Tuesday, December 29, 2009

Βραβεία λογοτεχνίας με πολλές ομοφωνίες

Από τον σουρεαλισμό στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ. Την παραμονή των Χριστουγέννων ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Πολιτισμού τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας για τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2008. Και παρότι η διαδικασία έγινε λίγο compact (την ίδια μέρα βγήκαν οι μικρές λίστες, την ίδια μέρα και οι τελικές βραβεύσεις) οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι επιλογές της κριτικής επιτροπής ήταν οι καλύτερες των τελευταίων χρόνων.

Τα βραβεία

Το μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας απονεμήθηκε ομόφωνα στον Νάνο Βαλαωρίτη για το σύνολο του έργου του.

Το Βραβείο Ποίησης κατά πλειοψηφία στον Λευτέρη Πούλιο για το βιβλίο «Η κρυφή συλλογή» (Κέδρος). Το Βραβείο Περιοδικού κατά πλειοψηφία και εξ ημισείας σε δύο έντυπα της περιφέρειας με μεγάλη ιστορία: στο «Εντευκτήριο» της Θεσσαλονίκης και στον «Πόρφυρα» της Κέρκυρας για τη συμβολή τους στη διάδοση και την προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας. Το Βραβείο Μυθιστορήματος ομόφωνα στον Γιάννη Ατζακά για το βιβλίο του «Θολός Βυθός» (Αγρα). Το Βραβείο Διηγήματος ομόφωνα εξ ημισείας στους Τόλη Νικηφόρου και Αργύρη Χιόνη για τα βιβλία τους «Ο δρόμος για την Ουρανούπολη» (Νεφέλη) και «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες» (Κίχλη). Το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής κατά πλειοψηφία στον Χρήστο Ρουμελιωτάκη για το έργο του «Ασκήσεις αυτογνωσίας» (Τυπωθήτω). Το Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας ομόφωνα στην Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, για το έργο της «Υπόθεση Γκράνιν: Η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο - Η δίκη της “Επιθεώρησης Τέχνης” το 1959 και η δίκη του Κώστα Κουλουφάκου» (Καστανιώτης).

Ιδιαίτερη περίπτωση στον χώρο τον γραμμάτων είναι ο Γιάννης Ατζακάς, που ξεκίνησε να γράφει στα 65 του, «πολύ νωρίς αν φτάσω τα 100», όπως λέει με το χαρακτηριστικό του χιούμορ. Ο Γιάννης Ατζακάς βραβεύτηκε για το δεύτερο βιβλίο του, όπου διηγείται τη ζωή του στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης και σήμερα δηλώνει «αδέσποτο σκυλί της Αριστεράς». «Με αιφνιδίασε το βραβείο και μ’ έκανε ευτυχισμένο, γιατί όλο ελλείμματα είχα στη δαπανημένη εδώ κι εκεί ζωή μου. Σαν τον ελληνικό προϋπολογισμό. Ηταν έλλειμμα συναισθηματικό και τώρα άρχισαν τα εμβάσματα, δεν ξέρω αν η χώρα τα καταφέρει, αλλά εγώ έχω βαλθεί να μη φύγω αν δεν κάνω έναν ισοσκελισμό. Χάρηκα σαν παιδί, γιατί ήταν σαν χριστουγεννιάτικο δώρο και πολύ κοντά στα γενέθλιά μου. Βέβαια είχε προηγηθεί η προκαταβολή, οι κριτικές που γράφτηκαν», λέει στην «Κ». Τον Μάρτιο θα εκδοθεί, στην «Αγρα» η νουβέλα «Κάτω από τις οπλές», ενώ ήδη έχει βάλει πλώρη για το τρίτο μέρος της τριλογίας του, πάντα με θέμα τις παιδουπόλεις.

  • Της Ολγας Σελλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/12/2009

No comments: