Wednesday, December 16, 2009

Ο καθηγητής Ι. Χασιώτης μέλος στην Ισπανική Βασιλική Ακαδημία της Ιστορίας

Η Βασιλική Ακαδημία της Ιστορίας της Ισπανίας, στις 4 Δεκεμβρίου του 2009, μετά από πρόταση των ακαδημαϊκών Miguel Angel Ochoa, Luis Garcia Moreno και Feliciano Barrios Pintado, εξέλεξε ομόφωνα ως αντεπιστέλλον μέλος της, τον Ομότιμο Καθηγητή της Νεότερης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Δρ. Ιωάννη Χασιώτη. Με την απόφασή της αυτή η Ακαδημία αναγνωρίζει τη γόνιμη προσφορά του καθηγητή Ιωάννη Χασιώτη στην έρευνα της ιστορίας της Ισπανίας και των σχέσεών της με την Ελλάδα.

Ο κ. Χασιώτης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πολυετούς ερευνητικής του δραστηριότητας στη μελέτη των σχέσεων Ελλήνων και Ισπανών κατά τους νεότερους χρόνους, τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 45 χρόνια σε πολλαπλά άρθρα και μονογραφίες. Εξέδωσε επίσης δύο τόμους με συλλογές ισπανικών εγγράφων για την Κύπρο. Πρόσφατα, μεγάλο μέρος του δημοσιευμάτων του εκδόθηκε στα ισπανικά από το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας. Το ίδιο Πανεπιστήμιο του απένειμε, τον Νοέμβριο του 2008, το Μετάλλιο της Τιμής, διοργανώνοντας ταυτόχρονα προς τιμήν του ειδικό επιστημονικό συνέδριο, στο οποίο έλαβαν μέρος οι διευθυντές και εκπρόσωποι των σπουδαιότερων αρχειακών κέντρων της Ισπανίας.

Ο μόνος Ελληνας επιστήμονας που είχε εκλεγεί μέχρι σήμερα ως αντεπιστέλλον μέλος της ισπανικής Βασιλικής Ακαδημίας της Ιστορίας (η οποία ιδρύθηκε το 1738 από τον βασιλιά Φίλιππο Ε΄) ήταν το 1973 ο κορυφαίος βυζαντινολόγος Διονύσιος Ζακυθηνός (1905-1993). Στα 1881 ένας από τους σημαντικότερους επίσης Έλληνες μελετητές του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού, ο Σπυρίδων Λάμπρος (1851-1919), είχε εκλεγεί ως αντεπιστέλλον μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας των Γραμμάτων της Βαρκελώνης, μετά από πρόταση του Καταλανού ρομανιστή και νεοελληνιστή Antoni Rubio i Lluch (1856-1937).

No comments: