Sunday, March 30, 2008

Γράμματα και... αποκόμματα [30/3/2008]

Η Αγγελική Στουπάκη γράφει για «Το Δεύτερο Φύλο» [The Second Sex] της Σιμόν ντε Μποβουάρ (μετ. Κυριάκος Σιμόπουλος, εκδ. Γλάρος). Ξαναδιαβάζοντας το «Δεύτερο Φύλο». Η 100ή επέτειος από τη γέννησή της φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το έργο και την προσωπικότητα της Σιμόν ντε Μποβουάρ. Simone de Beauvoir was one of the most preeminent French existentialist philosophers and writers. Working alongside other famous existentialists such as Jean-Paul Sartre, Albert Camus and Maurice Merleau-Ponty, Beauvoir produced a rich corpus of writings including works on ethics, feminism, fiction, autobiography, and politics...

Ο Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών κ. Σταύρος Θ. Ανεστίδης παρουσιάζει δυο βιβλία: Alexis Alexandris «The Greek Minority of Istanbul and Greek-Turkish Relations, 1918-1974» (εκδ. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Α΄, έκδοση 1983, Β΄ έκδοση 1992, σελ. 380) και Μερόπη Αναστασιάδου - Πωλ Ντυμόν «Oι Ρωμηοί της Πόλης. Τραύματα και προσδοκίες» (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2007, σελ 335). Υπέρβαση της ιστορικής λογικής. Κριτική προσέγγιση στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ρωμηοσύνης της Κωνσταντινούπολης.

Ο Θανάσης Βασιλείου παρουσιάζει το βιβλίο «Μια στιγμή της Ευρώπης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Ο λόγος, η εικόνα, ο μύθος του Ανδρέα Ρηγόπουλου» του Νίκου Μπακουνάκη (εκδ. Πόλις, σελ. 299). Πρώιμο ευρωπαϊκό όραμα. Πολιτικός και ιδεολογικός ρομαντισμός του ευπατρίδη Ανδρέα Ρηγόπουλου.


«...και θα σπάω κέφι καλά στον ουρανό». Η Όλγα Σελλά αναφέρεται στο Συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μ. Καραγάτση. Για δύο μέρες, στις 4 και 5 Απριλίου, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, από τις 10 το πρωί μέχρι το βράδυ, οι Δ. Αρβανιτάκης, Στ. Ζουμπουλάκης, Ν. Καραπιδάκης, Αλ. Μπαζούκης, Βαγ. Χατζηβασιλείου, Μ. Πεχλιβάνος, Γ. Γιατρομανωλάκης, Gunnar De Boel, Μ. Χρυσανθόπουλος, Τ. Σακελλαρόπουλος, Γ. Παπαθεοδώρου, Δημ. Ραυτόπουλος, Ερη Σταυροπούλου, Ν. Δαββέτας, Αγ. Καστρινάκης, Ελ. Κοτζιά, Χρ. Ντουνιά, Β. Θεοδοσάτου, Αρης Μπερλής, Βαγ. Αθανασόπουλος, Μαίρη Μικέ, Αντ. Φραντζή, Κατ. Καρακάση, Ιωσ. Βιβιλάκης, Π. Διαμαντάκου, Τζ. Πολίτη θα αναφερθούν στο ιστορικό παρελθόν, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα ιδεολογικά ρεύματα που διαφαίνονται στο έργο του και θα αποκρυπτογραφήσουν τους άξονες και τις πτυχές της δημιουργίας του. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με ένα στρογγυλό τραπέζι, το Σάββατο 5 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ., στο οποίο οι συγγραφείς Ελένη Γιαννακάκη, Μένης Κουμανταρέας, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Στρατής Πασχάλης και Χρήστος Χωμενίδης θα συζητήσουν για τον Μ. Καραγάτση.
Ο Σπ. Μοσχονάς (διδάσκει γλωσσολογία στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών) γράφει για τη «Γλώσσα και τα ΜΜΕ - Η ποινικοποίηση του λάθους». Πριν από λίγο καιρό, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) έστειλε στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς οδηγία με την οποία τους καλούσε να λάβουν τα «αναγκαία μέτρα για την ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας από τους δημοσιογράφους και τους συντελεστές των ενημερωτικών ή επιμορφωτικών εκπομπών, κατά τη διατύπωση των κειμένων που εκφωνούνται κατά την παρουσίαση των ψυχαγωγικών εκπομπών και κατά τη μεταγλώττιση ή τον υποτιτλισμό των εκπομπών» (ΕΣΡ, Οδηγία 2/26.2.2008)…

Η Ελισάβετ Kοτζιά γράφει για τον «τριανταεπτάχρονο Θανάση Χειμωνά [που] δεν επαναλαμβάνεται. Στο πέμπτο πεζογράφημα του «Ραγδαία επιδείνωση» (Πατάκης, σελ. 224) συνεχίζει να φιλοτεχνεί με σταθερότητα ένα χαρακτηριστικά δικό του περιβάλλον μέσα στο οποίο τοποθετεί τους επίσης ιδιότυπους μυθιστορηματικούς του ήρωες και τις ιδιαίτερες περιπέτειές τους… Διακρίνοντας. Καθαρή λογοτεχνία.

Νέες εκδόσεις

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Emmanuele Bernheim: Σταλλόνε (μετ. Βάσω Νικολοπούλου, Νίκη Ντουζέ, εκδ. Κασταλία, σελ. 48 - 5 ευρώ).

William Morris: Το πηγάδι στο τέλος του κόσμου. Ο δρόμος προς τον έρωτα (μετ. Νίκος Βλαντής, εκδ. Μαγικό Κουτί, σελ. 296 - 15 ευρώ).

Ελία Καζάν: Ο συμβιβασμός (μετ. Ηλίας Μαγκλίνης, εκδ. Μελάνι, σελ. 640 - 25 ευρώ).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρόμπερτ Α. Νταλ: Περί πολιτικής ισότητας (μετ. Μαρία Μπαρπάτση, εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 200 - 16 ευρώ).

ΜΕΛΕΤΗ

Philip Grierson: Βυζαντινή νομισματοκοπία (μετ. Βαγγέλης Μαλαδάκης, εκδ. Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, σελ. 101 - 187 ευρώ).

Colin Renfrew: Η ανάδυση του Πολιτισμού. Οι Κυκλάδες και το Αιγαίο στην 3η χιλιετία π.Χ. (μετ. Δημήτρης Κοκκώνης, εκδ. Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, σελ. 965).

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ubaldo Nicola: Εικονογραφημένη ανθολογία της Φιλοσοφίας. Από τις πηγές έως τη σύγχρονη εποχή (εκδ. Ενάλιος, σελ. 480 - 35 ευρώ).

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τερούο Χίγκα: Μια επανάσταση που θα σώσει τη γη (μετ. Σμαράγδα Σοφού, εκδ. Κέδρος, σελ. 352 - 16 ευρώ).

ΛΕΥΚΩΜΑ

Μαρούλα Κλιάφα: Άνθρωποι του μόχθου. Θεσσαλία (1920-1980) (εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 240 - 25 ευρώ).

ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΑ

Ευτυχία Βουτυρά, Ρίκη Βαν Μπουσχότεν (επιμ.): Ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν. Εθνογραφίες του μετασοσιαλιστικού κόσμου (εκδ. Κριτική, σελ. 560).

Η Καθημερινή, 30/3/2008

No comments: