπαουμ στη συλλογή δοκιμίων Ερωτος γνώση (μτφ. Γιώργος Λαμπράκος, Πατάκης, 2015).

Ο χρεοκοπημένος άνθρωπος του Ραφαέλ Τσίρμπες

  • Συνέντευξη με τον ισπανό συγγραφέα με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του «Στην άκρη του γκρεμού»
Ο χρεοκοπημένος άνθρωπος του Ραφαέλ Τσίρμπες


Ισπανία, 2010. Στις όχθες ενός βαλτότοπου, στα περίχωρα της μικρής πόλης Ολμπα, δύο σκυλιά τσακώνονται για ένα κομμάτι κρέας. Ο Αχμέτ Ουαλαχί, μετανάστης από το Μαρόκο, τα παρακολουθεί με τρόμο επειδή αντιλαμβάνεται ότι στην πραγματικότητα τα ζώα διεκδικούν ένα ανθρώπινο χέρι. Εκεί κοντά δεν αργεί να ανακαλύψει κάτι σκούρα σακιά που περιέχουν ανθρώπινα λείψανα, πτώματα διαμελισμένα, καλυμμένα με λάσπη, μισοβυθισμένα σε αυτή τη δυσοίωνη λίμνη η οποία συμβολίζει μια κοινωνία που σήπεται ηθικά, που αποσυντίθεται από τη διαφθορά και το έγκλημα. Ετσι αρχίζει το συγκλονιστικό μυθιστόρημα Στην άκρη του γκρεμού (En la orilla, 2013) που έγραψε ο 66χρονος Ραφαέλ Τσίρμπες.

Ο βαλενθιάνος συγγραφέας, ο οποίος αποτυπώνει χρόνια τώρα τις αγωνίες των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων με έναν ακονισμένο ρεαλισμό που ριζώνει στην Ιστορία, ανήκει στις κορυφαίες φωνές της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο αυτό, βαθύτατα πολιτικό, με μια σπαρακτική προσήλωση στις ανθρωπολογικές διαστάσεις της επιθετικής αβεβαιότητας των καιρών μας (και όχι στις δεδομένες απόψεις του συγγραφέα του), χαιρετίστηκε στην πατρίδα του ως το μεγάλο μυθιστόρημα για την κρίση, απέσπασε το Βραβείο Κριτικών το 2013 και το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2014.

Πεζοπορίες στην Ελλάδα με τον Ηλία Βενέζη

Πεζοπορίες στην Ελλάδα με τον Ηλία Βενέζη
Ο Ηλίας Βενέζης στην Εφταλού στη Λέσβο, 1969


«Δεν κάναμε διακοπές, κάναμε παραθερισμό» διευκρινίζει η Αννα Βενέζη-Κοσμετάτου, η μοναχοκόρη του Ηλία Βενέζη. Βρισκόμαστε στο πατρικό της, στο διαμέρισμα της οδού Ηροδότου στο Κολωνάκι, όπου ο Βενέζης πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η παρουσία του στον χώρο είναι ζωντανή: οι βιβλιοθήκες γεμάτες από τα βιβλία του, στους τοίχους αφίσες από παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου την εποχή που ήταν διευθυντής και πορτρέτα του από φίλους καλλιτέχνες, στα ράφια και στα τραπεζάκια φωτογραφίες του. Μια συνάντηση με την ενθουσιώδη αφηγήτρια Αννα Βενέζη σε μια εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος τον Απρίλιο του 2014, για τη συμπλήρωση των 110 χρόνων από τη γέννηση του αϊβαλιώτη συγγραφέα, ακαδημαϊκού και παλιού υπαλλήλου της, ενέπνευσε την ιδέα αυτού του αφιερώματος του «Βήματος» στα καλοκαίρια της γενιάς του 1930.

Ο Καρλ Κράους και το «τέλος εποχής»


  • Ο θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, κριτικός, ηθοποιός και δημοσιογράφος που ό,τι κι αν έγραφε αποτελούσε μείζον κοινωνικό γεγονός στη Βιέννη τις πρώτες τρεις και πλέον δεκαετίες του 20ού αιώνα
Ο Καρλ Κράους και το «τέλος εποχής»




Εξώφυλλο της ειδικής έκδοσης του περιοδικού «Ο πυρσός» που περιέχει μέρος από το θεατρικό έργο του Κράους «Οι τελευταίες μέρες του ανθρώπινου γένους»

«Οταν ένας πολιτισμός βρίσκεται στα τελευταία του, φωνάζουν τους παπάδες»
. Ο αφορισμός, ο οποίος ορίζει μεταφορικά ό,τι συχνά  αποκαλούμε τέλος εποχής, διατυπώθηκε από τον Καρλ Κράους (1874-1936), εξέχουσα προσωπικότητα της βιεννέζικης δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας, ένα κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο που δεν έχει το προηγούμενό του και κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Ο Κράους ήταν θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, κριτικός, ηθοποιός και δημοσιογράφος που ό,τι κι αν έγραφε αποτελούσε μείζον κοινωνικό γεγονός στη Βιέννη τις πρώτες τρεις και πλέον δεκαετίες του 20ού αιώνα. Και έγραψε τόσα που αν θελήσει κανείς να τα αθροίσει θα βρεθεί μπροστά σε έναν όγκο κειμένων που προκαλεί ίλιγγο. Μόνο το θεατρικό του έργο Οι τελευταίες μέρες του ανθρώπινου γένους, που θεωρείται το αριστούργημά του, ξεπερνά τις χίλιες σελίδες.

Ο Νόρμαν Μέιλερ και η Νέα Δημοσιογραφία

  • Από τις «Στρατιές της νύχτας» ως «Το τραγούδι του δημίου», κατέγραψε τις αλλαγές της εποχής και της χώρας του με μια γλώσσα που συχνά αγγίζει τα όρια του μπαρόκ
Ο Νόρμαν Μέιλερ και η Νέα Δημοσιογραφία


Το 1976 ο Νόρμαν Μέιλερ εξέδωσε σε έναν τόμο με τίτλο Some Honorable Men. Political Conventions 1960-1972 (Κάποιοι αξιότιμοι κύριοι. Πολιτικές συγκεντρώσεις 1960-1972) ορισμένα από τα σημαντικότερα δημοσιογραφικά του κείμενα που όχι μόνο άφησαν εποχή αλλά και ανήκουν στα αντιπροσωπευτικότερα της λεγόμενης Νέας Δημοσιογραφίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δύο που θεωρούνται κλασικά: τα Superman Comes to the Supermarket (Ο Σούπερμαν έρχεται στο σουπερμάρκετ) και Miami and the Siege of Chicago (Το Μαϊάμι και η πολιορκία του Σικάγου). Και τα δύο ανταποκρίνονται στη βασική αρχή της Νέας Δημοσιογραφίας: «H αλήθεια πέρα από τα γεγονότα».

Ο Αγγελος Τερζάκης, o Ριγκολέτο και ο Ληστής Γλειφαντέρης στο Καστρί

  • Κινηματογράφος, κουκλοθέατρο και γοητευτικές αφηγήσεις με τον συγγραφέα της «Πριγκιπέσας Ιζαμπώ» όπως τις θυμάται ο γιος του Δημήτρης Τερζάκης μιλώντας στο «Βήμα»
Ο Αγγελος Τερζάκης, o Ριγκολέτο και ο Ληστής Γλειφαντέρης στο Καστρί
Ο Αγγελος Τερζάκης στο γραφείο του, στο σπίτι της οδού Πιπίνου, αρχές δεκαετίας του 1960. «Είχε πολλά άγχη, αλλά όχι για τα βιβλία του. Τον βασάνιζε το θέμα του Θεού, η κατάπτωση της κοινωνίας σε υλιστική, συμπαθούσε τους κομμουνιστές, αλλά δεν ήταν κομμουνιστής»

O Αγγελος Tερζάκης ήταν παραμυθάς και ο γιος του Δημήτρης έχει κληρονομήσει το χάρισμα, είχα την πληροφορία από την Αννα Βενέζη. Οταν συναντηθήκαμε με τον Δημήτρη Τερζάκη, επιβεβαίωσα από πρώτο χέρι τα λεγόμενα της «Αννούλας», της παιδικής του φίλης. Καταξιωμένος συνθέτης, με πανεπιστημιακή σταδιοδρομία στη Γερμανία, καθηγητής στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Λειψίας, όπου ζει μόνιμα, εκλέχθηκε τον περασμένο Μάρτιο αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Γεννήθηκε δύο χρόνια πριν από τον πόλεμο, στο νεοκλασικό σπίτι στην οδό Πιπίνου 40, όπου είχε μετακομίσει από το Ναύπλιο το 1915 ο παππούς του Δημήτρης Τερζάκης, όταν εξελέγη βουλευτής του Βενιζέλου. «Ο Μουσολίνι έμαθε ότι γεννήθηκα κι ήρθε να με πάρει και έτσι άρχισε ο πόλεμος». Με τέτοια σχόλια χιουμοριστικά εκτυλίχθηκε η κουβέντα μας ένα απόγευμα στον «Βάρσο» στην Κηφισιά, ανάμεσα σε παραδοσιακά γλυκά και μυρωδιές άλλης εποχής.

Ο Τζορτζ Οργουελ και η κριτική του ολοκληρωτισμού

  • Απαράμιλλος ρεπόρτερ, διορατικός λογοτέχνης, ασυμβίβαστος διανοούμενος 
Ο Τζορτζ Οργουελ και η κριτική του ολοκληρωτισμού 
Βιστωνίτης Αναστάσης, ΤΟ ΒΗΜΑ:  09/08/2015

«Δημοσιογραφία σημαίνει να τυπώνεις κάτι που κάποιος άλλος δεν θέλει να τυπωθεί. Τα υπόλοιπα είναι δημόσιες σχέσεις». Η φράση αποδίδεται από πολλούς στον Τζορτζ Οργουελ, χωρίς να είναι βέβαιον ότι ανήκει στον ίδιο. Ολα σχεδόν τα κείμενά του ωστόσο υπακούουν σε αυτή την αρχή.

Ο Οργουελ είναι παγκοσμίως γνωστός για τα δύο μείζονα μυθιστορήματά του: τη Φάρμα των ζώων και το 1984. Οσοι όμως  ασχοληθούν με το δοκιμιακό και το δημοσιογραφικό του έργο θα καταλήξουν στο συμπέρασμα πως τα βιβλία αυτά μεταφέρουν στο πεδίο της μυθοπλασίας τις θέσεις που ανέπτυξε στα εκατοντάδες άρθρα, δοκίμια και βιβλιοκρισίες που κατέθεσε σε έντυπα της εποχής: από τον Observer και το Horizon ως το Partisan Review, τον New Yorker και τους New York Times. Και τούτα μέσα σε 22 χρόνια, από το 1928 που δημοσίευσε το πρώτο του κείμενο ως το 1950 που πέθανε από φυματίωση. Ηταν μόνο 46 ετών.

Οι Γερμανοί και το τραύμα του 20ού αιώνα

Οι Γερμανοί και το τραύμα του 20ού αιώνα 

Μια πρώιμη ανατομία της ανόδου του ναζισμού σε άμεση συσχέτιση με τα εθνικά χαρακτηριστικά του γερμανικού λαού από τον κορυφαίο γερμανοεβραίο κοινωνιολόγο και ιστορικό των πολιτισμών


Νόρμπερτ Ελιας
Ναζισμός και γερμανικός χαρακτήρας
Δοκίμιο πάνω στην κατάρρευση του πολιτισμού
Μετάφραση Γιάννης Πεδιώτης, Γιάννης Θωμαδάκης
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015
Σελ.184, τιμή 16 ευρώ


Η βαρυτική έλξη της σύγχρονης γερμανικής ιστορίας στην πορεία της Ευρώπης είναι τέτοια ώστε η σύγχρονη πολιτική της ελίτ να έρχεται ακόμη τακτικά αντιμέτωπη με το ίχνος της: στα χρόνια της κρίσης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βάλλεται από πολλούς στον ελληνικό και στον ξένο Τύπο ως εκφραστής ενός τυπικού «γερμανικού εθνικού χαρακτήρα», η Ανγκελα Μέρκελ ως εκπρόσωπος μιας οικονομικής «ηγεμονίας» αποικιακού χαρακτήρα. Εκτός από το εμπόριο λαϊκισμού, παρόμοια στερεότυπα υποδηλώνουν οπωσδήποτε το εύρος και τη διάρκεια του ευρωπαϊκού τραύματος του 20ού αιώνα. Η επιστημονική διαπραγμάτευση και η ιστορικοποίηση τέτοιων εννοιών αποτελούν ωστόσο το αποτελεσματικότερο αντίδοτο για την αποτροπή της έκπτωσης γνήσιων πολιτικών διαφωνιών σε οντολογικές κατηγορίες. «Εθνικός χαρακτήρας» και «ηγεμονία», για παράδειγμα, απαντώνται στο ευσύνοπτο, ευρηματικό δοκίμιο του μεγάλου γερμανοεβραίου κοινωνιολόγου Νόρμπερτ Ελίας (1897 -1990) «Ναζισμός και γερμανικός χαρακτήρας» γραμμένο την περίοδο 1961-1962 ως απόπειρα πρώιμης εξήγησης της εθνικοσοσιαλιστικής βαρβαρότητας στη βάση της εξελικτικής διαδικασίας του πολιτισμού.

Η Κάτια των βιβλίων και των λουλουδιών

Γιατρομανωλάκης Γιώργης, ΤΟ ΒΗΜΑ: 04/09/2015

Η Κάτια Λεμπέση, που πέθανε την Παρασκευή (4 Σεπτεμβρίου 2015), υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκδότες (μαζί με τον Βαγγέλη) της μεταπολίτευσης.
Ευτύχησε να συνεχίσει τον «Κέδρο» της Νανάς Καλιανέση, και να πάρει στις πλάτες της τους σημαντικότερους, πιστεύω, συγγραφείς της εποχής μας τον Ρίτσο, τον Βάρναλη, τον Τσίρκα, τη Σωτηρίου, τον Αλεξάνδρου, τον Φραγκιά, τον Α. Κοτζιά, τον Χειμωνά, τον Μπακόλα, τον Χάκκα, τον Κάσδαγλη, τον Κουμανταρέα, τον Σαχτούρη, τον Θέμελη, την Ε. Παππά, τον Βαρβέρη και τον Κοντό — για να μνημονεύσω ορισμένους νεκρούς μας.

Σύγκρουση γενεών με φόντο ιστορικές πληγές

ΝΙΚΟΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 05.09.2015
 Αύγουστος του 2014, κάτοικοι της Μπογκοτά σε συγκέντρωση για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στο Μέγαρο της Δικαιοσύνης που κόστισε τη ζωή 100 και πλέον ανθρώπων.

Αύγουστος του 2014, κάτοικοι της Μπογκοτά σε συγκέντρωση για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στο Μέγαρο της Δικαιοσύνης που κόστισε τη ζωή 100 και πλέον ανθρώπων.

​​Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες
«Οι πληροφοριοδότες»
μτφρ: Αχιλλέας Κυριακίδης
εκδ. «Ικαρος» 
Πριν από έναν χρόνο, από αυτήν εδώ τη στήλη και με αφορμή το πολυβραβευμένο βιβλίο «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν», είχαμε εγκαίρως μιλήσει για τον ταλαντούχο Κολομβιανό συγγραφέα Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες. Πρόσφατα ο εκδοτικός οίκος «Ικαρος», στην αξιόλογη σειρά του της ξένης λογοτεχνίας, κυκλοφόρησε τους «Πληροφοριοδότες», το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ο Βάσκες το 2004. Και το πρωτόλειο, που καθόλου πρωτόλειο δεν είναι, επιβεβαίωσε την αρχική μας εκτίμηση, ότι ο δημιουργός του δίκαια θεωρείται ένα από τα «βαριά χαρτιά» της νέας λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας.

Τα γράμματα μιας κουβερνάντας σε βιβλίο και ταινία


H Eλενα Μπόναμ Κάρτερ θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική σειρά «Love, Nina». 
H Eλενα Μπόναμ Κάρτερ θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική σειρά «Love, Nina».

Tο 1982, η 20χρονη Nina Stibbe προσλήφθηκε ως γκουβερνάντα στην κατοικία της προσφάτως διαζευγμένης Mary-Kay Wilmers, διευθύντριας του «London Review of Books», στο βόρειο Λονδίνο. Οταν δεν ήταν απασχολημένη με τη φροντίδα των δύο παιδιών της Wilmers, ή δεν παρακολουθούσε γοητευμένη τους εξέχοντες επισκέπτες του σπιτιού όπου σύχναζαν, μεταξύ άλλων ο δραματουργός και σεναριογράφος Αλαν Μπένετ, ο σκηνοθέτης και παραγωγός Τζόναθαν Μίλερ και η βιογράφος και δημοσιογράφος Claire Tomalin, έγραφε μακροσκελείς επιστολές γεμάτες ολοζώντανες περιγραφές και χιουμοριστικές λεπτομέρειες στην αδελφή της, Βικτώρια.

Ο Νέσμπο συναντά τους αναγνώστες του στην Αθήνα

Ο Τζο Νέσμπο θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει βιβλία. 

Κορυφαίος στη χώρα του, διάσημος σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό κοινό, ο Τζο Νέσμπο έρχεται, επιτέλους, στην Αθήνα για μία συνάντηση με τους «Nesbomaniacs» και τους υπόλοιπους αναγνώστες του. Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, ο πολυβραβευμένος Νορβηγός συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Αντώνη Καρπετόπουλο για τη ζωή, τη δουλειά του και τη δημιουργία του επιθεωρητή Χάρι Χόλε, θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του, που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.