Saturday, March 22, 2008

Ευπώλητο ψέμα

Πιθανότατα έχετε ακούσει την ιστορία της Μάργκαρετ Σέλτζερ / Margaret Seltzer (πραγματικό όνομα Μάργκαρετ Τζόουνς / Margaret B. Jones). Είναι η γυναίκα από το Ορεγκον που έγραψε το βιβλίο «Love and Consequences», ένα χρονικό της εποχής που έζησε βυθισμένη στον κόσμο των ναρκωτικών στο Λος Αντζελες, εξιστόρηση που κέρδισε κριτικούς επαίνους αλλά που ήταν εντελώς επινοημένη.

Αν το σενάριο σας φαίνεται οικείο, είναι επειδή λίγες εβδομάδες πριν η Μίσα Ντεφονσέκα αποκάλυψε ότι ήταν επινοημένο το «αυτοβιογραφικό» έργο της «Μίσα: Αναμνήσεις από τα χρόνια του Ολοκαυτώματος», το οποίο επίσης εξυμνήθηκε από την κριτική. Τελικά, δεν έζησε μαζί με μια αγέλη λύκων. Δεν περιπλανήθηκε σ’ όλη την Ευρώπη ψάχνοντας για τους γονείς της. Δεν είναι Εβραία.
Υπάρχει και η παράξενη υπόθεση του TJ LeRoy. Το σπαρακτικό αφήγημά του που αναφερόταν σε παιδική πορνεία, ναρκωτικά και παραβατικότητα παρουσιάστηκε σαν μυθοπλασία, βασισμένη όμως στις προσωπικές του εμπειρίες. Ομως ο TJ LeRoy ποτέ δεν υπήρξε. Ηταν επινόηση της συγγραφέως Λόρα Αλμπερτ.
Τι συμβαίνει λοιπόν στον αμερικανικό εκδοτικό χώρο; Χωρίς να έχει την πρόθεση, η Μάργκαρετ Σέλτζερ έδωσε μια απάντηση πριν από λίγες μέρες όταν είπε στους Νιου Γιορκ Τάιμς: «Ενιωσα ότι μπορούσα να κάνω καλό και ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να μ’ ακούσουν»... [International Herald Tribune, Η Καθημερινή, 23/3/2008]

No comments: