Tuesday, February 26, 2008

Αποκόμματα...

Το βιβλίο «Το γένος των Πετροκόκκινων - Περίοδος της Οδησσού, 19ος - αρχές 20ού αιώνα» της Λίλια Μπελοούσοβα, διευθύντριας του Κρατικού Αρχείου Οδησσού, παρουσιάζει το Ελληνο-Ουκρανικό Επιμελητήριο, σήμερα, Τετάρτη 27/2 και ώρα 7 μμ, στην Παλιά Βουλή. Πρόκειται για έρευνα που αφορά στο ελληνικό στοιχείο της Οδησσού, κυρίως τους αστούς, μέσα από τη δράση της οικογένειας των Πετροκόκκινων που είχαν χιώτικες ρίζες.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, στις 3/3, 7 μμ, στην αίθουσα «Γεώργιος Καραντζάς» της Ενωσης Συντακτών (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος). Για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα θα μιλήσει ο Νέστορας Μάτσας. Για τη σχέση του Παπαδιαμάντη με τη δημοσιογραφία θα μιλήσει ο Στέλιος Παπαθανασίου. Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Ν. Μάτσα «Αν δεις τον κυρ Αλέξανδρο». Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν οι Γιώργος Κατσέλης και Ζωή Ρόκα. Ποιήματα του Παπαδιαμάντη θα διαβάσει η Γεωργία Ανέστη.
«Εδώ Πολυτεχνείο στα χρόνια της κατοχής (από τους αγώνες με τη Σπουδάζουσα)»
. Ετσι τιτλοφορείται το βιβλίο του αγωνιστή της ΕΠΟΝ Σπουδάζουσας, φοιτητή τότε στο Πολυτεχνείο Φοίβου Τσέκερη (εκδόσεις «Εντός»). Η μαρτυρία αυτή θα παρουσιαστεί στις 3/3 (12μ) στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) με ομιλητές τους: Ευάγγελο Μαχαίρα (επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης), Βούλα Δαμιανάκου (συγγραφέας), Γιώργο Πετρόπουλο (ιστορικός, δημοσιογράφος του «Ρ»), με προλόγισμα και συντονισμό του Στέφανου Ληναίου (ηθοποιός).

No comments: