Thursday, December 31, 2009

Εκ βαθέων για τον Ουάιλντ

"Είμαι ο έρωτας που δεν τολμά να πει το όνομά του"… Αυτός είναι ο τίτλος της ολιγοσέλιδης ( ενδιαφέρουσας ωστόσο) μελέτης της Σάσας Πούλκου για τον Οσκαρ Ουάιλντ που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια». Ο τίτλος που μάλλον επελέγη για να έλξει το αναγνωστικό μάτι αποτελεί μικρή «παράφραση» στίχου από το ποίημα « two loves” του γεννημένου στο Δουβλίνο Ιρλανδού συγγραφέα και ποιητή.

Ενός συγγραφέα που στο πρόσωπό του (συγγραφικό και μη) το ομοφυλοφιλικό κίνημα όλων των εποχών αποκατέστησε την αξιοπρέπειά του, μιαν αξιοπρέπεια (όμως) που ο ίδιος ο Ουάιλντ έχασε «για πάντα» σε εκείνη την περίφημη περιπέτεια του Απρίλη του 1895 η οποία τον οδήγησε σε διετή φυλάκιση με την αιτιολογία της «προσβολής της αιδούς μεταξύ των αρρένων... Το βιβλίο της Πούλκου δεν είναι φυσικά βιογραφία, απλά η συγγραφέας διατρέχει τα γεγονότα της ζωής του Ουάιλντ που τη δευκολύνουν να αρθρώσει το ιδιότυπο δοκίμιό της.

Ένα δοκίμιο που σκιαγραφεί το πορτρέτο του Οσκαρ Ουάιλντ, αποδεικνύοντας ότι είναι η Βικτωριανή μοναρχία και η δικαιοσύνη της καθόρισαν αυθαίρετα σχεδόν τη σεξουαλικότητα του συγγραφέα. Ο ίδιος βέβαια γνώριζε τη μοίρα του, έβλεπε κατάματα από πολύ νωρίς, ότι ζει στην εποχή της εικονικής διαφάνειας για τούτο και οργάνωσε τις συγγραφικές και άλλες αντιστάσεις. Επεχείρησε και κατάφερε εντέλει να δώσει με τα έργα του την καθαρή εικόνα αυτής της κοινωνίας οδηγώντας τον εαυτό στο όριο και στο ανάλογο κόστος: τουτέστιν να διαστρβλώσει συνειδητά τη φυσιογνωμία του ώστε να πετύχει κάτι πιο βαθύ και πιο ουσιαστικό. Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε το βιβλίο της Σάσας Πούλκου. [Σ.Μ., Η ΑΥΓΗ: 01/01/2010]

No comments: