Friday, December 4, 2009

Τριήμερο αφιέρωμα στον Ρίτσο στα Τίρανα

Τριήμερο αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με εκθέσεις έργων εμπνευσμένων από το έργο του ποιητή, διαλέξεις και συναυλία με τον «Επιτάφιο», διοργανώνεται από χθες στα Τίρανα από την ελληνική πρεσβεία και την Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην αλβανική πρωτεύουσα.


"O ήλιος κάτω από τον λόγο" είναι ο τίτλος της έκθεσης πολυμέσων με έργα τριτοετών και τεταρτοετών φοιτητών της Σχολής, εμπνευσμένα από το εικαστικό και ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου, που φιλοξενείται στη γκαλερί «ΦΑΡ» (FAR) της Ακαδημίας Τεχνών και διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρο Στρατού, θα πραγματοποιηθούν τρεις διαλέξεις για τον ερωτικό, τον λυρικό και τον θεατρικό Ρίτσο, αντίστοιχα, με ομιλητές τους: Μάριος Μιχαηλίδης, Αριστοτέλης Σπύρου, Λάμπρος Ρούτσι, Ν. Κατσαλίδας. Ποιήματά θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Έμα Αντρέα και Μαργκαρίτα Τζέπα, ενώ το κουαρτέτο εγχόρδων "PROMUS" θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από μελοποιημένους στίχους του Γ. Ρίτσου, σε μουσική Μ. Θεοδωράκη. Στην ίδια εκδήλωση μαθητές του Αρσακείου Τιράνων και φοιτητές της Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Τιράνων θα διαβάσουν ποιήματα του Γ. Ρίτσου.

Στην Κρατική Όπερα Τιράνων, τέλος, διοργανώνεται συναυλία με την 100μελή συμφωνική ορχήστρα και χορωδία της Κρατικής Όπερας των Τιράνων με το έργο "Επιτάφιος" του Γιάννη Ρίτσου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

No comments: