Wednesday, February 20, 2008

ΕΞΙ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΙ... ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ;

Δεν μπορώ να ξέρω αν ήταν το γεγονός της εβδομάδας ή απλώς το γεγονός της περασμένης Τρίτης ή ένα σκέτο γεγονός! Αναφέρομαι στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Μegaron Ρlus (στο Μέγαρο Μουσικής) και όπου έξι πεζογράφοι «εξομολογήθηκαν»... Βέβαια, ποτέ ένας δημιουργός δεν είναι σε θέση να αποκαλύψει δρόμους έμπνευσης και δημιουργίας. Μονάχα κάποια στοιχεία είναι σε θέση να εκθέσει στο κοινό. Διότι, εάν ξεδιπλώσει τα πάντα στο κοινό, τότε χάθηκε και η μαγεία!
Πάντως, τιμημένοι είναι οι πεζογράφοι που "εκτέθηκαν": οι Θανάσης Βαλτινός, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Κώστας Μουρσελάς, Φίλιππος Δρακονταειδής, Νίκος Θέμελης και Μένης Κουμανταρέας. Γνωστοί, αγαπημένοι του κοινού, με αλλεπάλληλες πωλήσεις και πάντα στην πρώτη δεκάδα... Διαβάζω από το ρεπορτάζ του Αναστάση Βιστωνίτη στο "Βήμα":

Μιλώντας για την τέχνη τους οι έξι πεζογράφοι, συγκινητικά εξομολογητικοί, αποκάλυψαν στο κοινό μέσω ποιας διαδικασίας έγιναν συγγραφείς και ποιοι είναι οι δρόμοι της δημιουργίας για τον καθέναν.

Photo: © E.KE.BI, 2001. Σταφυλίδου
Η λογοτεχνία για τον Θανάση Βαλτινό είναι « ένα μακρύ και τυφλό ταξίδι » που εκφράζει την αβεβαιότητα του συγγραφέα, τη μόνη ωστόσο πραγματικά δημιουργική δύναμη.

Τα σκληρά βιώματα της παιδικής του ηλικίας οδήγησαν στη συγγραφή τον Φίλιππο Δρακονταειδή.

Photo: © E.KE.BI, 2001. Ορδόλης
Ο Νίκος Θέμελης άρχισε να γράφει στα 50 του χρόνια, όταν ανακάλυψε τη γοητεία και τη μαγεία της αφήγησης.

Photo: © E.KE.BI, 2001. Τσουμπλέκας
Για τον Τάκη Θεοδωρόπουλο η είσοδος στη λογοτεχνία έγινε μέσω της ανάγνωσης. Εγινε συγγραφέας, είπε, επειδή ήθελε να προεκτείνει αυτά που διάβαζε και του άρεσαν.

Photo: © E.KE.BI, 2001. Ορδόλης

«Η φύση κατά βάθος με τροφοδοτεί, κι ας της έχω γυρίσει την πλάτη γράφοντας για το αστικό τοπίο » τόνισε ο Μένης Κουμανταρέας.

Photo: © E.KE.BI, 2001. Σταφυλίδου
Τέλος, ο Κώστας Μουρσελάς υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία για έναν συγγραφέα είναι το πώς θα ξεκινήσει το κάθε του κείμενο.

No comments: