Thursday, December 15, 2016

Τιμητική εκδήλωση για τον Μάριο Βίττι | Μουσείο Μπενάκη | 16 Δεκεμβρίου

  • Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας  Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου
  • 16 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 18:15
  • Πέρας προσέλευσης: 17:50
  • Μουσείο Μπενάκη – Κουμπάρη 1

Το Μουσείο Μπενάκη οργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του σπουδαίου νεοελληνιστή φιλολόγου Μάριο Βίττι, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, στις 18:15 (Κεντρικό κτήριο, Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας).

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και οργανώνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας.
Κατά την εκδήλωση, έλληνες και ξένοι μελετητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας και γνώστες του έργου του Μάριο Βίττι θα αναδείξουν τις σημαντικές πτυχές του έργου του και το μέγεθος της πολύπλευρης συνεισφοράς του στα νεοελληνικά γράμματα.
Κατά την εκδήλωση θα προβληθούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Κυριάκου Αγγελάκου, «Μάριο Βίττι. Νεοελληνιστής» (2014).

Σύντομο βιογραφικό
Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη (1926), όπου και φοίτησε στο Ιταλικό Γυμνάσιο, συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Από ενωρίς, όμως, αφοσιώθηκε στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας, διδάσκοντας σε ιταλικά πανεπιστήμια (Νάπολη, Παλέρμο, Βιτέρμπο) και δημοσιεύοντας άρθρα, μελέτες και βιβλία που επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την κατανόηση και τον προσανατολισμό της μελέτης της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Κεντρικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα υπήρξαν η μελέτη της Γενιάς του Τριάντα και το έργο του Ανδρέα Κάλβου. Ως προς το πρώτο, δημοσίευσε μελέτες για σημαντικούς εκπροσώπους της (Σεφέρης, Ελύτης), αλλά και εξέδωσε το συνθετικό έργο Η Γενιά του Τριάντα. Ιδεολογία και μορφή (1977). Ως προς το δεύτερο, ανανέωσε και εμπλούτισε τις καλβικές μελέτες μέσα από πολλά δημοσιεύματά του, κυρίως όμως μέσω της ανάδειξης ουσιαστικών τεκμηρίων για τη ζωή και το έργο του ποιητή (AKalvos e i suoi scritti in italiano, 1960 και Πηγές για τη βιογραφία του Κάλβου, 1963).
Πρωτοποριακό για την κριτική αντιμετώπιση και κατανόηση της ελληνικής λογοτεχνίας του δεύτερου μισού του δέκατου ένατου και των αρχών του εικοστού αιώνα υπήρξε το έργο του Ιδεολογική λειτουργία της ελληνικής ηθογραφίας(1974), ενώ ουσιαστική υπήρξε η συμβολή του στο καθαρά ερευνητικό επίπεδο, με κρίσιμες συνεισφορές στη συμπλήρωση τεκμηριωτικών κενών της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ανάμεσα σε αυτές, πέρα από τα καλβικά τεκμήρια, ξεχωρίζει η ανακάλυψη και η έκδοση του θεατρικού έργου Ευγένα, του Θεόδωρου Μοντσελέζε (1965).
Η Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας (α΄ ιταλική έκδοση 1971, α΄ ελλ. έκδοση 1978 και επανεκδόσεις), απόσταγμα των συστηματικών του μελετών και δείγμα της ιδιαίτερη οπτικής του για την κατανόηση και την τοποθέτηση του λογοτεχνικού έργου μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι, αποτέλεσε σταθμό στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η συμπληρωμένη και αναθεωρημένη έκδοση της Ιστορίας κυκλοφόρησε πρόσφατα (2016) στην Ιταλία από τον εκδοτικό οίκο Cafoscarina.
Μελέτησε επίσης την ιστορία του δημοτικού τραγουδιού, επιμελήθηκε την έκδοση λογοτεχνικών κειμένων (Η Στρατιωτική ζωή εν ΕλλάδιΈρωτος αποτελέσματαΟ Βασίλης ο Αρβανίτης), μετέφρασε έλληνες ποιητές για το ιταλικό κοινό, οργάνωσε συνέδρια για τη νεοελληνική λογοτεχνία και επιμελήθηκε Πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.
Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, έχει ανακηρυχθεί διδάκτωρ των πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Κύπρου και Παρισίων, ενώ είναι ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου του Βιτέρμπο. Για το έργο του βραβεύτηκε το 2006 από την Εταιρεία Συγγραφέων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
18.15-18.30: Χαιρετισμοί
Κυρία Αιμιλία Γερουλάνου, Πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής Μουσείου Μπενάκη
Κύριος Luigi Marras, Πρέσβης της Ιταλικής Δημοκρατίας
Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ομιλίες
Α΄ μέρος
18.30-18.45: Νάσος Βαγενάς, Ομότιμος καθηγητής Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών: Η νεοελληνική λογοτεχνία και ο Μάριο Βίττι
18.45-19.00: Αλέξης Πολίτης, Ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης: Πέντε αιχμές στην ιστορία της λογοτεχνίας μας
19.00-19.15: Paola Maria Minucci, Αναπληρώτρια καθηγήτρια της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο «Sapienzα», Ρώμη: Η Γενιά του Τριάντα και η Ιταλία
19.15-19.30: Διάλειμμα
Β΄ μέρος
19.30-19.45: Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ): Μάριο Βίττι: ο ιστορικός (λογοτεχνίας) που ιστορείται
19.45-20.00: Caterina CarpinatoΑναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari, Βενετία: Ιστορία και ιστορίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας στην Ιταλία
20.00-20.15:  Μάριο ΒίττιΧαιρετισμός
20.20-21.00: Προβολή ντοκιμαντέρ:
Κυριάκος Αγγελάκος, «Mario Vitti, Νεοελληνιστής», 2014 (αποσπάσματα)

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ιστορικός, Υπεύθυνος εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη

No comments: