Saturday, December 3, 2016

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών τιμά τον Αλέξιο Γ.Κ. Σαββίδη

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 11:00, στην αίθουσα εκδηλώσεών της, με θέμα: Απονομή Βραβείου Οδυσσέα Λαμψίδη. Το βραβείο Οδυσσέα Λαμψίδη θα απονεμηθεί στον κ. Αλέξιο Γ.Κ. Σαββίδη, Καθηγητή Ιστορίας Μεσαιωνικών και Βυζαντινών Χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, για την 35χρονη ερευνητική/συγγραφική του προσφορά στη μελέτη της Ιστορίας και του Πολιτισμού του μεσαιωνικού Πόντου. Παράλληλα, θα γίνει αναφορά και στη μουσικολογική βιβλιογραφική προσφορά του τιμωμένου.

  • ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΛΑΜΨΙΔΗ
lampsidis_odysseas_1
Οδυσσέας Λαμψίδης (1917-2006) Φιλόλογος, βυζαντινολόγος, ιστορικός ερευνητής Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (1962-1989)
«Καίτοι ἡ ἱστορία τῶν Μεγάλων Κομνηνῶν καί τοῦ κράτους αὐτῶν κατά τάς τελευταίας δεκαετηρίδας ἔχει ἀποκτήσει ἱκανούς ἐρευνητάς, ἐν τούτοις πολλά εἶναι εἰσέτι τά σημεῖα τῆς ἱστορίας ταύτης, τά ὁποία χρήζουν πληρεστέρας ἐρεύνης καί λύσεως ἱκανοποιούσης τοὐλάχιστον μερικῶς τόν μελετητήν». Οδ. Λαμψίδης, Αρχείον Πόντου 31 (1971-72), σ. 3
Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης Καθηγητής Ιστορίας Μεσαιωνικών και Βυζαντινών Χρόνων Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
alexios_savvides
«Ο Αλέξιος Σαββίδης δεινός ερευνητής της Ιστορίας της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, της οικογενείας των Μεγαλοκομνηνών και του Βυζαντινού Πόντου, θυμάται και τιμά πάντοτε τη μνήμη του Μεγάλου μας Δασκάλου Οδ. Λαμψίδη. Έτσι για τα δέκα χρόνια από το θάνατο του Οδ. Λαμψίδη (1917-2006) έγραψε και παραδίδει στο ευρύτερο κοινό, ένα ακόμη βιβλίο του: Το κράτος των Μεγάλων Κομνηνών της Τραπεζούντας (1204-1461 μ.Χ.). Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία του Πόντου. Μια ευσύνοπτη ιστορική επισκόπηση (Ε.Π.Μ. 2016), με στόχο να ευαισθητοποιήσει όλους τους συμπατριώτες μας σχετικά με τον Πόντο».
(Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια, απόσπασμα από τα Προλεγόμενα έκδοσης του βιβλίου)
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
  • 11:00 Προσέλευση προσκεκλημένων.
  • 11:15 Χαιρετισμοί.
  • 11:25 Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια, Φιλόλογος, Λαογράφος, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης της Ε.Π.Μ. «Αναφορά στο θεσμό απονομής βραβείων Ε.Π.Μ. και στην προσωπικότητα του Οδυσσέα Λαμψίδη».
  • 11:40 Γιασμίνα Μωυσείδου, Δρ Βυζαντινής Ιστορίας «Το συγγραφικό έργο του Αλέξιου Γ.Κ. Σαββίδη».
  • 12:05 Μάρκος Δραγούμης, μουσικολόγος «Η συμβολή του Αλέξη Γ.Κ. Σαββίδη στη μουσική βιβλιογραφία».
  • 12:15 Γεώργιος Μανιάτης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών «Το μουσικολογικό έργο του Αλέξιου Γ.Κ. Σαββίδη».
  • 12:30 Απονομή βραβείου Οδυσσέα Λαμψίδη στον κ. Αλέξιο Γ.Κ. Σαββίδη».
  • 12:35 Αντιφώνηση του βραβευόμενου.
  • 12:40 Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης, Καθηγητής Ιστορίας Μεσαιωνικών και Βυζαντινών Χρόνων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντιπρόεδρος Ε.Π.Μ. «Η πορεία των ιστορικών ερευνών για τον βυζαντινό/μεσαιωνικό Πόντο και το status της κλασσικής μουσικής μας Παιδείας, όπως αποτυπώνεται στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ».
  • 13:00 Δεξίωση.

No comments: