Saturday, March 15, 2008

Για τον ποιητή της επανάστασης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι


Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι
Τετράπτυχο αφιέρωμα εκδηλώσεων για την ανάδειξη της σοβιετικής τέχνης διοργανώνει το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τα 90χρονα της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, με ελεύθερη είσοδο, τιμώνται ο Μαγιακόφσκι (18/3), ο Γκόρκι (26/3) και ο Ιλία Ερενμπουργκ (2/4). Ενώ, στις 4/4 θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο σοβιετικό κινηματογράφο.

Η εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή της σοσιαλιστικής επανάστασης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι σκοπό έχει να μας εμπνεύσει παρουσιάζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του ποιητή και του έργου του. Επίσης έρχεται να μας θυμίσει πως η διανόηση είναι σε θέση να εμπνεύσει το λαό και μαζί του να μπει μπροστά στους αγώνες οδηγώντας στην ανατροπή του καπιταλισμού, για να μπει τέλος στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο Μαγιακόφσκι αφιέρωσε τη ζωή του στην επανάσταση. Από τα 15 του χρόνια έγινε μέλος του επαναστατικού κόμματος και μέλος της επαναστατικής επιτροπής της Μόσχας. Προσωπικότητα με αντιφάσεις, σπουδαίος ποιητής, έζησε μια ζωή γεμάτη ποίηση, αγώνα και έρωτες, σε μια εποχή που σημάδεψε ιστορικά την ανθρωπότητα.

Τα κείμενα για το αφιέρωμα στον Μαγιακόφσκι είναι της Δώρας Μόσχου, η σκηνοθεσία της Λίλας Καφαντάρη, τα σκηνικά του Πέτρου Ζουμπουλάκη, η επιμέλεια οπτικού υλικού του Σήφη Στάμου, η μουσική της Μίρκας Λαμπροπούλου, η χορογραφία της Σοφίας Μάντη και οι φωτισμοί του Προκόπη Δάφνου. Αφηγητής ο Σπύρος Σαραφιανός. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Λίλα Καφαντάρη, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Παίζουν οι μουσικοί: Μίρκα Λαμπροπούλου (κιθάρα), Παύλος Παπαναστασάτος (βιολί). Χορευτές: Σοφία Μάντη, Μιχάλης Περπερίδης. [Ριζοσπάστης, 16/3/2008]

No comments: