Thursday, February 12, 2009

Εξώδικο στο υπ. Παιδείας για «Ματωμένα Χώματα»

Ο Νίκος Μπελογιάννης ζητεί την άμεση διανομή του στους μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού

Εξώδικο προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αρη Σπηλιωτόπουλο, απέστειλε ο Νίκος Μπελογιάννης στις 2 του μηνός, απηυδισμένος από τον εμπαιγμό της Πολιτείας με την «τύχη» που επιφύλαξε στο μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα». Ενώ επιλέχθηκε από το υπουργείο ως εξωσχολικό συμπλήρωμα της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας για τους 113.000 μαθητές της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού, τελικά έμεινε «θαμμένο» σε αποθήκες. Ας σημειωθεί ότι η οικονομική δαπάνη για την αγορά των αντιτύπων ανήλθε στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1.115.310 ευρώ.

Οι παλινωδίες του υπουργείου ξεκινούν λίγο καιρό μετά την αποφασισθείσα διανομή του βιβλίου. Με την υπ' αριθμόν 16231/Γ1/6-2-2008 εγκύκλιο του τότε υφυπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου ζητήθηκε η επιστροφή του. Η δικαιολογία; «Για να "εμπλουτίσει" τις σχολικές βιβλιοθήκες». Μάλιστα σε πολλά σχολεία η σχετική εγκύκλιος έφτασε πριν καν αυτά διανεμηθούν, οπότε έμειναν στα κιβώτια.

Επειδή «όλες οι παραπάνω ενέργειες του υπουργείου Παιδείας ακυρώνουν αναιτιολόγητα την αρχική υπ' αριθμό 110983/Γ1/8-10-2007 απόφαση και ισοδυναμούν με απόσυρση του βιβλίου», συγχρόνως «επειδή το υπουργείο κατ' εξακολούθηση απαξιώνει, καταφρονεί και βαρύτατα προσβάλλει τη μνήμη και το έργο της Διδώς Σωτηρίου» ο Ν. Μπελογιάννης, στενός συγγενής, κληρονόμος και θεματοφύλακας των ηθικών δικαιωμάτων επί του έργου της, στο εξώδικό του καλεί τον υπουργό να εφαρμόσει την υπ' αριθμό 110983/Γ1/8-10-2007 απόφαση του υπουργείου Παιδείας «διανέμοντας τώρα, άμεσα, το βιβλίο "Ματωμένα Χώματα", συλλέγοντάς το στο τέλος της χρονιάς με βάση τη νεότερη απόφαση αριθμ. 16231/Γ1/6-2-2008 και αναδιανέμοντάς το στους μαθητές της επόμενης σχολικής χρονιάς κ.ο.κ, για τα επόμενα έτη, δεδομένης της πλήρους ανυπαρξίας σχολικών βιβλιοθηκών στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας».

«Αλλως, δηλώνω», καταλήγει, «ότι θα προβώ σε κάθε νόμιμη ενέργεια εντός και εκτός Ελλάδος, για την προάσπιση και τη διαφύλαξη των ηθικών δικαιωμάτων της Διδώς Σωτηρίου καθώς και την αποκατάσταση της τρωθείσης μνήμης της εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας».

  • ΙΩ. ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/02/2009

No comments: