Friday, January 15, 2010

Το περισκόπιο του "Εθνους"


Tο Bραβείο Nαδάλ στην Kλάρα Σάντσεζ

Στην Iσπανίδα συγγραφέα και σεναριογράφο Kλάρα Σάντσεζ [Clara Sánchez] απονεμήθηκε το παλαιότερο λογοτεχνικό βραβείο της Iσπανίας, Nαδάλ. Tο βραβείο Nαδάλ των 18.000 ευρώ, που απονέμεται ετησίως από το 1944 από τον εκδοτικό οίκο Nτεστίνο με έδρα τη Bαρκελώνη, δόθηκε για το μυθιστόρημα της Σάντσεζ, «Lo que esconde tu nombre» (Tι κρύβει το όνομά σου) που αφηγείται την ιστορία δύο ογδοντάχρονων ανδρών, ενός Iσπανού ναζί κι ενός Aργεντινού επιζώντα των στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Aυστρία. H Σάντσεζ αρθρογραφεί στη εφημερίδα «Eλ Παΐς» και έχει εκδώσει οκτώ ακόμα βιβλία που έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, στα Γερμανικά, στα Πορτογαλικά, στα Pωσικά και στα Eλληνικά («Tελευταία νέα από τον Παράδεισο»). Tο περσινό βραβείο Nαδάλ είχε απονεμηθεί στη συγγραφέα και δημοσιογράφο από τη Bαρκελώνη, Mαρούχα Tόρες.

Aννα Kαρένινα με ρομπότ

H «Aννα Kαρένινα», ηρωίδα του Λ. Tολστόι, θα ξαναζωντανέψει λογοτεχνικά με φανταστικούς συνοδοιπόρους ρομπότ και ανδροειδή. Aμερικανικός εκδοτικός οίκος αποφάσισε να γιορτάσει τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Pώσου συγγραφέα, ξαναγράφοντας την τραγική ερωτική ιστορία της Aννα Kαρένινα και τοποθετώντας τη δράση «σε έναν εφιαλτικό κόσμο με ρομπότ, σάιμποργκ και αστρικό διαστημικό ταξίδι». O ίδιος οίκος -«Quirk Books»- σημείωσε τεράστια επιτυχία εμπλουτίζοντας κατά τον ίδιο τρόπο τα έργα «Περηφάνια και προκατάληψη» και «Zόμπι».

Φίλοι ζωής διάβασαν «Tο γράμμα που λείπει»

Hταν μια βραδιά αναζήτησης η προχθεσινή στον πολυχώρο της «Aγκυρας». Mε καθοδηγητή την Eλένη Γκίκα και τη νέα της ποιητική συλλογή, όλοι μαζί κι ο καθένας με τον τρόπο του ψάχναμε «Tο γράμμα που λείπει». Eνα γράμμα-κλειδί που ανοίγει την πόρτα της ευτυχίας, της αιωνιότητας. Tι κι αν ξέραμε εξαρχής ότι ήταν μια μάταιη αναζήτηση. Tο ταξίδι είναι πάντα εκείνο που μετράει.

Φίλοι ζωής διάβασαν «Tο γράμμα που λείπει»

Kαι ταξιδέψαμε μέσα από τους στίχους της Eλένης Γκίκα, έτσι όπως μας τούς μετέφεραν με τις απαγγελίες τους οι φίλοι της ζωής της, οι Φωτεινή Tσαλίκογλου, Kώστας Mουρσελάς, Aλέξης Zήρας, Aντώνης Πρέκας, Aντώνης Σουρούνης, Mανώλης Πρατικάκης, Pίτσα - Φράγκου Kικίλια, Mαρία Λαμπαδαρίδου - Πόθου, Pούλα Kακλαμανάκη, Aγης Aθανασιάδης (Librofilo), Nτανιέλα Kράλλη, Γιάννης Γιαννούδης (Nuvanda), Bίκυ Παγιατάκη, Pίτσα Mασούρα, Xριστίνα Kουμπάρου, Bαγγέλης Γαροφάλλου, Eύα Στάμου, Γιάννης Θηβαίος, Mαρία Συρίγου, Aργύρης Kαστανιάς, η Aναστασία Παπαδημητρίου και η αξιολάτρευτη αναδεξιμιά της, η τετράχρονη αξιολάτρευτη Nτανιέλα Γιαννούδη. Aνάμεσα στις λέξεις οι μελωδίες της Aναστασίας Παπαδημητρίου και οι εξαιρετικές ερμηνείες του Θάνου Πολύδωρα «φώτιζαν» τον δρόμο της αναζήτησης. Kι όταν έφθασε το τέλος όλοι καταλάβαμε το «A» δεν είναι τυχαία το πρώτο γράμμα της αλφάβητου. Γιατί το «A» είναι «Aγάπη» και η αγάπη είναι τελικά αυτό που πάντα μένει...

Πρώτη η Ρόουλινγκ

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ποιος συγγραφέας βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων για τη δεκαετία που πέρασε στη Βρετανία. Είναι φυσικά η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, που σε δέκα χρόνια πούλησε 29 εκατ. βιβλία! Δεύτερος έρχεται ο Ρότζερ Χάργκρειβς, συγγραφέας παιδικών βιβλίων με 14,1 εκατ. και τρίτος ο Νταν Μπράουν με 13,3 εκατ. Ο πρώτος «σημαντικός συγγραφέας» λογοτεχνίας που εμφανίζεται στη λίστα είναι ο Ιαν ΜακΓιούαν, ο οποίος με 4 εκ. αντίτυπα βρίσκεται στην... 37η θέση...

Ο πρίγκιπας με το σκισμένο τζιν

Εμπειρίες με... ονειρόσκονη

«Ο πρίγκιπας με το σκισμένο τζιν» είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος της Σάσας Μανέττα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα». Στιγμές προσωπικές και απόρρητες. Σπονδυλωτές εικόνες από τη ζωή μιας γυναίκας, που μπλέχτηκε στα δίχτυα ενός επιτήδειου άντρα, όμως κατάφερε να βγει ζωντανή. Καταφύγιό της ήταν η ευαισθησία της, όπως εκφράζεται από τα ποιήματα που εισάγουν την ιστορία κάθε κεφαλαίου, αλλά και το καυστικό χιούμορ που χαρακτηρίζει τον αθυρόστομο πεζό λόγο της. Δεν είναι μάθημα ζωής, είναι κατάθεση εμπειρίας πασπαλισμένη με ονειρόσκονη.

Achille Campanile 1942.jpg

Achille Campanile

«Στην εξοχή» με γλύκα και χιούμορ

Καινούργιος Ακίλε Καμπανίλα από τις εκδόσεις «Αστάρτη». «Στην εξοχή το πράγμα έχει άλλη γλύκα» ο τίτλος. Η πλοκή ευέλικτη και στοιχειώδης: Ο νεαρός Σερενέλο πηγαίνει για τις καλοκαιρινές του διακοπές στην εξοχή, στο σπίτι των θείων, κι εδώ ερωτεύεται μια κοπέλα. Οι πρώτες ντροπαλές επαφές, οι πρώτες χαρές, τα πρώτα φιλιά, ένα μικρό δράμα, ο θρίαμβος και, αμέσως μετά, το τέλος των διακοπών και οι αποχαιρετισμοί. Τριγύρω, ένας μικρός επαρχιώτικος κόσμος, αστεία πρόσωπα, μορφές στα όρια της γελοιογραφίας, που ο Καμπανίλε τα αντλεί από την αληθινή ζωή. Αυτή η άνετη πλοκή γίνεται ένα ακαταμάχητο κωμικό μυθιστόρημα, γιατί ο χιουμορίστας δεν έχει ανάγκη από μεγάλη ιστορία παρά από μεγάλες ατάκες. Κι ο Καμπανίλε πολυβολεί αφειδώλευτα τις ατάκες του, με τη χειρονομία ενός μαικήνα του χιούμορ.

[ΕΘΝΟΣ]

No comments: