Friday, January 7, 2011

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ


- Ινστιτούτο του βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα: 

Ταμάρα Αγκά Τζαφάρ «Δήμητρα και Περσεφόνη (Διδάγματα από ένα μύθο)» (μετάφραση Σαμψών Αδωνις. Μελέτη για την επίκαιρη σημασία του μύθου της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Παρουσιάζεται περιληπτικά η σχετική ομηρική ιστορία, εξετάζεται η σχέση μητέρας - κόρης, ο ρόλος της γυναίκας, του άνδρα και του Αδη, το θέμα του βιασμού και η αξία της γνώσης και θεραπείας).  

Π.Τ. Στήβενς «Ευριπίδου "Ανδρομάχη" (Κριτική και ερμηνευτική έκδοση)» (μετάφραση Καβουνίδου Καλλιρρόη). (Μελέτη- ερμηνευτικό βοήθημα για την ευριπιδική τραγωδία. Περιλαμβάνεται το αρχαίο κείμενο και το κριτικό υπόμνημα από την έκδοση του Τζ. Μάρεϊ, στη σειρά των «Oxford Classikal Texts» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης).

- Γεώργιος Αποστόλου Σύρος «Γαλουχημένοι στη ζωή και στον αγώνα (Αυτοβιογραφικό δοκίμιο)» (Ο μαχητής του ΔΣΕ, επαναπατρισμένος πολιτικός πρόσφυγας στην ΕΣΣΔ, καταθέτει τα βιώματα και τις μαρτυρίες του για τους αγώνες του χωριού του - Κοκκωτοί - στον Αλμυρό του Βόλου, για το ΔΣΕ, για την αναγκαστική πολιτική προσφυγιά, τη μόρφωση και τη δημιουργική ζωή των Ελλήνων προσφύγων στην ΕΣΣΔ, για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων και τη συνέχιση των αγώνων τους για τα ιδανικά τους. Το βιβλίο περιέχει πλήθος φωτογραφικών ντοκουμέντων. Εκδοση του συγγραφέα. Αθήνα 2009).

- Γκοβόστης: 

Παναγιώτης Ι. Καραφωτιάς «Το ανθρώπινο ανθρωπορυχείο - Διεθνείς Σχέσεις» (μελέτη του καθηγητή, τέως συμβούλου του ΟΗΕ για τις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις, τις συνέπειες των πολέμων, την εκμετάλλευση των ξεριζωμένων προσφύγων κ.ά) και «Ο στρατοκόπος της αγάπης, της ειρήνης, της δικαιοσύνης» (ποιήματα). Γρηγόρης Τεχλεμετζής «Η όψη» (διηγήματα).

- Καστανιώτης: 

Παύλος Μεθενίτης «Η συνέντευξη» (μυθιστόρημα του δημοσιογράφου, σεναριογράφου και σταυρολεξοποιού).

- Σαββάλας: 

Γιώργος Πρατσίτης «Ο γιατρός της Σπιναλόγκας» (το βιβλίο για το «κολαστήριο» των λεπρών - τη Σπιναλόγκα, βασίζεται στο ημερολόγιο του τελευταίου θεραπευμένου λεπρού, Επαμεινώνδα Ρεμουνδάκη για τους ασθενείς, τον γιατρό - διευθυντή του νοσηλευτηρίου Γιώργου Παπαδάκη και τη φιλία του με έναν Γερμανό, στα χρόνια της κατοχής).  

Ευθύμιος Ματσούκας «Η γιαγιά μας η Δραχμή (Μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας μέσα από τις περιπέτειες της δραχμής)» (περιήγηση σε ιστορικά και πολιτικά γεγονότα που επέδρασαν στο νόμισμα και στην οικονομία της Ελλάδας).  

Κατερίνα Τριανταφύλλου «Γυναίκες (παλεύοντας με τα κοινωνικά στερεότυπα)» (συμβουλές για τις γυναίκες).

- Πατάκης: 

«Το βιβλίο της προδοσίας» (ιστορίες γραμμένες από τους: Αντζελα Δημητρακάκη, Γιάννη Καισαρίδη, Ηλία Μαγκλίνη, Μαρία Μητσόρα, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Μάιρα Παπαθασοπούλου, Θωμά Σκάση, Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη).

- Τσαμαντάκης (Καραολή Δημητρίου 32, Πειραιάς, 210-4138.114, 4138.114)   

Βασίλης Πισιμίσης «Βούρλα - Τούμπα - Μια περιήγηση στο χώρο του υποκόσμου και της πορνείας του Πειραιά (1840-1968)» (έρευνα του μελετητή της περιοχής του Πειραιά, δημιουργού του ιστορικού - λαογραφικού Αρχείου Κερατσινίου και προέδρου του Πολιτιστικού - Συλλεκτικού Συλλόγου Κερατσινίου).

Γιώργος Μπαλδούρος «Βιβλιογραφία για τον Πειραιά» (καταγραφή των κυριοτέρων βιβλίων που αναφέρονται στον Πειραιά σε διάφορους τομείς της ιστορίας του - πολιτικής, πολιτιστικής, οικονομικής, λογοτεχνικής - γραμμένων από Πειραιώτες και μη συγγραφείς).

- Γιάννης Παπαϊωάννου «Πίσω από το τζάμι». 0 συγγραφέας, ηχολήπτης επί τριάντα χρόνια στο στούντιο της Columbia, καταθέτει μαρτυρίες από τις συνεργασίες του με τους Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Ξυλούρη, Καζαντζίδη και άλλους καλλιτέχνες του τραγουδιού (εκδόσεις «Θαλασσί»).

- «Κωπηλάτες» (περιοδικό προβληματισμού. Τεύχος 4, με ποικίλα θέματα ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος).

- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχη 506, με αφιέρωμα στην κινεζική λογοτεχνία και 507, με αφιέρωμα στο σύγχρονο κινηματογράφο).

- «Πνευματική Ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 190, με αφιέρωμα στον ποιητή Γ. Δροσίνη).

No comments: