Monday, February 11, 2008

Πάει κι ο ποιητής Γιώργης Μανουσάκης...

Χτυπημένος από εγκεφαλικό, «έφυγε» και κηδεύτηκε στα Χανιά, ο 75χρονος ποιητής Γιώργης Μανουσάκης. Από τους σημαντικότερους ποιητές της «δεύτερης» μεταπολεμικής γενιάς, ο Γ. Μανουσάκης εξέδωσε οκτώ ποιητικές συλλογές: «Μονόλογοι», «Το σώμα της σιωπής», «Τρίγλυφο», «Ταριχευτήριο πουλιών», «Χώροι αναπνοής», «Ανθρωποι και σκιές», «Στ' ακρωτήρια της ύπαρξης», «Σπασμένα αγάλματα και πικροβότανα». Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε έγκριτες ανθολογίες νεοελληνικής ποίησης, ενώ ποιήματά μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες.

Σημαντικό θεωρείται και το πεζογραφικό έργο του, με εξέχον το «Οδοιπορικό των Σφακιών» (Κρατικό Βραβείο ταξιδιωτικού βιβλίου, 1981). Αλλα πεζογραφικά του είναι τα εξής: «Ενα κρανίο καρφωμένο στο κιγκλίδωμα» και «Οταν το πέλμα μας εταίριαζε με το χώμα» (αφήγηση για τα παιδικά του χρόνια στην κατοχή).

Παραμονές του θανάτου ο ποιητής έκανε τις τελικές διορθώσεις στο τελευταίο έργο του, το ιστορικό μυθιστόρημα «Ο εθελοντής», που αφορά στην περίοδο 1912-1940.

Εξέχουσα θέση στο πολύπλευρο δοκιμιακό έργο του Γ. Μανουσάκη (εργάστηκε επί 26 χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση) κατέχει η μελέτη του «Η Κρήτη στο λογοτεχνικό έργο του Πρεβελάκη» (βραβείο «Ν. Καζαντζάκη», από το Δήμο Ηρακλείου).

  • ΥΓ. Τον Γιώργη Μανουσάκη τον γνώρισα. Είχα πάει στα Χανιά και του είχα κάνει μια συνέντευξη στο πλαίσιο της εκπομπής "Δημιουργοί στην περιφέρεια". Καλός ποιητής, ωραίος άνθρωπος.

No comments: