Friday, December 11, 2009

Τα νέα του ΕΚΕΒΙ

Σε σταθερά υψηλό επίπεδο οι νέες εκδόσεις για το 2008
Σύμφωνα με τα -οριστικά- στοιχεία της βάσης δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Βιβλιονέτ), το 2008 εκδόθηκαν 9.758 νέοι τίτλοι βιβλίων. Συνολικότερα, διαπιστώνεται ότι η ελληνική βιβλιοπαραγωγή παραμένει σταθερά κοντά στους 10.000 νέους τίτλους τον χρόνο, σε μια περίοδο «κάμψης» πολλών καταναλωτικών προϊόντων. Τα ποσοστά της πίτας πάνε στην λογοτεχνία (21,7%), στο παιδικό βιβλίο (21,4%) και τα μη λογοτεχνικά - θεωρητικές και θετικές επιστήμες, σχολικά βοηθήματα και βιβλία τέχνης (56,9%).

Έρχεται η ώρα της... 3ης Εκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου!
Η αντίστροφη μέτρηση για την 3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου έχει ξεκινήσει... Από τις 29 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου 2010 οι λιλιπούτειοι φίλοι του βιβλίου θα βρεθούν ανάμεσα σε χιλιάδες βιβλία, με ευφάνταστες ευκαιρίες παιχνιδιού και γνώσεων καθώς το ΕΚΕΒΙ, ο Κύκλος του Παιδικού Βιβλίου ΙΒΒΥ, αλλά και οι εκδοτικοί οίκοι που θα συμμετάσχουν υπόσχονται πολλές και ελκυστικές εκπλήξεις στους επισκέπτες. Οπως και πέρυσι, η Εκθεση θα γίνει στις εγκαταστάσεις της HELEXPO (Λ. Κηφισίας, Μαρούσι) με τιμώμενη χώρα φέτος τη Γαλλία. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων σχεδιάζουν οι εκδότες με συντονισμό του ΕΚΕΒΙ με την προσδοκία να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους μαθητές και γονείς σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή του παιδικού και εφηβικού βιβλίου.

Η διαφάνεια ως φιλοσοφία στο ΕΚΕΒΙ
Με πάγια αρχή την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις δράσεις του, το ΕΚΕΒΙ στηρίζει τη δράση της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς, της μη κυβερνητικής οργάνωσης που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντι στο φαινόμενο της διαφθοράς. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς (9 Δεκεμβρίου) η ΜΚΟ Διαφάνεια παρουσίασε με τη στήριξη του ΕΚΕΒΙ το βιβλίο «Τι κέρδισε ο Άλκης και ...τι έχασε ο Λάκης» του Μάνου Κοντολέων. Η έκδοση απευθύνεται σε νεαρούς αναγνώστες με στόχο να τους προβληματίσει και με τη διάθεση να επισημάνει όχι μόνον την αποφυγή αλλά και τη διαφάνεια προς συμμόρφωση. Στην 3η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια και το ΕΚΕΒΙ θα έχουν περίπτερο για το θέμα, με τη συμμετοχή του κ. Μάνου Κοντολέων.

Διάλογος μεταξύ βιβλίου και Κινηματογράφου
Στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το ΕΚΕΒΙ κυκλοφόρησε τον εμπλουτισμένο κι ανανεωμένο κατάλογο «Βιβλία για τον κινηματογράφο» που περιλαμβάνει τα 1.200 ελληνικά βιβλία που προσήλκυσαν τους κινηματογραφιστές όλου του κόσμου. Η έκδοση έτυχε ξεχωριστής εκτίμησης από διδάσκοντες και φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ύστερα από υπόδειξη του καθηγητή-σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου ζητήθηκε η παραχώρηση-προσφορά από το ΕΚΕΒΙ 200 αντιτύπων του καταλόγου. Διατίθεται δε και διαδικτυακά, στον κόμβο του (www.ekebi.gr).

Το ΕΚΕΒΙ συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών
Η Ενωση Ελλήνων Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης διοργάνωσε πανελλήνιο συνέδριο για δεύτερη χρονιά στο Μαρούσι με τίτλο «Δημοτικές βιβλιοθήκες: σκεφτόμαστε εθνικά, δρούμε τοπικά». Το ΕΚΕΒΙ συμμετείχε στη διημερίδα (4-5 Δεκεμβρίου) επικεντρώνοντας στην αξιοποίηση της εμπειρίας από τη λειτουργία των Λεσχών Ανάγνωσής του σε όλη την Ελλάδα σε σχέση με τη χρήση των βιβλιοθηκών από το αναγνωστικό κοινό. Η συμβολή του ΕΚΕΒΙ στη δράση των δημοτικών βιβλιοθηκών, εξάλλου, ενισχύεται από την πρόσφατη δημιουργία ενός δικτύου 60 βιβλιοθηκών με Λέσχη Ανάγνωσης, με την προσδοκία να διευρυνθεί περισσότερο σ’ όλη την Ελλάδα.

Οι βιβλιοπώλες σε γιορτινές προετοιμασίες
Το ΕΚΕΒΙ στηρίζει 32 εκδηλώσεις, με περισσότερους από 35 συγγραφείς και εικονογράφους, σε βιβλιοπωλεία όλης της χώρας που προγραμματίστηκαν για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Ενδεικτικά: Ζυράννα Ζατέλη (Θεσσαλονίκη, 24/11, «Ιανός»), Χρήστος Χαρτοματσίδης και Αλέξης Ζήρας (Κομοτηνή, 26/11, «Παπασωτηρίου»), Γιώργος Λεονάρδος (Ηράκλειο Κρήτης, 8/12, «Ελευθερουδάκης»), Δημήτρης Μπασλάμ (Σύρος, 27/12, «Κόκκινη κλωστή δεμένη»), Ελένη Δικαίου (Λαμία, 13/12, «Λυχνάρι»).

46 επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία
Μέσα στο Νοέμβριο και το Δεκέμβριο προγραμματίστηκαν 46 επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων σε σχολεία των νομών Αττικής, Δωδεκανήσου, Θεσσαλονίκης, Αργολίδας, Μανγησίας, Κυκλάδων, Σάμου, Χίου. Σερρών, Ευρυτανίας, Αγ. Νικολάου, Δράμας, Ξάνθης, Έβρου, Πρέβεζας, Βοιωτίας, Μεσσηνίας και Χανίων. Ανάμεσά τους η Άλκη Ζέη, η Σοφία Μαντουβάλου, η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, η Ελένη Σβορώνου, ο Αντώνης Φωστιέρης, η Ζαχαρούλα Καραβά, η Ζωή Κανάβα, η Φίλια Δενδρινού, η Αργυρώ Πιπίνη, η Λίτσα Ψαραύτη, η Ναταλία Καπατσούλια, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, ο Αντώνης Φωστιέρης, ο Δημήτρης Μίγγας, η Μαρίζα Ντεκάστρο, η Ελένη Δικαίου, η Σοφία Παράσχου, η Αλεξάνδρα Μητσιάλη, η Έλενα Αρτζανίδου.

Οι μεταφράσεις στο επίκεντρο του εκδοτικού ενδιαφέροντος...
Οι μεταφράσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο δυναμισμό στη χώρα μας, σημειώνοντας αύξηση του αριθμού των τίτλων τους κατά 138 (από 4.067 το 2007 σε 4.205 το 2008). Το ποσοστό τους στο σύνολο της βιβλιοπαραγωγής αυξήθηκε από 40,9% το 2007 σε 43,1%, το 2008, ένα ποσοστό από τα μεγαλύτερα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πιο δημοφιλής αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η αγγλική γλώσσα (51,3%) και ακολουθούν τα γαλλικά (11,3%), τα ιταλικά (6,5%), τα γερμανικά (5,1%), τα ισπανικά (4,9%) και τα αρχαία ελληνικά (3%).

Οι στατιστικές... στηρίζουν την 3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
Συνεχή αύξηση παρουσιάζει ο κλάδος του ελληνικού παιδικού και εφηβικού βιβλίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Βιβλιονέτ. Το 2008 κυκλοφόρησαν 2.150 τίτλοι, 289 περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά (+16%), ενώ συνολικά η παιδική-εφηβική λογοτεχνία καλύπτει το 21,4% της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής για το 2008 (το 1 στα 5 βιβλία που εκδίδονται στη χώρα μας). Ως εκ τούτου, η 3η ΕΠΕΒ αποτελεί έναν «καθρέφτη» αυτής της ανθηρής εκδοτικής πραγματικότητας και δεν είναι τυχαίο το έντονο ενδιαφέρον των Ελλήνων εκδοτών για συμμετοχή τους στη διοργάνωση (δήλωση εγγραφών έως τις 10 Δεκεμβρίου). Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της Εκθεσης (www.childrensbookfair.gr).

Το Βραβείο Αναγνωστών 2009… στο Ιμαρέτ
Οι κάλπες έκλεισαν, το κοινό αποφάσισε. Το Βραβείο Αναγνωστών 2009 απονέμεται στο μυθιστόρημα «Ιμαρέτ. Στη σκιά του ρολογιού» του Γιάννη Καλπούζου (εκδόσεις Μεταίχμιο). Ένα μυθιστόρημα με φόντο την ιστορία που εκτυλίσσεται στην τουρκοκρατούμενη Άρτα του 1854 και επικεντρώνεται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στον απόηχο των όποιων πολεμικών γεγονότων, στους κώδικες συνύπαρξης των λαών, γιατί υπήρξε συνύπαρξη ανάμεσα στις φυλές που ζούσαν τότε στην Άρτα, Έλληνες, Τούρκοι κι Εβραίοι. Το «Ιμαρέτ» του Γιάννη Καλπούζου είναι ο πέμπτος νικητής του Βραβείου Αναγνωστών που θέσπισε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου το 2005. Η απονομή θα γίνει την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου (8.00 μ.μ.) στον Πολυχώρο «Μεταίχμιο» (Ιπποκράτους 118), σε εκδήλωση-πάρτι που οργανώνεται προς τιμήν του συγγραφέα.

Άνοιγμα του ιστολογίου του ΕΚΕΒΙ σε νέους συγγραφείς
Το ΕΚΕΒΙ προτείνει σε νέους συγγραφείς, πεζογράφους και ποιητές, να αξιοποιήσουν τον χώρο του ιστολογίου του παρουσιάζοντας προτάσεις τους προς το αναγνωστικό κοινό, χρησιμοποιώντας το ως σημειωματάριο ιδεών, δοκιμής και προβολής δειγμάτων από το αδημοσίευτο έργο τους. Κάθε συγγραφέας μπορεί να γράφει για 15 ημέρες με οποιαδήποτε θεματική επιλέξει.

Κασετίνα πολυτελείας cd με σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο του Γ. Ρίτσου
Κυκλοφόρησε με επιμέλεια του ΕΚΕΒΙ η καλαίσθητη κασετίνα με άγνωστες στο κοινό απαγγελίες του ποιητή από τη συλλογή «Διάδρομος και σκάλα», τιμώντας τον –επιπλέον- με αυτόν τον τρόπο στο πλαίσιο του «Ετους Γιάννη Ρίτσου 2009». Πρόκειται για μοναδική ηχογράφηση με υποβλητική απαγγελία των ποιημάτων του, αποτυπώνοντας τη φορτισμένη συναισθηματική στιγμή του όντας εξόριστος στη Σάμο. Το cd συνοδεύεται από ένθετο βιβλιαράκι με εισαγωγικό κείμενο της Χρύσας Προκοπάκη για την ποιητική του Γιάννη Ρίτσου

Ξεκίνησε ο 9ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Παραμυθιού
Με την παράδοση των πρώτων τετραδίων σε μικρούς μαθητές για να γράψουν το δικό τους παραμύθι, ξεκίνησε ο 9ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Παραμυθιού σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο του Δήμου Αθηναίων. Τον διαγωνισμό υποστηρίζουν οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης, η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, καθώς και το ΕΚΕΒΙ, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες παιδιά να δοκιμάσουν το ταλέντο τους στο γράψιμο. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 19.000 μαθητές από 260 σχολεία από όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουν με δικό τους παραμύθι-εφόρμηση για τα παιδιά οι συγγραφείς Ευγένιος Τριβιζάς, Ρένα Ρώσση Ζαϊρη, Δήμητρα Ψυχογιού, Αλεξάνδρα Μπίζη και ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ΙΒΒΥ.

4 συγγραφείς στο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας Κινηματογράφου για παιδιά και νέους
Για μια ακόμη χρονιά, το ΕΚΕΒΙ στηρίζει το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας Κινηματογράφου για παιδιά και νέους, που πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 12 Δεκεμβρίου, οργανώνοντας τις επισκέψεις τεσσάρων συγγραφέων στο νομό Ηλείας. Συγκεκριμένα, στο φεστιβάλ θα συμμετέχουν οι Κωστής Γκιμοσούλης, Λένα Διβάνη, Αλεξάνδρα Μητσιάλη και Χρήστος Χωμενίδης, που θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής.

902 «ενεργοί» εκδότες εξέδωσαν 9.758 βιβλία το 2008
Έ
στω και με ένα βιβλίο βρέθηκαν στην αγορά 902 εκδότες κατά τη διάρκεια του 2008, σύμφωνα με τη Βιβλιονέτ, κατά 31 περισσότεροι σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά (αύξηση 3,6%) και κατά 215 σε σύγκριση με το 2003 (αύξηση 31,3%). Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής συγκεντρώνεται σε λίγους επαγγελματίες, αφού μόνο 23 εκδότες (με πάνω από 80 τίτλους) εξέδωσαν το 37,4% της παραγωγής, 172 μεσαίοι εκδότες (με 10-79 τίτλους) το 43,1%, ενώ 707 «μικρότεροι» εκδότες εξέδωσαν το 18,4%.

...και στο βάθος του ορίζοντα η 7η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Η ημερομηνία της φετινής έκθεσης (22-25 Απριλίου 2010) έχει δώσει το έναυσμα για όλους τους εμπλεκόμενους στη διοργάνωσή της. Εχουν ήδη σταλεί 680 φάκελοι σε εκδότες για ενημέρωση από το ΕΚΕΒΙ ενώ στις καινοτομίες της 7ης ΔΕΒΘ εντάσσονται οι ενότητες «Καινούργιες τεχνολογίες» (με εκθέτες που διακινούν ψηφιακά και ηλεκτρονικά προϊόντα γύρω από το βιβλίο), «Gourmet Gallery» (ειδικά διαμορφωμένος χώρος για βιβλία μαγειρικής αλλά και επιδείξεις από σεφ), «Γωνιά Εκπαίδευση για το μέλλον» (χώρος για παρουσίαση ενίσχυσης διδασκαλίας και εκπαιδευτικών εργαλείων). Η ανταπόκριση των επαγγελματιών είναι εντυπωσιακή αφού ήδη έχουν γίνει αρκετές εγγραφές για προνομιακή θέση στους χώρους της έκθεσης.

Το Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου 2009 χωρίς νικητή
Η επιτροπή του ΕΚΕΒΙ (Πέτρος Μάρκαρης, Μαρία Κατσουνάκη, Δημήτρης Νόλλας, Φωτεινή Σισκοπούλου) αποφάσισε να μην απονείμει το βραβείο παρότι, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της (αναλυτικά, διαβάστε την κάνοντας κλικ εδώ), «οι τρεις προτάσεις που επιλέχθηκαν για να αναπτυχθούν σε σενάριο ήταν κατ’ αρχάς ενδιαφέρουσες». Και αντιπροτείνει ώστε το βραβείο να μην ακυρωθεί, καθώς το ποσόν έχει ήδη δοθεί από το ΕΚΕΒΙ ως οικονομική επιβράβευση στα τρία σενάρια, αλλά «...να προστεθεί αυτό το ποσόν, στο μέλλον, στα βραβεία διασκευασμένου σεναρίου για ταινία μικρού μήκους, ούτως ώστε η συμβολή του ΕΚΕΒΙ στην ενίσχυση νέων δημιουργών να είναι πολύ πιο ουσιαστική και αποτελεσματική».

Σε εξέλιξη η συνεργασία μεταξύ «Εργαστηρίου του Βιβλίου» του ΕΚΕΒΙ και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Κοινός στόχος των σεμιναρίων δημιουργικής γραφής είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη νέων ταλαντούχων συγγραφέων σε θέματα που αφορούν την τεχνική της γραφής, την οργάνωση του συγγραφικού υλικού τους, τη διερεύνηση θεωρητικών ζητημάτων. Η προσεχής συνεργασία μεταξύ του «Εργαστηρίου του Βιβλίου» του ΕΚΕΒΙ με την Παιδαγωγική Σχολή της Φλώρινας μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό πυρήνα σ’ αυτόν τον τομέα, δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι το πρώτο ίδρυμα ανωτάτης εκπαίδευσης που εισήγαγε στην Ελλάδα ένα Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής. Η εμπειρία που έχουν αποκομίσει και οι δύο πλευρές, φαίνεται ενδιαφέρουσα. Και γιατί όχι, να είναι εφικτή η από κοινού αξιοποίησή της. Με αυτές τις προθέσεις λοιπόν θα ξεκινήσουν στην Αθήνα (στους χώρους του ΕΚΕΒΙ) τα σεμινάρια του πανεπιστήμιου, υπό τη φροντίδα του συγγραφέα-πανεπιστημιακού Μίμη Σουλιώτη, ενώ επίκειται οργάνωση ημερίδας αλλά και ανάλογος κύκλος μαθημάτων από κοινού.

Πρόγραμμα Βιβλιοθηκών και Ανάγνωσης στον Νομό Εβρου
Στις αρχές του 2010 ολοκληρώνεται το πρότυπο πρόγραμμα για τον «Εκσυγχρονισμό των Βιβλιοθηκών και την Προώθηση της Ανάγνωσης» στον Ν. Έβρου, μετά τη διετή παράταση της διάρκειάς του. Κατά τη διάρκεια της δωδεκαετίας, τα αποτελέσματα υπήρξαν θεαματικά: αναπτύχθηκε ένα δίκτυο 12 μηχανογραφημένων δημοτικών και κοινοτικών και 2 κινητών βιβλιοθηκών (έναντι 4 το 1997), ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών τους έφτασε τα 31.765 άτομα ή το 22% του πληθυσμού (έναντι 2.781 ατόμων ή 1,93% του πληθυσμού, το 1997), και οι δανεισμοί τα 141.198 βιβλία τον χρόνο (έναντι 18.800, το 1997). Τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού, που σχεδιάστηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Πολιτισμού, θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

Οι Κινητές Εκθέσεις ακούραστες!
Οι Κινητές Εκθέσεις ταξιδεύουν, στο αμέσως προσεχές διάστημα, σε: Καλαμάτα (Εγγονόπουλος), Μενεμένη Θεσσαλονίκης (Σικελιανός), Καρδίτσα και Γέρας Μυτιλήνης (Ξενόπουλος), Κρήτη και Αρκαδία (Καραγάτσης), Αγριά Βόλου (Παλαμάς), Βριλήσσια Αττικής και Μυτιλήνη (Παπαδιαμάντης), Κ. Ποροϊα Σερρών (Εμπειρίκος), Τριανδρία Θεσσαλονίκης (Θεοτόκης), Μαρκόπουλο Αττικής, Αμύνταιο Φλώρινας, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Άλιμος Αττικής, Αθήνα, Σκόπελος (Ρίτσος).

Σε λίγο ιστορίες on line… για παιδιά στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ
Μετά τη «Γαλάζια Γραμμή», της δράσης του ΕΚΕΒΙ (1996-1999) που χάρισε σε χιλιάδες παιδιά ιστορίες μέσω τηλεφώνου, ήρθε η σειρά της διαδικτυακής επικοινωνίας των παιδιών με τους δημιουργούς. Μέσα στο Νοέμβριο έγιναν οι πρώτες ηχογραφήσεις στο ΕΚΕΒΙ και σύντομα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ακούνε κάθε μήνα -από τον νέο κόμβο του ΕΚΕΒΙ για παιδιά- και μια νέα ιστορία, γνωρίζοντας ταυτόχρονα τον συγγραφέα ή τον εικονογράφο μέσω της φωνής του. «Φιλοξενούνται» με τη φωνή τους οι Αλκη Ζέη, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Σοφία Μαντουβάλου, Μάνος Κοντολέων, Ελένη Δικαίου, Βούλα Μάστορη, Βάσω Ψαράκη, Νικόλας Ανδρικόπουλος, Αγγελική Βαρελλά, Λίτσα Ψαραύτη, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γιολάντα Πατεράκη, Βασίλης Παπατσαρούχα. Η λίστα εμπλουτίζεται...

Ελκυστικό το ελληνικό περίπτερο και μεγάλη προσέλευση στις εκδηλώσεις του
Υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τους 150.000 οι βιβλιόφιλοι και οι σχετιζόμενοι με την εκδοτική αγορά που επισκέφθηκαν τον εκθεσιακό χώρο. Ηταν μια χρυσή ευκαιρία για τους επαγγελματίες να έρθουν σε άμεση επαφή, να διερευνήσουν τις κοινές επιχειρηματικές κινήσεις τους. Οι Ελληνες εκδότες έκαναν πολλές επαφές με τους μεγαλύτερους εκδότες της γειτονικής χώρας (Geopoetika, Kreativni Centar, Arhipelag, Clio, Paideia, Stubovi Kulture, Dereta, Prosveta, Agora, Karpos), αλλά και με τις εκδόσεις Tanesi που με αφορμή την επίσκεψη της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην φετινή ΔΕΒ Βελιγραδίου κυκλοφόρησαν 4 βιβλία Ελλήνων συγγραφέων - του Καβάφη (του οποίου μάλιστα ετοιμάζουν και τα άπαντα), του Ρίτσου (για τα 100 χρόνια της γέννησης του), αλλά και του Δημήτρη Νόλλα και του Νάσου Βαγενά. Υπενθυμίζουμε ότι το 2009 κυκλοφόρησαν στη σερβική γλώσσα 40 βιβλία.

Η μεγάλη της Ελλάδας προβολή στη βιβλιοφιλική Σερβία...
Οι Έλληνες συγγραφείς που συμμετείχαν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της τιμώμενης χώρας ήταν οι συγγραφείς των οποίων τα βιβλία κυκλοφόρησαν στα σερβικά το 2009, καθώς και εκείνοι που έχουν βραβευτεί ή ήταν υποψήφιοι για το βραβείο Μπαλκάνικα (Έλενα Χουζούρη 2006 και Τάκης Θεοδωρόπουλος 2007) ή άλλο σερβικό λογοτεχνικό βραβείο (Νάσος Βαγενάς: Βραβείο Ποίησης Branko RAdicevic 2008). Γενικότερα, τα σερβικά μέσα ενημέρωσης έφεραν στο επίκεντρο της πολιτιστικής επικαιρότητας την ελληνική παρουσία στην Εκθεση. Το ελληνικό βιβλίο χαίρει μεγάλου κύρους στο σερβικό κοινό γι’ αυτό και δεν έλειψε η αθρόα προσέλευση των επισκεπτών στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις ενώ, παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι συγγραφείς έδωσαν πολλές συνεντεύξεις σε εφημερίδες αλλά και την τηλεόραση.

...και η ξαφνική επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας στο ελληνικό περίπτερο
Το ελληνικό περίπτερο επισκέφθηκε ο Υπουργός πολιτισμού της Σερβίας Ν. Μπράντιτς, και μάλιστα τρεις φορές, ενώ τη στιγμή που όλοι παρακολουθούσαν την εκδήλωση για την παγκοσμιοποίηση του Καβάφη με τον Νάσο Βαγενά και το ζεύγος Γατζάνσκι, επισκέφθηκε απροειδοποίητα το ελληνικό περίπτερο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπόρις Τάντιτς.

Ο Πάνος Καρνέζης κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών στο Gognac της Γαλλίας
Ο Ελληνας συγγραφέας ήταν ο νικητής της φετινής διοργάνωσης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ λογοτεχνίας Litteratures Europeenes Cognac (19-22/11). Ο Πάνος Καρνέζης τιμήθηκε για το βιβλίο του «Λαβύρινθος». Είχε προηγηθεί μια σειρά από εκδηλώσεις και παρουσιάσεις της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, όπου οι βιβλιόφιλοι της γαλλικής πόλης είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους τρεις Ελληνες συγγραφείς που παραβρέθηκαν στο φεστιβάλ (Μαρία Ευσταθιάδη, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Πάνος Καρνέζης). Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στην ιστοσελίδα: www.litteratures-europeenes.com/fr.

Εγκαινιάστηκε το πρώτο ψηφιακό βιβλιοπωλείο από την Ε.Ε.
Με βλέμμα στο μέλλον και, συγκεκριμένα, στις εξελίξεις που προαλείφονται στον χώρο του βιβλίου μετά τις τελευταίες τεχνολογικές προτάσεις, η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης δίνει πάλι το στίγμα στις διεθνείς αγορές. Το πρώτο Ψηφιακό Βιβλιοπωλείο εγκαινιάστηκε στη διάρκεια της Εκθεσης με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (www.bookshop.europa.eu). Πρόκειται για μια πρώτη βιβλιοθήκη με όλες τις εκδόσεις που κυκλοφόρησαν από την Υπηρεσία Εκδόσεων της Κομισιόν, περιλαμβάνοντας 110 χιλιάδες εκδόσεις που έχουν κυκλοφορήσει από τα πρώτα χρόνια της ΕΟΚ έως σήμερα, κι αφορούν θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Το ελληνικό βιβλίο στο Διαδίκτυο. To be or not to be?
Το όνειρο της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας μπορεί σήμερα να πραγματοποιηθεί χάρη στο Διαδίκτυο. Είναι ένα τεράστιο διακύβευμα ύπαρξης για τη δημιουργία και για τους συγγραφείς μας. Ολα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριου 2004 όταν η Google πρότεινε σε εθνικές βιβλιοθήκες και εκδότες του κόσμου να αναλάβει τη δωρεάν ψηφιοποίηση των τίτλων τους και την ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο… Η απάντηση των Ευρωπαίων ήταν να δημιουργήσουν τη δική τους δημόσια ψηφιοποιημένη βιβλιοθήκη, την Europeana. Εως σήμερα όμως έχει ψηφιοποιηθεί μόνον το 1%, μια σταγόνα στον ωκεανό! Την ίδια στιγμή η Google προσφέρει ελεύθερα στους αναγνώστες της αποσπάσματα βιβλίων με δικαιώματα και θα λειτουργήσει σύντομα ένα ψηφιακό βιβλιοπωλείο με περισσότερα από 500.000 βιβλία... Κάτι που ανησυχεί τον κόσμο του βιβλίου. Στη Φραγκφούρτη φέτος η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα πήρε φωτιά. Η Ε.Ε., με την ουδέτερη στάση που τηρεί, τους δίνει την αίσθηση ότι είναι μόνοι απέναντι στο μέλλον τους. Πριν από λίγες ημέρες, για πρώτη φορά οι 27 υπουργοί Πολιτισμού της Ευρώπης εξέτασαν το θέμα και πώς να θεσπίσουν κατάλληλο νομικό πλαίσιο. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις… Ο εκδοτικός κόσμος ξέρει όμως ότι είναι αυτός που θα δώσει τις λύσεις και θα βρει τις καινούργιες ισορροπίες.

Πολιτιστικές στατιστικές: η πρόκληση
Η Ευρώπη ιεραρχεί ψηλά όχι μόνο τον πολιτισμό της, αλλά και στις στατιστικές του! Οι τελευταίες είναι οι μόνες που μπορούν να αποδείξουν την ιδιαίτερη σημασία του πολιτισμού για την απασχόληση και το εισόδημα των Ευρωπαίων πολιτών και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Μετά από τέσσερα χρόνια "αδράνειας", τον Σεπτέμβριο του 2009 η Eurostat δημιούργησε μια νέα ομάδα εργασίας (ESSnet) για την ανάπτυξη των πολιτιστικών στατιστικών, σε τέσσερις άξονες: μεθοδολογία και ορισμοί, χρηματοδότηση και δαπάνες για τον πολιτισμό, πολιτιστική βιομηχανία, πολιτιστικές πρακτικές και κοινωνική συμμετοχή. Το ΕΚΕΒΙ παρακολουθεί ανελλιπώς από το 1998 τις εργασίες της Eurostat στον τομέα, και έλαβε μέρος στο εναρκτήριο συνέδριο της ομάδας εργασίας, στις 7 Δεκεμβρίου, στο Λουξεμβούργο, σε μια ενθαρρυντική συνάντηση στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι και από τις 27 χώρες-μέλη (από τη Φινλανδία ως την Κύπρο και τη Μάλτα). Η νέα ομάδα εργασίας θα υποβάλει τα πορίσματά της μέχρι το 2011, τα οποία θα ληφθούν υπόψη για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα.

Υποτροφίες σε Έλληνες συγγραφείς για τη Γαλλία
Οι συγγραφείς μπορούν να απευθυνθούν στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας (CNL) για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υποτροφιών που χορηγούνται για τη φιλοξενία σε Σπίτια Συγγραφέων της Γαλλίας με σκοπό να αφιερωθούν απερίσπαστοι στο συγγραφικό έργο τους, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων. Η βασική προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό είναι η μετάφραση και έκδοση από γαλλικό εκδοτικό οίκο τουλάχιστον ενός έργου του συγγραφέα. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.centrenationaldulivre.fr ή στο Γραφείο Συγγραφέων του ΕΚΕΒΙ.


No comments: