Monday, February 25, 2008

Για τον Θανάση Χειμωνά


Photo: © E.KE.BI, 2001. Μητρόπουλος

Ήταν, αν θυμάμαι καλά, το 1997, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα Έρωτας σε πρώτο πρόσωπο, από τις εκδόσεις Κέδρος. Του τηλεφώνησα για μια μικρή παρουσίαση στην εκπομπή "Με τη φωνή του συγγραφέα" από τη ΝΕΤ. Δεν γνώριζα ότι ήταν παιδί του Γιώργου Χειμωνά και της Λούλας Αναγνωστάκη. Τότε, παρουσίαζα κόσμο και κοσμάκη, χωρίς διακρίσεις. Έπαιρνα βέβαια τα βιβλία, έριχνα μια ματιά και προχωρούσα στο τηλεφώνημα. Μου είχε κάνει εντύπωση η σεμνότητα του Θανάση, αλλά και το γεγονός ότι τότε έγραφε στα "Νέα" για θέματα αθλητικά! Κι αυτό ήταν ένα στοιχείο που με τράβηξε. Η γραφή του ήταν ώριμη και ήμουν βέβαιος ότι θα συνεχίσει τη διαδρομή του στην πεζογραφία, αλλά ότι δεν θα σταθεί μονάχα στην πεζογραφία. Ο χρόνος θα δείξει. Μέχρι τώρα έχει εκδώσει ταμυθιστορήματα Ραμόν και Σπασμένα ελληνικά και προσφάτως τη Ραγδαία επιδείνωση. Το γεγονός ότι γενήθηκε σε μια οικογένεια συγγραφέων, ανθρώπων με ισχυρή και υψηλή πνευματικότητα, είναι ένα στοιχείο που λείπει από άλλους ομηλίκους ή ομοτέχνους του. Αλλά ο Θανάσης είναι πολύ καλό παιδί (γεννήθηκε το 1971).

Ερωτήσεις κι απαντήσεις. Η Σταυρούλα Παπασπύρου γράφει (στην Κυρ. Ελευθεροτυπία, 24/2/08) για το καινούργιο μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά, τη Ραγδαία επιδείνωση (εκδ. Πατάκη), η δράση του οποίου ξεκινά από την οδό Καρνεάδου κι όλα τελειώνουν με μια βουτιά στο κενό. Τίποτε όμως στις σελίδες του δεν παραπέμπει στην «Ζαχοπουλειάδα», την οποία ο Χειμωνάς έχει πάψει να παρακολουθεί εδώ και καιρό. «Στην αρχή είχα κολλήσει κι εγώ, η πραγματικότητα έμοιαζε να ξεπερνάει κάθε φαντασία, αλλά γρήγορα βαρέθηκα», λέει. «Αν έλειπε το σεξ, αμφιβάλλω αν θα ενδιαφερόταν κανείς για τα σκάνδαλα. Έτσι γίνεται στην Ελλάδα...»

ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ.

Θανάσης Χειμωνάς, Σπασμένα Ελληνικά, Κέδρος, 2000, σσ. 217.

Θανάσης Χειμωνάς: "Η Μπλέ Ώρα".

Θανάσης Χειμωνάς: H Μπλε Ώρα. Εκδόσεις: Πατάκης. In.gr Βιβλία

Μοναξιά μου όλα... Ο Θανάσης Χειμωνάς στρέφει το βλέμμα του στη σύγχρονη Ελλάδα χωρίς βαριές αποσκευές. Γράφει ο Πέτρος Τατσόπουλος (Τα Νέα, 23/2/2008)

No comments: