Tuesday, January 26, 2010

Παιδικό βιβλίο και πραγματικότητα

Με τους εργαζόμενούς του - άρα και την ίδια τη λειτουργία του - να βρίσκονται στον «αέρα», λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεών τους που έληξαν στο τέλος του περασμένου χρόνου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) παρουσίασε την 3η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, που θα διεξαχθεί από 29/1-1/2 στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στο Μαρούσι, με τιμώμενη χώρα φέτος τη Γαλλία.

Τόσο το ΕΚΕΒΙ όσο και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, που συμμετέχει, διακατέχονται από «ευφορία» για τον κλάδο του παιδικού βιβλίου, προβάλλοντας στατιστικά στοιχεία για το 2008, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε αύξηση τίτλων κατά 16,1% σε σχέση με το 2007, με το παιδικό βιβλίο να καλύπτει πλέον το 21% του συνόλου των εκδόσεων.

Ωστόσο... «κοσμογονίες» στο χώρο του βιβλίου με βάση τη στατιστική, είχαμε και στο παρελθόν, χωρίς όμως αυτό να αλλάζει την ουσία και την πραγματικότητα, επίσης μετρήσιμη, για το χαμηλό επίπεδο αναγνωσιμότητας του λαού, αλλά και για το περιεχόμενο που εκδίδουν οι ισχυρές, κυρίως, εκδοτικές επιχειρήσεις. Το ότι οι εργαζόμενοι γονείς αγοράζουν τα, εν πολλοίς, πανάκριβα παιδικά βιβλία - πολλά από τα οποία τυπώνονται στην... Απω Ανατολή λόγω του χαμηλού κόστους, αυξάνοντας έτσι περισσότερο τα κέρδη - κόβοντας συγχρόνως από τις δικές τους αναγνωστικές ανάγκες, είναι μία ουσιαστική παράμετρος την οποία βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, αλλά δε φαίνεται να απασχολεί και πολλούς. Πάντως σίγουρα όχι το κράτος, το οποίο, ακόμη και τις - ανύπαρκτες - σχολικές βιβλιοθήκες, τις έχει μετατρέψει σε σύντομο ανέκδοτο...

  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 27 Γενάρη 2010

No comments: