Tuesday, December 1, 2009

Εκδότες με διάρκεια στον χρόνο


  • Οι εκδόσεις «Καστανιώτης» και Libro γιορτάζουν 40 και 30 χρόνια στο βιβλίο αντίστοιχα

EΠΕΤΕΙΟΙ. Συχνά τα γενέθλια και οι διαδρομές αποτιμώνται και με απλούς αριθμούς. Οπως αυτούς που είπε την περασμένη εβδομάδα ο εκδότης Θανάσης Καστανιώτης στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του εκδοτικού του οίκου: «Μέχρι σήμερα έχουμε κυκλοφορήσει 5.144 τίτλους. Το 2009 κυκλοφορήσαμε 170 τίτλους και 47 βιβλία Ελλήνων συγγραφέων». Και μετά αναφέρθηκε και σε άλλα νούμερα, διεθνή: ότι οι πωλήσεις των βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7%, στη Γαλλία κατά 7% και στη Βρετανία κατά 2,7%. Οσο για τις εκδόσεις «Καστανιώτης», μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου υπήρχε αύξηση πωλήσεων στα βιβλιοπωλεία της τάξεως του 8%. Και λίγο αργότερα έδωσε το μικρόφωνο στον Αργύρη Καστανιώτη και στους υπεύθυνους της ελληνικής και της ξένης πεζογραφίας των εκδόσεων αντίστοιχα: τον Δημήτρη Ποσάντζη και τον Ανταίο Χρυσοστομίδη.

Κάπως έτσι γιορτάστηκαν τα γενέθλια ενός από τους παλαιούς, πλέον, εκδοτικούς οίκους της χώρας, στο εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο λεγόμενο Ροζ Κτίριο, με προσκεκλημένους μόνο τους συγγραφείς που εξέδωσαν βιβλία μέσα στο 2009. Με λίγες κουβέντες, πολύ ποτό, πολύ κέφι και υποσχέσεις για νέες εκδόσεις. Αλλωστε την ερχόμενη χρονιά, σχεδιάζουν την πρωτοβουλία μεγάλης καμπάνιας για το βιβλίο, την ανάγνωση και τον πολιτισμό.

Τα 30χρονα του Libro

Τις επόμενες μέρες, στις 12 Δεκεμβρίου για την ακρίβεια, ένας ακόμη εκδοτικός οίκος έχει γενέθλια: οι εκδόσεις Libro, που πριν από τριάντα χρόνια βρήκαν τη θέση τους στο ισόγειο μιας μεσοπολεμικής πολυκατοικίας στον αριθμό 8 της Πατριάρχου Ιωακείμ. Και το παλιό χρωματοπωλείο που υπήρχε εκεί, μετατράπηκε σ’ ένα ζωντανό και ενημερωμένο βιβλιοπωλείο.

Ηδη οι εκδόσεις Libro πέρασαν στη δεύτερη γενιά, στον γιο του Μάκη Παντελέσκου, τον Πέτρο. Και μαζί με τις επιλεγμένες εκδόσεις συνεχίζουν να διατηρούν το βιβλιοπωλείο ως έναν από τους πιο σταθερούς τόπους συνάντησης και αγοράς βιβλίων, όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά για τους βιβλιόφιλους εν γένει. Αυτούς που περιμένουν τα 30ά γενέθλια των εκδόσεων, στις 12 Δεκεμβρίου.

  • Της Ολγας Σελλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 01/12/2009

No comments: