Friday, January 14, 2011

Φως στο µυστήριο του Στιγκ Λάρσον

  • Η ΣΥΜΒΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛΣΟΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΟ
  • Ε.Φ., ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011
«Το κορίτσι που ήθελε εκδίκηση» ονοµάζεται Εύα Γκάµπριελσον. Είναι η σύντροφος του Στιγκ Λάρσον. Του σουηδού, διάσηµου µετά τον θάνατό του, δηµοσιογράφου - συγγραφέα της τριλογίας «Millennium» («Το κορίτσι µε το τατουάζ», «Το κορίτσιπου έπαιζε µε τη φωτιά», «Το κορίτσι στη φωλιά της σφήκας»). Η τριλογία έχει πουλήσει 40 εκατοµµύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσµο, έχει µεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις οµιλούσες γλώσσες του πλανήτη, έχει δώσει το υλικό σε τρεις κινηµατογραφικέςταινίες σουηδικής παραγωγής και µιας µε τη λάµψη αστέρων του Χόλιγουντ (γυρίζεταιαυτή την εποχή µεπρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ).

Η Εύα Γκάµπριελσον έζησε32 χρόνια δίπλα στον Λάρσον, κατά το σκανδιναβικό µοντέλο συντροφικότητας. Χωρίς να έχουν παντρευτεί. Ωστόσο, µοιράζονταν τα πάντα. Οπως το διαµέρισµα που είχαν αγοράσει µε δάνειο. Εκείνος ακολούθησε τη µαχητική δηµοσιογραφία κατά των ακροδεξιών οργανώσεων, διευθύνοντας το περιοδικό «Expo» και υποστηρίζοντας τιςκακοποιηµένες γυναίκες. Εκείνη, επίσης συγγραφέας, επιµελούνταν τα κείµενά του. «Πολύ συχνά γράφαµε µαζί. Τα βιβλία είναι καρπός των εµπειριών του Στιγκ αλλά και των δικών µου», δηλώνει µε αφορµή το βιβλίο της, που θακυκλοφορήσει τον Ιούνιο και θα φωτίσει το παρασκήνιο της γραφής των µπεστ σέλερ και της διαµάχης που ακολούθησε.

Το καλοκαίρι του 2004 ο Λάρσον είχε προτείνει στη σύντροφό του ναπαντρευτούν, αφού ο πρώτος τόµος της τριλογίας «Το κορίτσι µε το τατουάζ» είχε βρει εκδότη. Ο αιφνίδιος θάνατός του από καρδιακή προσβολή ακύρωσε τον γάµο και τα όνειρα.

∆έκα µήνες µετά, η Γκάµπριελσον έγραφε στο ηµερολόγιό της πως ο πατέρας και ο αδελφός του δεν είχαν καν ενδιαφερθεί να τη ρωτήσουν πού βρίσκεται θαµµένος. Οµως το σουηδικό δίκαιο αναγνώρισε ως κληρονόµους τούς Ερλαντ και Χόακιµ Λάρσον. Ενώ η σύντροφος της ζωής του δεν είχε να ορίζει τίποτα από τα πνευµατικά δικαιώµατα του «Millennium», παρά µόνο το ήµισυ του διαµερίσµατος που είχαν αγοράσει από κοινού. Επίσης έχειτον υπολογιστή του, στον σκληρό δίκο του οποίου βρίσκεται η αρχή του τέταρτου βιβλίου «Η εκδίκηση του Θεού» Η Γκάµπριελσον δηλώνει πωςδεν την ενδιαφέρουν τα εκατοµµύρια από τα ετήσια κέρδη των βιβλίων. Επιθυµεί να κρατήσει τη διεύθυνση του περιοδικού «Expo» και να καταφέρει να πραγµατοποιήσει την επιθυµία του Λάρσον για τη δηµιουργία ενός ξενώνα για τις κακοποιηµένες γυναίκες στη Σουηδία. Θα µπορούσε λοιπόν να ολοκληρώσει το τέταρτο βιβλίο,αφού γνωρίζει το πνεύµα του συγγραφέα, και να ξαναβάλει σε περιπέτειες την ηρωίδα του Λίζµπετ Σαλάντερ. Οµως οι Λάρσον δεν δείχνουν διατεθειµένοι να τη βοηθήσουν και χωρίς τη συναίνεσή τους δεν µπορεί να προχωρήσει.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι κοινοί φίλοι του ζεύγους άνοιξαν µια ιστοσελίδα (www.supporteva.com) ζητώντας από τον κόσµο στο ∆ιαδίκτυο να υποστηρίξουν µε τον οβολό τους την Εύα Γκάµπριελσον για να συνεχίσει τον δικαστικό της αγώνα. Η Εύα περιγράφει στοβιβλίο της τις στιγµές αµέσως µετά τον θάνατο του Λάρσον: «Στο διαµέρισµα βρήκα ένα φάκελο που έγραφε “Να ανοιχτεί µετά τον θάνατό µου”. Το είχε γράψει πριν φύγει το 1977 για την Αφρική, νοµίζοντας ότι δεν θα επέστρεφε. Απευθυνότανσε εµένα και το διάβασα στον κόσµο που είχε έρθει στην κηδεία του: “Μην µε ξεχάσεις, αλλά συνέχισε να ζεις. Ζήσε τη ζωή σου. Ο πόνος θα περάσει µε τον καιρό, ακόµα κι αν σου είναι δύσκολο τώρα. Ζήσε ειρηνικά, αγάπη µου. Ζήσε, αγάπησε, µίσησε και συνέχισε να µάχεσαι. Σε ευχαριστώ για τις καλές στιγµές που ζήσαµε.

Με έκανες ευτυχισµένο. Αντίο”».

No comments: