Wednesday, January 12, 2011

Σταθερές αξίες εναντίον κρίσης

Με τρία μεγάλα επετειακά αφιερώματα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Στρατή Τσίρκα κι ένα διεθνές συμπόσιο για το έργο της πρόσφατα χαμένης, κορυφαίας ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγί. 


Με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του «Τεάτρο Ρεάλ» της Μαδρίτης Ζεράρ Μορτιέ να ξανάρχεται τον Μάρτιο για να δώσει μια διάλεξη για την Κάλλας, αλλά και για να επιλέξει με οντισιόν Ελληνες λυρικούς ερμηνευτές που θέλουν να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Ισπανία. Μ' ένα σύνολο εκδηλώσεων προσανατολισμένων στο θέμα της οικονομικής κρίσης. Με καινούργια διευθύντρια την Ειρήνη Ανδρεάδη που διατηρεί και τη διεύθυνση παραγωγής του Μεγάρου Μουσικής. Με όλα αυτά, τέλος πάντων, θα στοιχημάτιζε κανείς ότι το Megaron Plus δεν έχει λόγο να ανησυχεί για το επόμενο εξάμηνο.
  • Μια διακριτική προειδοποίηση
Αλλά ο γενικός διευθυντής του Μεγάρου, Νίκος Μανωλόπουλος, μας επανέφερε χθες στην πραγματικότητα την οποία είχε κρύψει προς στιγμήν η ειδυλλιακή εικόνα ενός άρτια οργανωμένου προγραμματισμού. Επισήμανε καταρχήν την «χωρίς προηγούμενο περικοπή της γενικής επιχορήγησης του Μεγάρου από 12 εκατ. ευρώ το 2009, σε 5 εκατ. ευρώ το 2010», περικοπή που φτάνει δηλαδή το 60%. Αντέταξε απ' την άλλη πλευρά την αύξηση του ποσοστού χορηγιών κατά 80% (από 1,8 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009-10, σε 3,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010-11). Ο κ. Μανωλόπουλος προειδοποίησε, όμως, ότι «όλα αυτά καθώς και ο μεγάλος περιορισμός των εξόδων λειτουργίας αντισταθμίζουν μόνο εν μέρει την περικοπή της επιχορήγησης που απορροφήθηκε μεν με σημαντική ζημία το 2010 αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί το 2011 και το 2012 χωρίς αντίκτυπο στο καλλιτεχνικό και μορφωτικό έργο του Μεγάρου». Το ίδιο επεσήμανε και ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Ιωάννης Μάνος, τονίζοντας ότι «εμείς δεν ζητούμε παρά αναλογική δικαιοσύνη...».
  • Αντίδοτο στην αδιαφορία
Ο ίδιος νωρίτερα είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα τέσσερα αφιερώματα. Γίνονται όλα με πρωτοβουλία του Μεγάρου απαντώντας μάλιστα σε κρατική ολιγωρία ή και αδιαφορία χρόνων, απέναντι σε κορυφαίους της λογοτεχνίας μας.

Το Megaron Plus προγραμματίζει λοιπόν:
* Για την 100ή επέτειο από τον θάνατο του Παπαδιαμάντη (1851-1911), σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, σειρά εκδηλώσεων τον Απρίλιο, που θα κορυφωθούν με λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου στην Πλάκα.
**Για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη (Νοέμβριος 1911 -Μάρτιος 1996), αφιέρωμα σε συνεργασία με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, «σ' εκείνον που ανέδειξε την ελληνική γλώσσα με το φως και την οικουμενική λυρική ποίηση».
* Για την 100ή επέτειο από τη γέννηση του Στρατή Τσίρκα (Κάιρο 1911-Αθήνα 1980) αφιέρωμα στον «μεγάλο Ελληνα Αιγυπτιώτη που με το κορυφαίο έργο του "Ακυβέρνητες Πολιτείες" έδωσε έμφαση στη σχέση ιδεολογίας και γραφής».
**Διεθνές συμπόσιο σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία, με στόχο να αναδειχτεί η τεράστια προσφορά της Ζακλίν ντε Ρομιγί, εκείνης «που έδωσε για την Ελλάδα και τον κλασικό πολιτισμό πολύ περισσότερους αγώνες απ' ό,τι εμείς».


Οι ημερομηνίες και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς. Στις άλλες εκδηλώσεις ας σημειώσουμε, μεταξύ πολλών άλλων, την άφιξη (19/5) του γνωστού Ιταλού συγγραφέα Αντόνιο Ταμπούκι. Και επίσης τη διάλεξη του Γάλλου αρχιτέκτονα τοπίου Ζιλ Κλεμάν, η επιλογή του οποίου δείχνει κι έναν νέο προσανατολισμό του Megaron Plus με έμφαση εφεξής στην αρχιτεκτονική του περιβάλλοντος χώρου.
  • Αμυνες στην κρίση
Ενας ξεχωριστός τομέας εκδηλώσεων διερευνά παντοιοτρόπως το θέμα της κρίσης. Γι' αυτό επιστρατεύονται οι καθηγητές Ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου και Κλήμης Ναυρίδης για ομιλίες με θέμα «Η δημιουργία ως αντίδοτο στις κρίσεις» και «Ψυχολογία της κρίσης», τον Μάρτιο και τον Μάιο, αντίστοιχα. Επίσης, διοργανώνονται συζητήσεις με θέμα «Η κρίση στην Ελλάδα όπως τη βλέπουν οι άνθρωποι της Επιστήμης» (1/3), «Ατιμωρησία και Κράτος Δικαίου» (17/3), «Πράσινη, Αποδοτική και Βιώσιμη-Ο στόχος για την Ελληνική Ενεργειακή Οικονομία» (22/3), «Τα αντικίνητρα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων» (14/4), με ομιλητές Ελληνες και ξένους καθ' ύλην αρμοδίους. Μέχρι τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί και η, υπό εκκρεμότητα, συνομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ με τον δημοσιογράφο Ζαν-Μαρί Κολομπανί. **

**Η άρτι διορισθείσα στη διεύθυνση του Megaron Plus Ειρήνη Ανδρεάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Αποφοίτησε από το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Master of Philosophy). Εργάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το 1992. Διετέλεσε βοηθός του γενικού διευθυντή Νίκου Μανωλόπουλου. Ασχολήθηκε με την οργάνωση του Megaron Plus από την έναρξή του, το 2005. Τον περασμένο Νοέμβριο του 2010 ανέλαβε τη θέση της διευθύντριας παραγωγής του Μεγάρου Μουσικής.

No comments: