Tuesday, March 29, 2016

Έφυγε από τη ζωή ο Αμερικανός συγγραφέας, Τζιμ Χάρισον, σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αμερικανός συγγραφέας, Τζιμ Χάρισον 
Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζιμ Χάρισον, ένας από τους μεγαλύτερους της γενιάς του, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 26 Μαρτίου, σε ηλικία 78 ετών. Αφησε πίσω του 21 μυθιστορήματα, 12 ποιητικές συλλογές και δοκίμια μέσα από τα οποία «εξερεύνησε τη φύση, την πνευματική ζωή και τις σαρκικές απολαύσεις». Πέθανε στο σπίτι του στην Παταγκόνια της Αριζόνα», όπως ανέφερε η ανακοίνωση του εκδοτικούς του οίκου Grove Atlantic. «Η Αμερική έχασε ένας από τους μεγάλους συγγραφείς της και εμείς χάσαμε ένα μέλος της οικογένειας».


«Είχε τον θάνατο του ποιητή, είχε ένα στυλό στο χέρι και έγραφε ένα νέο ποίημα όταν τον χτύπησε το έμφραγμα», δήλωσε ο παλιός του φίλος και συγγραφέας Φίλιπ Καπούτο.

Εκτός από την τριλογία «Θρύλοι του Πάθους» (Legends of Fall) που εκδόθηκε το 1979, ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα έργα του είναι η «Ντάλβα» (Dalva, 1988) που αφηγείται το οδοιπορικό μίας γυναίκας που αναζητεί το παιδί της που είχε δοθεί για υιοθεσία. «Ναι, το παραδέχομαι, είχα ερωτευτεί την Ντάλβα, που μού εμφανίσθηκε για πρώτη φορά σε ένα όνειρο, γυμνή», είχε δηλώσε σε συνέντευξή του στο NObs απαντώντας στην ερώτηση εάν έχει ποτέ ερωτευτεί κάποιο από τα πρόσωπα των έργων του.

Μία από τις νουβέλες της τριλογίας «Θρύλοι του Πάθους» αποτέλεσε τη βάση για την ομώνυμη ταινία, όπου ο Μπραντ Πιτ στον ρόλο του Τριστάν ερωτεύεται την χήρα του αδελφού του σε ένα ράντσο της Μοντάνα στις αρχές του 20ού αιώνα.

Λάτρης του καλού φαγητού και του κρασιού, συγκέντρωσε σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2001 όλα του τα κείμενα για το θέμα.

Ο Τζιμ Χάρισον περιέγραφε τον εαυτό του ως μανιοκαταθλιπτικό , ήταν μέγας καπνιστής και πότης. Το πρόσωπό του ήταν σημαδεμένο από τα παιδικά του χρόνια, απ' όταν ένα κορίτσι του είχε βγάλει το αριστερό μάτι.

Διέθετε ένα είδος μαγνητισμού που έφερνε κοντά του κάθε είδους ανθρώπους- από αγελαδοτρόφους μέχρι προσωπικότητες του σινεμά όπως ο Τζακ Νίκολσον, από παρατηρητές πτηνών μέχρι κυνηγούς πτηνών, έγραψε ο φίλος του Φίλιπ Καπούτο στο αποχαιρετιστήριο σημείωμά του.

No comments: