Wednesday, August 27, 2008

«Εφυγε» η συγγραφέας Στέλλα Βογιατζόγλου

Η μακρά ασθένεια δεν έκαμψε τη δημιουργικότητα της Στέλλας Βογιατζόγλου. Εδώ και πολλά χρόνια παρουσίαζε προβλήματα με την υγεία της, τα οποία κορυφώθηκαν πέρσι τα Χριστούγεννα, όταν διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο των λεμφαδένων. Ομως χθες το μεσημέρι έφτασε στο όριο, δεν άντεξε: πέθανε σε ηλικία 58 ετών. Η κηδεία της πρόκειται να γίνει σήμερα το μεσημέρι, στις 12.30, στο κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Στέλλα Βογιατζόγλου (1950-2008)
Η Στέλλα Βογιατζόγλου γεννήθηκε το 1950 στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν εγκατέλειψε ποτέ. Σπούδασε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετά τις σπουδές της εργάστηκε στο Υποθηκοφυλακείο, απ' όπου και πήρε σύνταξη. Το τελευταίο της έργο ήταν το μυθιστόρημα «Καμμιά ιστορία δεν τελειώνει;», στο οποίο στήνει από πολλές οπτικές γωνιές μια οικογενειακή ιστορία.

Η πρώτη εμφάνισή της στα γράμματα έγινε σε ηλικία 31 έτους με το «Μαγγανοπήγαδο» (1981). Ακολούθησαν: «Σκόνη κόλλησε στ' αυτιά μας» (1983), «Η συγκάτοικος» (1987), «Και ο Φαίδων ήμουν εγώ» (1991), «Υστερα έφυγες στ' αλήθεια» (1996), «Περνώντας βιαστικά ανάμεσά μας» (2000).
Παράλληλα, την είχε κερδίσει και το θέατρο: «Τσικλιντάν», «Εντός σχεδίου», «Ενδοοικογενειακά», «Στην υγειά των χαμένων». Επίσης, είχε υπογράψει το σενάριο για την ταινία μικρού μήκους «Το τσιφτετέλι», σε σκηνοθεσία Πέτρου Παναμά. Δεν την είχε αφήσει αδιάφορη και η λογοτεχνία, η οποία απευθύνεται σε παιδιά: «Καβάλα σε δύο φεγγάρια», «Οδύσσεια» (διασκευή), «Οι περιπέτειες του Μπιρμπιρή στη μυθική χώρα», «Η πέτρα της υπομονής», «Η μυρωδίτσα». Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Κέδρος».

No comments: