Thursday, January 28, 2010

Σε ποιητική συλλογή δόθηκε φέτος το φημισμένο βραβείο Costa

ΒΡΑΒΕΥΣΗ. Ο ποιητής Κρίστοφερ Ράιντ (Christofer Reid) είναι νικητής του φετινού βραβείου Costa Book (το πρώην Whitbread) για τη συλλογή του «Το σκόρπισμα» (The Scattering), φόρος τιμής στη σύζυγό του Λουσίντα Γκέιν, την οποία έχασε το 2005. Η ανακοίνωση του φετινού νικητή έγινε χθες το βράδυ σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό Λονδίνο.

Φαίνεται ότι ο Ράιντ ήταν μάλλον αουτσάιντερ καθώς είχε, μεταξύ των άλλων, να αναμετρηθεί με το φαβορί, τον Κολμ Τόιμπιν και το βιβλίο του «Μπρούκλιν». «Μετά από μια προσωπική τραγωδία», δήλωσε η Τζόζεφιν Χαρτ, η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, «ο Κρίστοφερ Ράιντ έγραψε ένα σπουδαίο έργο που διαθέτει δυναμική οικουμενική. Λιτό, όμορφο και συγκινητικό - όλοι νιώσαμε ότι είναι ένα βιβλίο που ο καθένας μας θα ήθελε να διαβάσει. Γεμάτο αλησμόνητους στίχους - το “Σκόρπισμα” είναι ένα εκπληκτικό έργο».

Ο Ράιντ γεννήθηκε το 1949 στο Χονγκ Κονγκ, σπούδασε στην Οξφόρδη και στη συνέχεια εργάστηκε ως δημοσιογράφος και κριτικός βιβλίου. Εργάστηκε επίσης ως υπεύθυνος της σειράς της ποίησης στον φημισμένο εκδοτικό οίκο Faber and Faber.

Το «Σκόρπισμα» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Arete Books και είναι η έκτη ποιητική συλλογή που αποσπά το βραβείο του Βιβλίου της Χρονιάς. Προηγουμένως, ήταν ο Σέιμους Χίνι που είχε τιμηθεί με το συγκεκριμένο βραβείο, το 1999, για το «Beowulf».

Ο θεσμός του Βιβλίου της Χρονιάς θεσπίστηκε το 1985 και έχει απονεμηθεί σε εννέα μυθιστορήματα, σε τέσσερα μυθιστορήματα πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων, πέντε φορές σε βιογραφίες, πέντε φορές σε ποιητικές συλλογές και μία φορά σε παιδικό βιβλίο.

Τα βραβεία Costa δίδονται στα πιο απολαυστικά βιβλία της προηγούμενης χρονιάς από συγγραφείς που εδρεύουν στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία. Θεσπίστηκαν το 1971, ως Whitbread PLC, ώσπου το 2006 η μάρκα καφέ Costa ανακοίνωσε ότι θα ήταν ο αποκλειστικός χορηγός των συγκεκριμένων βραβείων.

No comments: