Thursday, January 21, 2010

Ο εμπνευστής του Love Story

  • Προ-βολές

«Τι λες για ένα 25χρονο κορίτσι που πέθανε;» Αυτή είναι η πρώτη φράση της ταινίας «Love Story» (1970). Και τώρα που πέθανε ο Ερικ Σίγκαλ, ο 72χρονος συγγραφέας του έργου, στο οποίο, βασίστηκε ένα φιλμ που σημάδεψε τη δεκαετία του ’70, είναι ίσως η καταλληλότερη αφορμή να θυμηθούμε ένα αγαπημένο φιλμ, μελό στα άκρα, τρυφερό, γλυκόπικρο, ρομαντικό, αγνό, με δύο πρωταγωνιστές που κλωνοποιήθηκαν από τους θαυμαστές τους. Κυρίως αύξησαν τις πωλήσεις χαρτομάντιλων... Γιατί όσες φορές και να έχεις δει την ταινία ή να έχεις διαβάσει το βιβλίο, αποκλείεται να μην κλάψεις.

Είναι και το σάουντρακ (που βραβεύτηκε με Οσκαρ) που βοηθάει. Μια ιστορία αγάπης για τον Ολιβερ Μπάρετ και την Τζένιφερ Καβελέρι, το αυθεντικό λαβ στόρι για το πλουσιόπαιδο και τη φτωχή, δυναμική φοιτήτρια του Ράντκλιφ που δεν φοβάται να πει τι σκέφτεται.

Οι νεότερες γενιές αγνοούν ακόμη και τον τίτλο του φιλμ. Κι εγώ, μπορεί να μην είχα γεννηθεί τη χρονιά που προβλήθηκε η ταινία, αλλά θυμάμαι να το βλέπουμε χρόνια μετά με τις φίλες μου σε βίντεο, τότε που η ηρωίδα πέθαινε στα 25 της, αλλά για εμάς ήταν ήδη πολύ μεγάλη.

Αλι Μακ Γκρo, η Ιταλοαμερικανίδα, το καλλίγραμμο κορίτσι με τη χωρίστρα και το κυνικό χιούμορ. Ράιαν Ο’ Νιλ, το αγόρι από το Χάρβαρντ που τα έχει όλα. Ο Αμερικανός εμπνευστής του βιβλίου (καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Γέιλ, συγγραφέας βιβλίων για την αρχαία ελληνική τραγωδία) που εξελίχτηκε σε μπεστ-σέλερ (10 εκατ. αντίτυπα) και μπλοκμπάστερ (τζίρος 200 εκατ, δολάρια) της εποχής, έπασχε τα τελευταία χρόνια από τη νόσο του Πάρκινσον και πέθανε από καρδιακή ανακοπή.

Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι πρώτα είχε γράψει το σενάριο για το φιλμ και μετά παρέδωσε το κείμενο. Και είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που το βιβλίο διαδέχεται την ταινία. Λένε πως ο Αλ Γκορ με τη σύζυγό του, προσωπικοί φίλοι του συγγραφέα από το πανεπιστήμιο, ενέπνευσαν τον Ερικ Σίγκαλ για το στόρι. Ορισμένοι είχαν γράψει τότε ότι ο Ράιαν Ο’Νιλ δεν ήξερε να παίζει και ότι η Αλι Μακ Γκρo ήταν άσχημη αλλά πήρε τον ρόλο επειδή ο τότε σύζυγός της ήταν αντιπρόεδρος της Paramount Pictures που έβγαλε το φιλμ. Ή ότι δεν χρειαζόταν ο Ολιβερ να πουλάει χριστουγεννιάτικα δέντρα στο φιλμ όταν τον αποκλήρωσε ο πατέρας του. Θα μπορούσε να βρει μια θέση σε δικηγορικό γραφείο. Συγγνώμη; Ισως η πιο χαρακτηριστική ατάκα του έργου. «Αγάπη σημαίνει να μην χρειάζεται ποτέ να ζητήσεις συγγνώμη».

  • Tης Σαντυς Τσαντακη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/01/2010

No comments: