Friday, February 13, 2009

Από το NewsLetter του EKEBI

  • 90 βιβλιοπωλεία ζήτησαν πιο στενή συνεργασία με τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ
Πάνω από 90 συμβάσεις συνεργασίας έχουν ήδη υπογραφεί μεταξύ ΕΚΕΒΙ και επαγγελματιών για τη χρήση της Βιβλιονέτ. Η αυξητική αυτή τάση συνδέεται με το γεγονός ότι η ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων (www.biblionet.gr) γίνεται όλο και πιο ελκυστική για τους βιβλιοπώλες - αποτελεί ένα χρήσιμο καθημερινό εργαλείο που βοηθάει τόσο στη μηχανοργάνωση όσο και στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους χάρη στη γρήγορη ενημέρωση και την πληρότητα των στοιχείων που προσφέρονται.
  • Διανομή κονδυλίων από τον ΟΣΔΕΛ με χρήση της Βιβλιονέτ

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) ξεκίνησε την απόδοση χρηματικών ποσών σε δικαιούχους (συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες) για πνευματικά δικαιώματα βιβλίων που εκδόθηκαν από το 1999 έως το 2007. Σύμφωνα με τον ΟΣΔΕΛ (www.osdel.gr), φέτος θα διανεμηθούν 1.284.651,30 ευρώ. Άμεση πηγή ενημέρωσης για τον φορέα αποτελεί η βάση ηλεκτρονικών δεδομένων της Βιβλιονέτ που προσφέρει το ΕΚΕΒΙ.

  • Το πρόγραμμα «Συγγραφείς στα σχολεία» και στην άγονη γραμμή

Το τελευταίο τρίμηνο το ΕΚΕΒΙ οργάνωσε 52 επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια των νομών: Αττικής, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Έβρου, Μαγνησίας, Λάρισας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, Βοιωτίας, Καβάλας και Δράμας, στις οποίες συμμετείχαν 2.373 μαθητές. Επίσης, το ΕΚΕΒΙ επιχορήγησε 8 επισκέψεις συγγραφέων σε 8 νησιά της άγονης γραμμής στο πλαίσιο του προγράμματος «Άγονη Γραμμή Γόνιμη».

  • Ενίσχυση στο πρόγραμμα «Εκδηλώσεις στα βιβλιοπωλεία» για το 2009

Στο πλαίσιο της πολιτικής του ΕΚΕΒΙ για την υποστήριξη των επαγγελματιών του βιβλίου, συνεχίζεται για τρίτη χρονιά το «Πρόγραμμα στήριξης εκδηλώσεων στα βιβλιοπωλεία». Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση εκδηλώσεων σε βιβλιοπωλεία που οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις γύρω από το βιβλίο, η προώθηση της ανάγνωσης καθώς και η ενίσχυση της προβολής του έργου των συγγραφέων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας. Ωστόσο, προτεραιότητα δίνεται στα βιβλιοπωλεία της περιφέρειας. Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για το κανονισμό λειτουργίας του προγράμματος για το έτος 2009 επισκεφθείτε τον κόμβο του ΕΚΕΒΙ www.ekebi.gr.

  • Κινητές Εκθέσεις του ΕΚΕΒΙ σε 50 σχολεία, βιβλιοθήκες, πανεπιστημιακές σχολές

Οι Κινητές Εκθέσεις, μαζί με τις ειδικές εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ, το τελευταίο τρίμηνο «ταξίδεψαν» σε 50 σχολεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς φορείς των νομών: Θεσσαλονίκης, Αργολίδας, Χαλκιδικής, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Σερρών, Αττικής, Καστοριάς, Ρεθύμνου, Κιλκίς, Αττικής, Κοζάνης, Ηλείας, Φλώρινας και Δωδεκανήσου. Πρόκειται για το υλικό που αφορά τους Εγγονόπουλο, Καζαντζάκη, Καραγάτση, Σικελιανό, Ξενόπουλο, Εμπειρίκο, Παλαμά, Παπαδιαμάντη και Θεοτοκά.

  • Διαθέσιμη η ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού προγράμματος Ramses II

Το ΕΚΕΒΙ συνεχίζει τον συντονισμό του εκδοτικού και μεταφραστικού τομέα του ευρωπαϊκού προγράμματος Ramses II, που στοχεύει στη δημιουργία τομέα μεσογειακών σπουδών και στη διάδοση της γνώσης μεταξύ της Μεσογείου και των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών. Τα ερευνητικά αποτελέσματα (σε διάρκεια 3 χρόνων) είναι πλέον διαθέσιμα και αφορούν μια ευρωμεσογειακή σειρά βιβλίων σε διαφορετικές γλώσσες, για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη παραγωγή γνώσης. Τα έργα που είναι διαθέσιμα προς έκδοση ή μετάφραση, καθώς και σχετικές λεπτομερείς πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους εκδότες στη νέα ιστοσελίδα του προγράμματος.

  • 2η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου: ένα τετραήμερο γεμάτο ζωντάνια!

Χιλιάδες βιβλία, παιδικές φωνές, χρώματα, παιχνίδια, μουσικές, συνθέτουν το παζλ της φετινής διοργάνωσης (23-26 Ιανουαρίου, HELEXPO Μαρούσι). Περισσότερες από 100 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας των Ελλήνων συγγραφέων και εικονογράφων, αλλά και παρουσία εκπροσώπων της βρετανικής βιβλιοπαραγωγής (η Βρετανία ήταν η φετινή τιμώμενη χώρα), 40 εκδότες, 700 εκπαιδευτικοί, 300 βιβλιοθηκονόμοι, έδωσαν στους χιλιάδες επισκέπτες την αίσθηση μιας μεγάλης γιορτής. Όπως και την πεποίθηση ότι η Έκθεση διαθέτει ένα έντονο πολιτιστικό προφίλ και ανταποκρίνεται στην ανάγκη προβολής, προώθησης και ενημέρωσης ενός μεγάλου μέρους (18,6%) της συνολικής παραγωγής βιβλίου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

  • Η γέννηση ενός δικτύου βιβλιοθηκών για τις Λέσχες Ανάγνωσης

Η συνάντηση «Ο ρόλος των Λεσχών Ανάγνωσης στις βιβλιοθήκες με στόχο την καλλιέργεια και την προώθηση της φιλαναγνωσίας: προκλήσεις και προοπτικές» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου. Έγινε με πρωτοβουλία του ΕΚΕΒΙ και της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης με στόχο να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες βιβλιοθηκονόμοι και εκπαιδευτικοί, να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και προτάσεις αλλά και να αποφασίσουν, όπως και έγινε, για τη δημιουργία ενός δικτύου δημοτικών βιβλιοθηκών (από δήμους όλης της χώρας) στις οποίες θα λειτουργήσουν Λέσχες Ανάγνωσης για παιδιά και ενηλίκους. Στο επόμενο τεύχος του Newsletter θα έχει ολοκληρωθεί -οπότε και θα δημοσιοποιηθεί- ο πλήρης κατάλογος των βιβλιοθηκών που συμμετέχουν στο δίκτυο.

  • Δραστήρια και δυναμική η Λέσχη Ανάγνωσης Κέρκυρας

Ημερίδα με τίτλο «Στηρίζουμε το βιβλίο» πραγματοποιήθηκε στο νησί των Φαιάκων, στις 6 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Λέσχης Ανάγνωσης Κέρκυρας και με στήριξη του ΕΚΕΒΙ. Περιλαμβάνονται η παρουσίαση δύο βιβλίων («Το τηλεσκόπιο του χρόνου» της Γεωργίας Χρόνη και «Τα φαντάσματα του παλιού ξενοδοχείου» του Γιώργου Μανιώτη), τα εγκαίνια έκθεσης βιβλίων, η συνάντηση-συζήτηση μαθητών με τους συγγραφείς. Την ημερίδα (σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Κερκυραίων και την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας) συντόνισε ο συγγραφέας Αντώνης Δεσύλλας.

  • Εαρινός κύκλος για το Εργαστήρι του Βιβλίου

Ξεκινάει ο εαρινός κύκλος μαθημάτων στο Εργαστήρι του Βιβλίου (2 Μαρτίου - 15 Μαΐου) με συντονιστή τον κ. Στρατή Χαβιαρά, συγγραφέα και διευθυντή του εργαστηρίου «Writing the novel» του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν Εργαστήρια Επιμέλειας Κειμένων, Τέχνης του Λόγου (μυθιστόρημα, μικρή φόρμα, διήγημα, νουβέλα, ποίηση, παιδικό βιβλίο), Εργαστήρια Καλλιτεχνικής Βιβλιοδεσίας και άλλα Εργαστήρια για επαγγελματίες. Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές από 2-15/2.

  • Περήφανο το ΕΚΕΒΙ για τα Κρατικά Βραβεία σε δύο αποφοίτους του Εργαστηρίου του Βιβλίου

Καλά και ενθαρρυντικά τα νέα για όλους όσοι συμμετέχουν στα σεμινάρια του Εργαστηρίου του Βιβλίου. Δύο απόφοιτες τιμήθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Πολιτισμού: το Α' Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Έργου απονεμήθηκε στη Μαρία Μιχαλούδη για τα «Νήματα της Ατενόιραμ» και το Β' Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Έργου στη Μάγια Δεληβοριά για την«Αλφα-Βήτα της Εφηβείας».

  • Νέα ενότητα στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ: On Line το αρχείο σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων

Το αρχείο σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων περιέχει πληροφορίες για συγγραφείς (ήδη 1.788 ονόματα) με βιογραφικό τους σημείωμα, φωτογραφία, πλήρη εργογραφία, τυχόν βραβεύσεις-διακρίσεις, μεταφραστικό έργο, μεταφράσεις, απόσπασμα από το έργο τους, οπτικοακουστικό υλικό, κατάλογο δικτυακών τόπων που σχετίζονται με τον κάθε συγγραφέα. Η επεξεργασία των δεδομένων υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους ίδιους τους συγγραφείς και τους εκδοτικούς οίκους τους που παρείχαν το πληροφοριακό υλικό και οι οποίοι στο εξής θα συμβάλουν στον εμπλουτισμό και την ανανέωσή του. Το αρχείο πρόκειται να αναρτηθεί στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ ήδη λειτουργεί και προσφέρεται σε κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη του κόμβου το Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών από τον 18ο αιώνα μέχρι το 1935.

  • 2009, επετειακό «Έτος Ρίτσου»

Πέρυσι το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το «Έτος Ρίτσου», με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, και όπως κάθε χρόνο ζήτησε από το ΕΚΕΒΙ την υλοποίησή του. Η ανακοίνωση του προγράμματος θα γίνει στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου).

  • Ελληνικές παρουσίες στα 1.000 μυθιστορήματα του «Guardian»

Η βρετανική εφημερίδα«Guardian» επέλεξε «1.000 μυθιστορήματα που όλοι πρέπει να διαβάζουν» για τους αναγνώστες της. Το έργο της επιλογής ανέλαβε η συντακτική ομάδα του ενθέτου βιβλίων της εφημερίδας καθώς και εγνωσμένοι κριτικοί λογοτεχνίας. Επιλέχθηκαν βιβλία ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης ή πρωτότυπης γλώσσας γραφής. Ανάμεσα στα «ιερά τέρατα» της παγκόσμιας λογοτεχνίας εμφανίζονται τα ονόματα των Νίκου Καζαντζάκη («Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά») και Βασίλη Βασιλικού («Ζ»). Ως ελληνικού ενδιαφέροντος μπορούν ακόμη να επισημανθούν στον κατάλογο οι ομογενείς Τζέφρι Ευγενίδης («Middlesex») και Τζορτζ Πελεκάνος («The big blowdown»).

  • Η Γερμανία τιμώμενη χώρα

Στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας της φετινής ΔΕΒΘ θα βρεθεί η Γερμανία παρουσιάζοντας ένα ευρύ κι εντυπωσιακό φάσμα της σύγχρονης γερμανικής παραγωγής βιβλίου. Η προετοιμασία έχει κιόλας ξεκινήσει, με παρόντες τους εκπροσώπους της Frankfurt Book Fair, του οργανωτικού φορέα της μεγαλύτερης έκθεσης βιβλίου στον κόσμο, που έχει αναλάβει τόσο τον σχεδιασμό του γερμανικού περιπτέρου (200 τ.μ.) αλλά και του προγράμματος των εκδηλώσεων -σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης- που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Έκθεσης. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν 20 από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γερμανόφωνης λογοτεχνίας, όπως μεταξύ άλλων οι Ίνγκο Σούλτσε, Μάρτιν Βάλζερ και ο ελληνικής καταγωγής Περικλής Μονιούδης.

  • Προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας στο Cognac της Γαλλίας

Η Ελλάδα είναι η φετινή τιμώμενη χώρα στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας (19-22 Νοεμβρίου 2009) που διοργανώνεται στο Κονιάκ εδώ και 21 χρόνια (www.litteratures-europeennes.com). Μέσα σε 4 ημέρες το αναγνωστικό κοινό αποκτά άμεση εμπειρία με την εθνική λογοτεχνία μιας ευρωπαϊκής χώρας παρακολουθώντας συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας αλλά και συναντήσεις με συγγραφείς, κριτικούς και δημοσιογράφους. Όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές θα επιλεχθούν 6 πεζά έργα (διήγημα-μυθιστόρημα) από σύγχρονους Ελληνες λογοτέχνες από τα οποία θα απονεμηθεί το «Βραβείο Αναγνωστών 2009» των βιβλιοθηκών. Στη διαδικασία συμμετέχουν 28 βιβλιοθήκες της περιοχής και 300 αναγνώστες. Ως αποτέλεσμα, τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη των βιβλιοθηκών να έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν μέσα στο 2009 ελληνικά βιβλία όπως δεν έχουν διαβάσει ποτέ.

  • Έγγραφές έως 31 Μαρτίου

Η 6η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (28-31 Μαΐου) ανοίγει φέτος τις πύλες της αποτελώντας ένα καθιερωμένο, ετήσιο ραντεβού για τον κόσμο του βιβλίου. Οι εγγραφές για τους ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, πολιτιστικούς φορείς, ινστιτούτα καθώς και για την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων θα γίνονται έως τις 31 Μαρτίου. Ήδη, αρκετοί εκδότες έχουν δηλώσει συμμετοχή. Για πληροφορίες, στον κόμβο: www.ekebi.gr και την ιστοσελίδα της ΔΕΒΘ: www.thessalonikibookfair.com

  • Ευκαιρία για την ελληνική λογοτεχνία η πρώτη απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας (φθινόπωρο 2009)
Για πρώτη φορά θα γίνει η απονομή του «Βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (European Union Prize for Contemporary Literature), όπου προβλέπεται η βράβευση μιας προσωπικότητας εγνωσμένου κύρους από τους κόλπους της σύγχρονης ευρωπαϊκής διανόησης καθώς και η βράβευση σ' ένα νέο ταλέντο στον τομέα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Το βραβείο θα απονέμεται σύμφωνα με την κρίση της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βιβλιοπωλών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Συγγραφέων. Αναλυτικότερες πληροφορίες για το βραβείο υπάρχουν στη σχετική ιστοσελίδα.
  • Το ΕΚΕΒΙ στην 41η Διεθνή Εκθεση βιβλίου του Καΐρου (21/1 - 2/2)

Για τέταρτη χρονιά συμμετείχε το ΕΚΕΒΙ στην έκθεση βιβλίου της Αιγύπτου, τη μεγαλύτερη της χώρας αλλά και τη σημαντικότερη για τον αραβικό κόσμο, με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες. Το ελληνικό περίπτερο (που φιλοξενείται στο Κάιρο στο πλαίσιο της ανταλλαγής περιπτέρων με τη ΔΕΒ Θεσσαλονίκης) αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη της εκδοτικής παραγωγής μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου: στα ελληνικά κυκλοφορούν βιβλία περισσότερων από 10 σημαντικούς Αιγύπτιους συγγραφείς (Ναγκίμπ Μαφχούζ, Αλάα Ελ Ασουάνι, Γκαμάλ ελ Γιτάνι, Μοχάμεντ Σαλμάουι κ.ά.), ενώ η ελληνική λογοτεχνία πρόκειται να ενταχθεί άμεσα στο πρόγραμμα «1.000 μεταφρασμένα βιβλία» του Εθνικού Κέντρου Μετάφρασης της Αιγύπτου.

  • Νέα ήθη από την Google για εκδότες-συγγραφείς

Η πρόσφατη συμφωνία της Google με την Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων, για σεβασμό των πνευματικών δικαιωμάτων στην ψηφιοποίηση και τη διάθεση κειμένων στο Διαδίκτυο, ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» σε διεθνές επίπεδο. Η Google προτίθεται να παρακρατεί το 37% των εσόδων από τη διαχείρισή τους ενώ το υπόλοιπο 65% θα αποδίδεται στους δικαιούχους. Ηδη όμως, η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών διαμαρτύρεται διότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τη Σύμβαση της Βέρνης τα πνευματικά δικαιώματα του δημιουργού είναι απολύτως κατοχυρωμένα και προστατευόμενα. Το θέμα χειρίζεται, από ελληνικής πλευράς, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

  • Για να δείτε προηγούμενα τεύχη του Newsletter, κάντε κλικ εδώ.

No comments: