Wednesday, February 6, 2008

Η κομικ-ο-τραγική πλευρά της Ιστορίας

Πλανήτης ΓΗ

Επιμέλεια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ javara@enet.gr

Σαφώς και υπάρχουν πολλοί τρόποι να διδαχθεί κανείς την Ιστορία του. Ενας ευφάνταστος, που εκμεταλλεύεται τη δυναμική και τη ζωντάνια των εικονογραφημένων, βρήκε την έκφρασή του σε μια σειρά αφιερωμένη στο Χίτλερ, τους ναζί και το διωγμό των Εβραίων της εποχής τους.
Αυτές τις μέρες φτάνει στα γερμανικά σχολεία ένα κόμικς, με τίτλο «Η Ερευνα», που παραπέμπει σε στιλ στις δημοφιλείς συλλογές του Τεν Τεν, η θεματολογία του, όμως, ακουμπά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, αλλά και τη φρίκη του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς. Εικόνες «φιλικές» αν τις δει κανείς από μακριά, που, όμως, δίνουν με τρόπο ρεαλιστικό μια σκληρή αλήθεια. Η παραγωγή είναι του κέντρου Anne Frank που έχει την έδρα του στην Ολλανδία, και το μυστικό κλειδί για πολλούς είναι τα πολύ καλά σκίτσα του Ολλανδού καλλιτέχνη Eric Heuvel.
Η εισαγωγή της σειράς αυτών των πρωτότυπων «βιβλίων» έγινε την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, σε μαθητές ηλικίας μεταξύ 13 και 16 ετών, στο Βερολίνο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Η ημερομηνία δεν ήταν τυχαία, αφού επελέγη το τέλος της εβδομάδας της 75ης επετείου από τότε που το κόμμα των ναζί αναδείχτηκε στην εξουσία... [περισσότερα]

No comments: