Monday, December 15, 2014

Αποχαιρετισμός στον «Πλανόδιο Σαλπιγκτή»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14.12.2014
ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ
Το ίδιο κομψό με τον Μένη Κουμανταρέα ήταν και το σπίτι όπου τελείωσε τόσο βίαια η ζωή του. Οδός Ζακύνθου 3, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Στις άβολες ώρες των αποχαιρετισμών, όσοι μένουμε πίσω φέρνουμε στον νου στιγμές που μοιραστήκαμε μ’ εκείνον που έφυγε. Οι στιγμές που μοιράζεται ένας δημοσιογράφος μ’ ένα δημόσιο πρόσωπο είναι οι συνεντεύξεις που του έκανε. Ισως και κάποιες συναναστροφές σε εκδηλώσεις. Ο Μένης Κουμανταρέας χάρισε στους αναγνώστες της «Κ» πολλές από τις σκέψεις του όχι μόνο μέσα από τα 24 βιβλία του, αλλά και μέσα από τις συνεντεύξεις που μας παραχώρησε. Τις ανέσυρα την περασμένη Κυριακή, τις ξαναδιάβασα και θυμήθηκα εκείνες τις συναντήσεις. Πότε στο σπίτι της οδού Ζακύνθου 3, πότε στο σπίτι του στην Κηφισιά (εκεί ηρεμούσαν παλαιότερα με την κυρία Λιλή), μια φορά στο εστιατόριο Cellier – που επίσης δεν υπάρχει πλέον (σ’ ένα γεύμα για τον Τίτο Πατρίκιο). Μόνο στο καλοκαιρινό του σπίτι στο Ξυλόκαστρο δεν είχα πάει ποτέ.

Saturday, December 13, 2014

Θέσπιση βραβείου «Μένης Κουμανταρέας» για τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς

Θέσπιση βραβείου «Μένης Κουμανταρέας»

Η Εταιρεία Συγγραφέων τιμά τη μνήμη του σπουδαίου συγγραφέα που έχασε τόσο βάναυσα τη ζωή του

Νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη στον 4ο όροφο επί της Ζακύνθου 3, βρέθηκε ο σπουδαίος συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η είδηση της δολοφονίας του 83χρονου συγγραφέα συντάραξε την κοινή γνώμη και βύθισε σε θλίψη τον κόσμο που τον αγάπησε μέσα από τα βιβλία του. Η Εταιρεία Συγγραφέων τιμά τη μνήμη του σπουδαίου συγγραφέα που έχασε τόσο βάναυσα τη ζωή του. Μετά από έκτακτη σύγκλιση του διοικητικού της συμβουλίου, η Εταιρία Συγγραφέων αποφάσισε ομόφωνα να θεσπίσει βραβείο μυθιστορήματος για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, στη μνήμη του ιδρυτικού μέλους της και κορυφαίου πεζογράφου, Μένη Κουμανταρέα.

Friday, December 12, 2014

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας: Οι βραχείς κατάλογοι

  • Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας: Οι βραχείς κατάλογοι


 Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε σε εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων (Ν 3905/23-12-2010), τους βραχείς καταλόγους για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία,  Μυθιστορήματος, Διηγήματος - Νουβέλας Ποίησης, Δοκιμίου-Κριτικής, Χρονικού-Μαρτυρίας. Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα.

Οι βραχείς κατάλογοι συνοδεύονται από Αιτιολογημένη Έκθεση της Επιτροπής, στην οποία εξετάζονται οι τάσεις της λογοτεχνικής παραγωγής και αποτιμάται η στάθμη των λογοτεχνικών έργων της υπό κρίση περιόδου (εκδόσεις 2013).

Wednesday, December 10, 2014

Στον «Οίκο Κουμανταρέα»

 
ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 10/12/2014

Είχαν φτάσει αρκετοί πολύ νωρίτερα από τις 2 το μεσημέρι, χθες, στο Α΄ Νεκροταφείο. Στην αίθουσα που βρίσκεται δεξιά στο περιστύλιο βρισκόταν η σορός του σπουδαίου συγγραφέα με το πολύ άτυχο τέλος, του Μένη Κουμανταρέα. Τα λευκά τριαντάφυλλα κυριαρχούσαν, σαν να προσπαθούσαν να αντιστρέψουν τη μαυρίλα των συναισθημάτων. Κι ένα στεφάνι από το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, που ήταν το δεύτερο σπίτι του.

Συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, κριτικοί, δημοσιογράφοι, πολλοί. Ολοι θλιμμένοι πολύ. Πάρα πολύ. Στεφάνια όχι ιδιαίτερα πολλά. Ξεχώρισαν: «Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ - Οι νοστιμιές της Μαίρης», από το αγαπημένο του εστιατόριο στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη. «Καλό ταξίδι, με την αγάπη μας. Οικογένεια Μάνου Χατζιδάκι». Και το στεφάνι του υπουργού Αμυνας, Νίκου Δένδια, που ήρθε και στην κηδεία, αφού τον συνέδεε φιλία και εκτίμηση με τον Μένη. Το υπουργείο Πολιτισμού ήταν παρόν μόνο με στεφάνι...

Tuesday, December 9, 2014

Μένης Κουμανταρέας: Ο συγγραφέας της αθηναϊκής ψυχής


  • Το σημαντικό έργο του

  • Μένης Κουμανταρέας: Ο συγγραφέας της αθηναϊκής ψυχής

    Η ζωή και το έργο του σπουδαίου συγγραφέα που έχασε τόσο βάναυσα τη ζωή του

    Στα περίχωρα του κόσμου των ανθρώπων οφείλει πάντα να κατοικεί μια λογοτεχνική ψυχή. Άγρυπνη, ανίκητη, ικανή να ρουφά οτιδήποτε βρίσκεται στα σκοτεινά της πόλης-έτσι ακριβώς ήταν η ψυχή του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα. Δεν έλειπε από τις γωνιές, ούτε από τα μεγάλα γεγονότα και από την πρώτη στιγμή που ο γνωστός λογοτέχνης και απόφοιτος της Νομικής έκανε την εμφάνιση του στη λογοτεχνία ήξερε να συνδυάζει ιδανικά το μικρό με το μεγάλο, το σπουδαίο με το πιο χθαμαλό. Οι ήρωες του πάντοτε εν πρώτοις παρακατιανοί, μα πάντοτε πραγματικά μοιραίοι, ύπουλα γοητευτικοί κι ενίοτε χυδαίοι δεν είναι άλλοι από τους ήρωες της πόλης που ζούμε σε διαφορετικές στιγμές της ιστορίας.


    Ο ωραίος λοχαγός

    ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ
    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 9/12/2014
    Hταν «ένας ωραίος ναύτης, σαν του Τσαρούχη», όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Μάνος Χατζηδάκις, την πρώτη φορά που τον είδε επισκέπτη στο σπίτι του, κι έγινε, με τα χρόνια, ο «ωραίος λοχαγός» της μεταπολεμικής μας πεζογραφίας. Τα «Μηχανάκια» του και η «Βιοτεχνία υαλικών» της Μπέμπας Ταντή άφησαν ανεξίτηλα ίχνη στη σύγχρονη νεοελληνική λογοτεχνία, κι η παρουσία του κοσμούσε τις εκδηλώσεις και τις παρέες, λογοτεχνικές και μη. Ο αδόκητος θάνατός του συγκλόνισε σινάφι, Μέσα και αναγνωστικό κοινό.

    ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ: Μένης Κουμανταρέας

    Την Αθήνα ο Μένης Κουμανταρέας δεν την αρνήθηκε ποτέ. Ακόμα και στα λογοτεχνήματά του που δεν έχουν βιωματική αφορμή αλλά αποτελούν καθαρή μυθοπλασία, η πόλη του τον ακολουθεί· σαν μνήμη ή σκιά, σαν λόγος ζωής και γραφής. Ο ρεαλισμός του τον υπηρετεί και όταν διαχειρίζεται το απίθανο ή το παράδοξο. Την πόλη του την έψαξε. Τρύπωσε στις ταπεινές γωνιές της, κουρεία, καφενεία, συνεργεία. Στάθηκε στις πλατείες της για να δει τον κόσμο, να γίνει κύτταρό του.

    Το τελευταίο «αντίο» στον Μένη Κουμανταρέα

    Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και ανάμεσα σε πλήθος πνευματικών ανθρώπων, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ο πεζογράφος Μένης Κουμανταρέας, ο οποίος βρήκε τραγικό και άδικο θάνατο τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου μέσα στο σπίτι του στην Κυψέλη.
    Τους επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο ποιητής Δημήτρης Καλοκύρης, ο οποίος ανακοίνωσε τη θέσπιση βραβείου «Μένης Κουμανταρέας» για τους ανερχόμενους ιστοριογράφους, ο συγγραφέας και λογοτεχνικό του τέκνο Βαγγέλης Ραπτόπουλος, ο συγγραφέας Θάνος Φωσκαρίνης και η προσωπική του φίλη Χλόη.
    Η κηδεία του Μένη Κουμανταρέα τελέσθηκε με δαπάνη του δήμου Αθηναίων «ως ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο πεζογράφο, που έζησε, αγάπησε και έγραψε όπως κανένας άλλος, για την πόλη της Αθήνας».

    Monday, December 8, 2014

    ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ 1931-2014. Τραγικός επίλογος για τον μεγάλο συγγραφέα

    Ληστεία ή προσωπικές διαφορές; Το μυστήριο της δολοφονίας του σπουδαίου πεζογράφου Μένη Κουμανταρέα προσπαθούν να λύσουν οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση.
    Το διαμέρισμα του Μ. Κουμανταρέα στην οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη
    Το διαμέρισμα του Μ. Κουμανταρέα στην οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη
    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία τούς οδηγούν στη δεύτερη εκδοχή, το θύμα να γνώριζε τον δολοφόνο: Η απαραβίαστη πόρτα του σπιτιού, η «επιλεκτική» έρευνα του δράστη στην κρεβατοκάμαρα και οι καταθέσεις ατόμων του φιλικού περιβάλλοντος απομακρύνουν το σενάριο της «τυχαίας ληστείας».
    Ο συγγραφέας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη, μεσάνυχτα Παρασκευής. Πριν από λίγες ώρες βρισκόταν με φίλους του σε καφενείο της γειτονιάς. «Επιστρέφω σύντομα, ξέχασα το χάπι μου», ήταν τα τελευταία λόγια προς την παρέα του πριν πάει για λίγο στην οικία του, από την οποία δεν γύρισε ποτέ. Οταν άρχισε να περνάει η ώρα, οι φίλοι του ανησύχησαν, ειδοποίησαν συγγενή του θύματος και πήγαν στο σπίτι του, όπου και τον βρήκαν νεκρό.

    Στραγγαλίστηκε ο Μένης Κουμανταρέας

    ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΝΕΚΡΟΨΙΑ 
    Φρικτό θάνατο στα χέρια του δολοφόνου του είχε ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας ο οποίος βρέθηκε νεκρός τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο σπίτι του στην Κυψέλη.

    Οι ιατροδικαστές που διενήργησαν τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του συγγραφέα, διαπίστωσαν ότι το θύμα έφερε βαριές κακώσεις στο κεφάλι και στην κοιλιά. Ο δολοφόνος του Μένη Κουμανταρέα, αφού τον χτύπησε βάναυσα στο πρόσωπο και την κοιλιακή χώρα, στη συνέχεια τον στραγγάλισε με γυμνά χέρια. Τα τραύματα τού προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία, αλλά ο θάνατός του επήλθε από το στραγγαλισμό.

    Οι κάμερες θα «μιλήσουν» - Κοντά στον δολοφόνο του Κουμανταρέα η Αστυνομία

    • Σήμερα η κηδεία του συγγραφέα
    Οι κάμερες θα «μιλήσουν» - Κοντά στον δολοφόνο του Κουμανταρέα η Αστυνομία
    Ποιος τελικά ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο ο έδωσε το τελευταίο ραντεβού; - Οι αναλυτές της Ασφάλειας λένε ότι πρόκειται για πρόσωπο που γνώριζε τον συγγραφέα - Σε δύο επίπεδα οι έρευνες των αστυνομικών 
    Οι κάμερες διπλανών καταστημάτων αλλά και ρύθμισης της κυκλοφορίας «δείχνουν» τον δολοφόνο του 83χρονου Μένη Κουμανταρέα και οι πληροφορίες από την Αστυνομία λένε πως η Ασφάλεια, είναι κοντά στην ταυτοποίηση του δράστη. Πρόκειται, λένε οι αναλυτές της Ασφάλειας, για πρόσωπο που γνώριζε τον συγγραφέα, είχε διαφορές μαζί του και πιθανόν να του επιτέθηκε χωρίς να έχει σχεδιάσει τη δολοφονία του αλλά να έχασε τον έλεγχο και να τον δολοφόνησε με τα ίδια του τα χέρια.

    Με γυμνά χέρια στραγγαλίστηκε ο Μένης Κουμανταρέας


    ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
    Σε στραγγαλισμό οφείλεται ο θάνατος του Μένη Κουμανταρέα, σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας. Οπως επιβεβαίωσαν οι δύο ιατροδικαστές, ο δράστης κατάφερε βαριές κακώσεις στο κεφάλι και στην κοιλιά πριν τον στραγγαλίσει με γυμνά χέρια.

    Ο δημοφιλέστατος συγγραφέας βρέθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου δολοφονημένος στο σπίτι του, στην οδό Ζακύνθου 3, στην Κυψέλη. Είχε δώσει μάχη με τον δράστη (ή τους δράστες), αφού το πρόσωπό του είχε μώλωπες και εκδορές, παρότι φαίνεται ότι άνοιξε ο ίδιος την πόρτα, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, αφού το σπίτι του δεν είχε σημάδια παραβίασης.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ: Είναι η συνέχεια της δολοφονίας Παζολίνι, Ταχτσή

    • «Η δολοφονία του Κουμανταρέα είναι για μένα η συνέχεια της δολοφονίας Βίνκελμαν, Παζολίνι, Ταχτσή.
    Δεμένος με τον Μ. Κουμανταρέα με ουσιαστικούς δεσμούς φιλίας ήταν ο ποιητής Γ. Χρονάς
    Δεμένος με τον Μ. Κουμανταρέα με ουσιαστικούς δεσμούς φιλίας ήταν ο ποιητής Γ. Χρονάς
    Εγινε κατ' αναλογία αυτών των διεθνών δολοφονιών, σε κινηματογραφικές συνθήκες, και αφορά ένα πρόσωπο απίστευτου διαμετρήματος. Ηταν πανσέληνος όταν δολοφονήθηκε ο Ταχτσής, η πανσέληνος του Αυγούστου για την οποία έχει μιλήσει ο Φασμπίντερ, ήταν πανσέληνος και τώρα -του Νοέμβρη αυτή τη φορά- που δολοφονήθηκε ο Κουμανταρέας. Ημουν εκεί, στην παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου στο Πατάρι του Πατάκη, όταν κάποια στιγμή φώναξε: «Είναι μαζί μας και ένας διανοούμενος, ο Γιώργος Χρονάς».

    Sunday, December 7, 2014

    Νεκρός στο διαμέρισμά του ο Μένης Κουμανταρέας

    ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ
    Στο κοινωνικό περιβάλλον αναζητούν οι αστυνομικοί το δράστη της δολοφονίας του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος βρέθηκε νεκρός τα ξημερώματα του Σαββάτου μέσα στο διαμέρισμά του, επί της οδού Ζακύνθου 3, στην Κυψέλη, σκορπίζοντας θλίψη στον πνευματικό κόσμο της χώρας.
    Νεκρός στο διαμέρισμά του ο Μένης Κουμανταρέας
    Το θύμα έφερε εκδορές και τραύματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι, ενώ το σπίτι δεν έφερε, εξωτερικά, ίχνη παραβίασης, ωστόσο η εικόνα στο εσωτερικό του προδίδει ότι κάποιος ή κάποιοι είχαν ψάξει το χώρο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο συγγραφέας βρέθηκε πεσμένος στο πάτωμα κοντά στην πόρτα, ενώ δίπλα στο πτώμα του βρέθηκε και ένα μαξιλάρι.
    Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου. Τίποτε ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν δεν ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα. Οι πρώτες όμως εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο συγγραφέας δολοφονήθηκε περίπου στη 1 τα ξημερώματα.

    Saturday, December 6, 2014

    Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στην Κυψέλη ο Μένης Κουμανταρέας

    ΤΑ ΝΕΑ: 06/12/2014 10:04 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 06/12/2014 10:34 |
    Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στην Κυψέλη ο Μένης Κουμανταρέας
    Νεκρός, με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο, βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου, στο διαμέρισμά του επί της οδού Ζακύνθου στην Κυψέλη, ο γνωστός συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στην πόρτα του διαμερίσματος δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης.  Τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να εξακριβωθούν τη Δευτέρα, μετά τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έφερε χτυπήματα από όπλο ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο, ενώ το σπίτι του ήταν επιλεκτικά ψαγμένο, καθώς φαίνεται ότι υπήρξε αναστάτωση στον χώρο του γραφείου του.

    Δολοφονήθηκε ο Μένης Κουμανταρέας

    ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 7/12/2014
    Ο Μένης Κουμανταρέας, σε 52 χρόνια συγγραφικής δράσης είχε εκδώσει 24 μυθιστορήματα.

    Είναι από τις ειδήσεις που δεν θέλεις να πιστέψεις αυτή που διαδόθηκε αστραπιαία στην Αθήνα χθες το πρωί: ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας βρέθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου δολοφονημένος στο σπίτι του, στην οδό Ζακύνθου 3, στην Κυψέλη. Είχε δώσει μάχη με τον δράστη (ή τους δράστες), αφού το πρόσωπό του είχε μώλωπες και εκδορές, παρότι φαίνεται ότι άνοιξε ο ίδιος την πόρτα, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, αφού το σπίτι του δεν είχε σημάδια παραβίασης. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του θα διευκρινιστούν στη νεκροψία που θα διενεργηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

    Βρέθηκε νεκρός ο Μένης Κουμανταρέας – Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει τον άγνωστο με τον οποίο συναντήθηκε

    • Εφερε μώλωπες στο πρόσωπο – «Πάω για λίγο στο σπίτι για πέντε λεπτά γιατί έχω μία δουλειά» είπε σε φίλο του
     Βρέθηκε νεκρός ο Μένης Κουμανταρέας – Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει τον άγνωστο με τον οποίο συναντήθηκε


     
    Έναν άγνωστο που φέρεται να είχε σύντομη συνάντηση με τον άτυχο συγγραφέα το βράδυ της Παρασκευής για μία αγνώστου περιεχομένου «συνεννόηση» θεωρεί η ΕΛ.ΑΣ. ως βασικό ύποπτο για τη δολοφονία του 83χρονου Μένη Κουμανταρέα που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη. Τον βρήκε ο ανιψιός του κατά τη 1.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου καθώς τον αναζητούσε και δεν απαντούσε στις κλήσεις του.

    Συντετριμμένος ο κόσμος των γραμμάτων από το θάνατο του Μένη Κουμανταρέα

    • «Δεν του άξιζε τέτοιο τέλος»
    Συντετριμμένος ο κόσμος των γραμμάτων από το θάνατο του Μένη Κουμανταρέα
    Ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας (φωτογραφία αρχείου) (EUROKINISSI)
     
    Συγκλονισμένοι με τη δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος βρέθηκε νεκρός τα ξημερώματα του Σαββάτου στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη, δηλώνουν άνθρωποι από το χώρο των γραμμάτων και στενοί φίλοι του. «Είμαι πραγματικά συντετριμμένος. Ο Μένης ήταν προσωπικός μου φίλος επί δεκαετίες. Αυτό που συνέβη είναι κάτι τρομακτικό. Ο Μένης αφήνει πίσω του μια σπουδαία λογοτεχνική παρακαταθήκη. Θα διαβάζεται για χρόνια. Ήταν ένας άνθρωπος εκπληκτικός, ο οποίος "ανήκε στη ζωή". Ξεπέρασε το χαμό της γυναίκας του αλλά και μια σοβαρή ασθένεια που πέρασε ο ίδιος. Έγραφε μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν 83 ετών και συνέχιζε να δουλεύει… Ανήκε στη ζωή. Από μια άποψη δεν θα μπορούσε να τον φανταστεί κανείς να πεθαίνει σε ένα νοσοκομείο, αλλά και αυτό που έγινε είναι τρομακτικό. Είναι τραγικό να χάνονται άνθρωποι σαν τον Κουμανταρέα, καλλιτέχνες, ζωγράφοι, ποιητές, λογοτέχνες στα χέρια κακοποιών» δήλωσε στο ΑΠΕ ο στενός του φίλος και συγγραφέας, Αλέξης Πανσέληνος.

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ...

    Την περασμένη Τετάρτη είχαμε βρεθεί στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ - ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ. Νεανική αλληλογραφία 1954-1960 [επιμέλεια-πρόλογος: Θανάσης Νιάρχος, εκδόσεις ΤΟΠΟΣ]. Λίγοι ήμασταν. Περίπου είκοσι άνθρωποι. Είπαμε ότι εμπόδιο στάθηκαν οι πορείες και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Αλλά ήταν μια ωραία συνάντηση με δυο πνευματικούς δημιουργούς που συναντήθηκαν στα νεανικά τους χρόνια κοντά στους μεγάλους μιας άλλης εποχής [εννοώ τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Νίκο Γκάτσο κ.ά.] και η φιλία τους κρατήθηκε αμείωτη μέχρι σήμερα. 

    Ο Βασίλης Βασιλικός και ο Μένης Κουμανταρέας κατάφεραν σε μια τόσο μικρή συντροφιά ανθρώπων να κουβεντιάσουν για τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας τους και να αφηγηθούν ένα σωρό ανέκδοτα περιστατικά που σημάδεψαν τη νιότη τους αλλά και τον πνευματικό περίγυρο της εποχής. Και τους είδαμε να μιλάνε απλά, καθημερινά, χωρίς έπαρση, φιλικά. Έτσι όπως ήταν και τα γράμματα που αντάλλαξαν κάποτε: γράμματα εξομολογητικά, τρυφερά, γεμάτα από την επιθυμία ενός μέλλοντος δημιουργικού, που τελικά τους ανέδειξε ως συγγραφείς και στερέωσε τη φιλία τους.

    "Παγκόσμια πρωτοτυπία", χαρακτήρισε την έκδοση αυτής της αλληλογραφίας ο Βασιλικός, εννοώντας ότι παρουσιάστηκε από τους ίδιους τους συγγραφείς, διότι κάτι τέτοιο συμβαίνει κατά κανόνα μετά θάνατον!!!

    Όταν ζήτησα από τον Κουμανταρέα να μου κάνει αφιέρωση στο βιβλίο [τον Βασιλικό δεν τον πρόλαβα γιατί έφυγε ξαφνικά], δεν φανταζόμουν ότι ήταν ίσως η τελευταία αφιέρωση που έγραφε. Φυσικά έχω τα περισσότερα βιβλία του με προσωπικές αφιερώσεις. Από την εποχή που του είχα πάρει για πρώτη φορά συνέντευξη, όταν κυκλοφόρησε Ο ωραίος Λοχαγός, το 1982. Μου έχει μείνει το φωτογραφικό ντοκουμέντο από τη συνάντησή μας εκείνη στο σπίτι του στην Κυψέλη.

    Monday, November 3, 2014

    «Kάγκουρας», «μπαχαλάκιας», «μπουζουκλερί»: τα λήμματα του νέου λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών

    Τρία εκατομμύρια λέξεις-ψηφίδες, 75.000 λήμματα και 103 γνωστικοί τομείς συνθέτουν τις 1.819 σελίδες του νέου λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας, το οποίο παραδίδει σε ερευνητές και κοινό η Ακαδημία Αθηνών.

    Προϊόν δεκαετούς έρευνας, το «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας», όπως τιτλοφορείται, καταγράφει νεολογισμούς της ελληνικής γλώσσας, σημειώνει τη διπλή ορθογραφία όπου υφίσταται, και χρησιμοποιεί παραδείγματα από διαλόγους της καθημερινότητας.

    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών συμπεριλαμβάνονται νεολογισμοί, όπως «ιός Εμπολα», «άμπερ αλέρτ», «τηλεμαϊντανός», «αεροκουρτίνα», «μπότοξ» και «γενόσημα», λήμματα που προέρχονται από τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, λέξεις με νέες σημασίες, αλλά και φράσεις της αργκό, όπως «κάγκουρας», «ιντερνετάκιας», «μπαχαλάκιας» ή «μπουζουκλερί».

    Απεβίωσε ο μεταφραστής, κριτικός και ποιητής Τάκης Μενδράκος

    • Ενταγμένος στην Αριστερά, με ενεργό δράση από τα νιάτα του 
    Κουζέλη Λαμπρινή, ΤΟ ΒΗΜΑ: 03/11/2014
    Απεβίωσε ο μεταφραστής, κριτικός και ποιητής Τάκης Μενδράκος



     
    Το απόγευμα της Κυριακής 2 Νοεμβρίου, πλήρης ημερών, απεβίωσε ο κριτικός, μεταφραστής, λογοτέχνης και αγωνιστής Τάκης Μενδράκος. Ήταν 87 ετών. Τάκης Μενδράκος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1927. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Ενταγμένος στην Αριστερά, με ενεργό δράση από τα νιάτα του, ήταν ο τελευταίος επιζών μιας θρυλικής παρέας, μιας τριάδας καλλιτεχνών που συναποτελούσαν ο σπουδαίος βιολονίστας Τάτσης Αποστολίδης και ο ξεχωριστός κινηματογραφιστής Κώστας Σφήκας. Απίθανες ήταν οι αφηγήσεις τους για παράνομες αφισοκολλήσεις στην Κατοχή τραγουδώντας μπολσεβίκικα τραγούδια.

    Sunday, October 19, 2014

    Ουίλιαμ Μπάροουζ: γιατί μας συναρπάζει ακόμη;

    Η Καθημερινή, 19.10.2014

    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΜΙΩΤΗΣ
    Ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης (Α) και ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης (Δ). 

    • Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ *
    Πρωτοδιάβασα, ανυποψίαστος, τη δεκαετία του ογδόντα, τις «Πόλεις της κόκκινης νύχτας» και μου ήρθαν όλα ανάποδα στα όσα είχα διαβάσει και σπουδάσει στην Αγγλική Φιλολογία. Ενας ανυπάκουος, ιδιοφυής συγγραφέας, ιστορίες από τα βάθη μιας διευρυμένης φαντασίας και ενός εμποτισμένου με παραισθησιογόνα μυαλού, εκεί όπου φωλιάζει το ταλέντο, η παράνοια και η εκρηκτική έμπνευση. Αλλόκοτες αφηγήσεις που γοήτευαν αλλά δύσκολα αφομοιώνονταν στις δικές μου συγγραφικές πρακτικές.

    Ο Ουίλιαμ Μπάροουζ παρέμεινε ένας πειραματιστής, στην παράδοση του Τζόις. Ξεπήδησε από το πουθενά στα αμερικανικά γράμματα όπως ο Μέλβιλ, ο Χένρι Τζέιμς, ο Εζρα Πάουντ – και ας μην έχουν σχέση όλοι αυτοί μεταξύ τους. Μισάνθρωπος, όπως ο Σελίν, απέρριψε οικογενειακές και παραδοσιακές αρετές, σπρώχνοντας τα όρια της γραφής στις εσχατιές της, αδιαφορώντας για τον κοινωνικό ή φιλολογικό αντίκτυπο. Μισούσε τον ρεαλισμό, ωστόσο στα γραπτά του ανιχνεύεται ο Κόνραντ, αλλά και άλλοι σημαδιακοί του εικοστού αιώνα όπως ο Μπέκετ και ο Ζενέ.

    Friday, October 17, 2014

    Ερχεται στην Αθήνα ο σκωτσέζος συγγραφέας Φίλιπ Κερ

    Θα συναντήσει τους αναγνώστες του στο Public στις 20 Οκτωβρίου
    Ερχεται στην Αθήνα ο σκωτσέζος συγγραφέας Φίλιπ Κερ



    Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο σκωτσέζος Φίλιπ Κερ, συγγραφέας των μυθιστορημάτων η «Τριλογία του Βερολίνου» (2012), «Μοιραία Πράγα» (2013) και «Άνθρωπος χωρίς ανάσα» (2014), από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο συγγραφέας θα συναντήσει τους έλληνες αναγνώστες του στο café του βιβλιοπωλείου Public στο Σύνταγμα, τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ. Συζητούν μαζί του οι δημοσιογράφοι Αντώνης Πανούτσος και Μάκης Προβατάς.

    Thursday, October 16, 2014

    «Ντρέπομαι που είμαι Αυστραλός», δήλωσε ο νικητής του βραβείου Booker, Ρίτσαρντ Φλάναγκαν

    «Ντρέπομαι που είμαι Αυστραλός» δήλωσε ο 53χρονος συγγραφέας Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, που είναι ο νικητής του φετινού 46ου Βραβείου Booker, για το μυθιστόρημά του «The Narrow Road to the Deep North» (εκδόσεις Chatto & Windus). Ο Φλάναγκαν μετά την απονομή του βραβείου άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση του Τόνι Αμποτ για την περιβαλλοντολογική πολιτική της. Ο συγγραφέας, που ζει στην Τασμάνια, είναι ακτιβιστής εδώ και χρόνια για την προστασία των δασών του νησιού. Θεωρεί δε, ότι με τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση Αμποτ απειλεί με αφανισμό τεράστιες δασικές εκτάσεις.

    «Ερχεται» στα ελληνικά το βραβευμένο με Booker 2014 βιβλίο του Ρ.Φλάναγκαν

    • Το «The Narrow Road to the Deep North» του αυστραλού συγγραφέα
    • ΤΟ ΒΗΜΑ:  16/10/2014 09:39 |
    Ήδη πριν από την ανακοίνωση του Booker 2014, οι Εκδόσεις Άγρα είχαν «κλείσει» στη Φρανκφούρτη το «The Narrow Road to the Deep North», του αυστραλού νικητή Ρίτσαρντ Φλάναγκαν. Είναι ο τρίτος αυστραλός, μετά τους Τόμας Κένελι και Πίτερ Κάρεϊ, που λαμβάνει το μεγάλο αυτό λογοτεχνικό βραβείο του αγγλόφωνου κόσμου. Η «Άγρα» έχει ούτως ή άλλως εκδώσει και τα δύο άλλα βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά: την Αγνωστη τρομοκράτισσα και το Εγχειρίδιο ιχθύων-μυθιστόρημα σε 12 ψάρια.

    Έκθεση σπάνιου υλικού στην Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών

    Θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σπάνιοι θησαυροί της Βιβλιοθήκης

    Wednesday, October 15, 2014

    Ο Ελρόι επιστρέφει στο L.A. του ’40

    DENNIS LEHANE / THE NEW YORK TIMES
    Η Σκάρλετ Γιόχανσον στη «Μαύρη Ντάλια», την κινηματογραφική διασκευή ενός από τα πιο διάσημα μυθιστορήματα του Τζέιμς Ελρόι.

    • JAMES ELLROY
      Perfidia
      εκδ. Alfred Knopf, σελ. 701
    Λίγοι συγγραφείς, από τη στιγμή που είναι ήδη γνωστοί, έχουν αλλάξει το στυλ τους τόσο δραστικά όσο ο Τζέιμς Ελρόι. Τον πρώτο καιρό, ο Ελρόι περιπλανήθηκε στα σοκάκια της «λαϊκής» αστυνομικής μυθοπλασίας του ’80, αξιοποιώντας διδάγματα από τον Τζιμ Τόμσον και τον Ντάσιελ Χάμετ, πριν αποκτήσει τη δική του φωνή με μια τριλογία σύγχρονων μυθιστορημάτων όπου πρωταγωνιστεί ένας ανισόρροπος, ρατσιστής, ιδιοφυής μπάτσος ονόματι Λόιντ Χόπκινς. Στην καθημερινότητά του, ο Χόπκινς αδιαφορεί για τους κανόνες δεοντολογίας, αλλά συγκρινόμενος με τα τέρατα που αντιμάχεται στον φωτισμένο με νέον υπόκοσμο του Λος Αντζελες, φαντάζει σχεδόν αγγελικός. Οταν ο Ελρόι έκλεισε την τριλογία Χόπκινς με τον «Λόφο της αυτοκτονίας», το 1986, σταμάτησε να ενδιαφέρεται και για την τοπική υποκουλτούρα και μετακινήθηκε στη δεύτερη ενσάρκωση της καριέρας του, εκείνη του ρομαντικού αλλά ολοένα και πιο χολερικού χρονικογράφου του Λος Αντζελες τα πρώτα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ενα λαμπρό λογοτεχνικό φθινόπωρο


    Στη Φρανκφούρτη το βιβλίο κινείται άλλοτε στους ιλιγγιώδεις ρυθμούς των νέων μέσων κι άλλοτε με τη ραθυμία και την περιέργεια του βιβλιόφιλου.

    ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ, Η Καθημερινή, 11.10.2014 

    Την Τετάρτη η έκθεση βιβλίου άνοιξε τις πύλες της «στην ίδια πόλη υπό βροχή». Από το πρωί είχε κανείς την αίσθηση ότι ο βροχερός καιρός στη Φρανκφούρτη δεν συμβάδιζε απλώς με το «λογοτεχνικό φθινόπωρο» (την ονομασία που δίνουν οι Γερμανοί στην παραγωγή των βιβλίων, που παρουσιάζονται στο μεγαλύτερο σαλόνι του βιβλίου και των Μέσων, όπως έχει πλέον εξελιχθεί η διεθνής έκθεση), αλλά υπογράμμιζε, σαν σε ασπρόμαυρη ταινία, τον θάνατο του 88χρονου Ζίγκφριντ Λεντς.

    Στον Αυστραλό Ρίτσαρντ Φλάναγκαν το βραβείο Μπούκερ 2014

    ΑΠΕ-ΜΠΕ
    Ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν έγινε ο τρίτος Αυστραλός που τιμάται με το βραβείο Μπούκερ.

    Ο Φλάναγκαν, 53 ετών, ο οποίος εθεωρείτο φαβορί, είναι ο νικητής του 46ου Βραβείου Μπούκερ για το μυθιστόρημά του «The Narrow Road to the Deep North» (εκδόσεις Chatto & Windus), η ιστορία του οποίου διαδραματίζεται στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο σε ένα στρατόπεδο ιαπώνων αιχμαλώτων πολέμου, στη μεθόριο Βιρμανίας-Ταϊλάνδης. Το βιβλίο εξιστορεί τη ζωή ενός χειρουργού, ο οποίος βασανίζεται από τύψεις εξαιτίας της σχέσης του με τη σύζυγο του θείου του.
    Πραγματεύεται ζητήματα όπως ο ηρωισμός, η στωικότητα και η απανθρωπιά.

    Πέθανε ο Ιταλός φιλόσοφος Τζοβάνι Ρεάλε σε ηλικία 83 ετών

    Ο διεθνούς φήμης φιλόσοφος και καθηγητής Τζοβάνι Ρεάλε, εκ των σημαντικότερων μελετητών της αρχαίας σκέψης, άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη στην κατοικία του στην επαρχία Βαρέζε της βόρειας Ιταλίας αφήνοντας ως κληρονομιά ένα μνημειώδες φιλοσοφικό έργο για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή φιλοσοφία. Ο θάνατος του πιο γνωστού σύγχρονου Ιταλού πλατωνιστή ανακοινώθηκε από τον εκδοτικό του οίκο La Scuola, ο οποίος και είχε αναλάβει την έκδοση του διάσημου εγχειριδίου φιλοσοφίας για διδασκαλία στα ιταλικά λύκεια που είχε συγγράψει ο Τζοβάνι Ρεάλε από κοινού με τον Ντάριο Αντισέρι.

    Αλκη Ζέη: Επίτιμη διδάκτορας της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ

    Μετά από σειρά διακρίσεων στην Ελλάδα -και κυρίως στο εξωτερικό- η Άλκη Ζέη η πλέον μεταφρασμένη (σε περισσότερες από 20 γλώσσες) συγγραφέας λογοτεχνικών και θεατρικών έργων για παιδιά και εφήβους, θα αναγορευθεί σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 10.30, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

    Τα χαμένα διηγήματα του Τρούμαν Καπότε

    Τέσσερα άγνωστα κείμενά του δημοσιεύθηκαν προσφάτως σε γερμανικό περιοδικό, προπομπός μιας ευρύτερης έκδοσης στα αγγλικά και στα γερμανικά στα τέλη του 2015 
    Καρασαρίνης Μάρκος, ΤΟ ΒΗΜΑ: 15/10/2014 

     Ενα μεγάλο συγγραφικό όνομα. Μερικά χαμένα διηγήματα. Μια μεταθανάτια συλλογή. Το φαινόμενο του ξεσκονίσματος των συρταριών κορυφαίων λογοτεχνών προκειμένου μετά τον διαχωρισμό του σιταριού να κοσκινιστεί και η ήρα είναι εξαιρετικά διαδεδομένο την τελευταία δεκαετία, μόνο τα ονόματα αλλάζουν. Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά σπαράγματα από τα αρχεία του Τρούμαν Καπότε. Αν υπάρχει μια ιδιαιτερότητα εδώ, αυτή αφορά το μέσο και τον τρόπο της δημοσίευσης: τα τέσσερα διηγήματά του που είδαν το φως στις 9 Οκτωβρίου παρουσιάστηκαν μεταφρασμένα στα γερμανικά από το «ZEITmagazin», το περιοδικό της εφημερίδας «Die Zeit».

    Tuesday, October 14, 2014

    Το βραβείο Booker 2014 στoν Ρίτσαρντ Φλάναγκαν

    Ο αυστραλός συγγραφέας έγραψε μια μυθιστόρημα για τον έρωτα και τον πόλεμο
    Μπέκος Γρηγόρης, ΤΟ ΒΗΜΑ: 15/10/2014

    Ο 53χρονος αυστραλός συγγραφέας Ρίτσαρντ Φλάναγκαν είναι ο νικητής του εφετινού 46ου Βραβείου Μπούκερ για το μυθιστόρημά του «The Narrow Road to the Deep North» (εκδόσεις Chatto & Windus). Το βραβείο ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, τον βρετανό φιλόσοφο Α.Κ. Γκρέιλινγκ, σε επίσημη τελετή το βράδυ της Τρίτης 14 Οκτωβρίου στην κατάμεστη μεσαιωνική αίθουσα Γκίλντχολ του Λονδίνου. Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται γύρω από το θέμα του ανέφικτου. Πρωταγωνιστής ένας αυστραλός γιατρός που ερωτεύεται τη γυναίκα του θείου του. Στις σπηλιές των κυνηγών της Τασμανίας, σε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της προπολεμικής εποχής, σε μια ταϊλανδέζικη φυλακή, στο λιμάνι του Σίδνεϊ. Το μυθιστόρημα αφηγείται μια ιστορία αγάπης με πολλές μορφές. Το ενδιαφέρον του εφετινού βραβείου είναι ότι συμπεριέλαβε και την αμερικανική λογοτεχνία. Στα 46 χρόνια της ιστορίας του θεσμού, ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν και Αμερικανοί (δύο στην βραχεία λίστα).

    Το βραβείο Μπούκερ απονέμεται από το 1969 στο καλύτερο πρωτότυπο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό είχαν ως το 2013 οι πολίτες της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της Ιρλανδίας και της Ζιμπάμπουε, δηλαδή Βρετανοί και κάτοικοι πρώην βρετανικών αποικιών.

    Saturday, October 11, 2014

    Κική Δημουλά: «Θα ήθελα να είμαι συνομήλικη με το αιώνιο»

    Η ποιήτρια και ακαδημαϊκός μιλάει στο «Βιβλιοδρόμιο» για τη σύγκρουσή της με τη λογική, για την απήχηση του έργου της, το Ιντερνετ αλλά και το επεισόδιο της Κυψέλης
    Λίγο πριν φτάσω στο σπίτι του σκηνογράφου και εικαστικού Ντίνου Πετράτου (όπου και έγινε η συνέντευξη με την Κική Δημουλά), σε έναν «τοίχο» του facebook αναρτήθηκε ο στίχος της, «Ερασιτέχνης άνθρωπος είμαι πόσο καλύτερα παράπονα να φτιάξω;».

    Δεν ξέρω αν η μέγιστη επιτυχία για έναν ποιητή είναι να γίνει viral στο Διαδίκτυο (ίσως και αδικώντας τον με το να αποσπάμε φράσεις από το έργο του ως σλόγκαν), σύνθημα στον τοίχο, απαντοχή ερώτων και καημών ή κάτι από αυτά συν την κριτική αξιολόγηση των ειδικών της λογοτεχνίας.

    Thursday, October 9, 2014

    Στον Γάλλο Πατρίκ Μοντιανό το Νομπέλ Λογοτεχνίας



    Ο Γάλλος Πατρίκ Μοντιανό είναι ο νικητής του φετεινού Νομπέλ Λογοτεχνίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, ο Μοντιανό βραβεύεται "για την τέχνη της ανάμνησης με την οποία ζωντανεύει τις πιο ασύλληπτες ανθρώπινες μοίρες και αποκαλύπτει τον πραγματικό κόσμο της κατοχής". Ο Πατρικ Μοντιανό γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1945 σε προάστιο των Παρισίων. Ο πατέρας του ήταν επιχειρηματίας και η μητέρα του ηθοποιός. Σπούδασε στο  Lycée Henri-IV στο Παρίσι, όπου ο καθηγητής Γεωμετρίας ήταν ο Ρεϊμόν Κενώ, ένας συγγραφέας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του. Ο Μοντιανό έκανε το ντεμπούτο του ως συγγραφέας το 1968, με το μυθιστόρημα  La place de l’étoile, το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία.

    Tuesday, October 7, 2014

    Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ συγγραφέας


    Το πρώτο μυθιστόρημα του καναδού σκηνοθέτη είναι οργανικά ενταγμένο στον κόσμο των ταινιών του

    Καρασαρίνης Μάρκος, ΤΟ ΒΗΜΑ: 07/10/2014

    Το πρώτο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ με τίτλο «Consumed» κυκλοφορεί στην Αμερική στις 9 Οκτωβρίου. Η κινηματογραφική δουλειά του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ έμοιαζε πάντοτε να ακουμπάει μια πλευρά της στη λογοτεχνία των παραισθησιογόνων. Θα μπορούσε να είναι εκείνη του Γουίλιαμ Μπάροουζ, το «Γυμνό γεύμα» του οποίου ο καναδός σκηνοθέτης γύρισε σε φιλμ το 1986, διαισθητικά όμως ένιωθε κανείς μια στενότερη συγγένεια με τον βρετανό λογοτέχνη Τζέιμς Γκράχαμ Μπάλαρντ. Σεξ και ασθένεια, ακραία σωματικά πάθη, σκοτεινές διανοητικές εμμονές, η διαστροφή της τεχνολογίας για την ικανοποίηση των προσωπικών έξεων παρέπεμπαν εκεί ήδη από τους «Διχασμένους» του 1988, προτού ο Κρόνενμπεργκ μεταφέρει στη μεγάλο οθόνη το αμφιλεγόμενο «Crash» του Μπάλαρντ το 1996 και επιβεβαιώσει την αμοιβαία τους έλξη για την κοινοτοπία της ανθρώπινης ψυχοπαθολογίας με το «μπαλαρντικού» χαρακτήρα «eXistenZ» του 1999. Σε αυτή τη σύζευξη παράδοξου και καθημερινού επιστρέφει σήμερα, αλλά από τη σκοπιά του συγγραφέα πλέον: το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Consumed» (εκδόσεις Fourth Estate) κυκλοφόρησε στην Αμερική στις 9 Οκτωβρίου.

    Πέθανε ο Ζίγκφριντ Λεντς σε ηλικία 88 ετών


    Από τους πλέον σημαντικούς μεταπολεμικούς συγγραφείς της Γερμανίας

    Ο Ζίγκφριντ Λεντς (Siegfried Lenz) ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός στην πατρίδα του, πολυδιαβασμένος και πολυβραβευμένος συγγραφέας. Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 7 Οκτωβρίου σε ηλικία 88 ετών. Μαζί με τους νομπελίστες Χάινριχ Μπελ και τον Γκίντερ Γκρας, εθεωρείτο ένας από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους της μεταπολεμικής γερμανικής λογοτεχνίας ενώ υπήρξε και ιδρυτικό μέλος της περίφημης «Ομάδας 47». Με το έργο του στόχευσε στην συλλογική υπέρβαση του ναζιστικού παρελθόντος της Γερμανίας.

    Monday, October 6, 2014

    Νόμπελ Λογοτεχνίας: Φαβορί για τα γραφεία στοιχημάτων οι Νγκούτζι και Μουρακάμι

    Guardian
    Σύμφωνα με τις προβλέψεις των γραφείων στοιχημάτων, ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι και ο Κενυάτης Νγκούτζι γουα Τιονγκό είναι φαβορί για το μεγάλο βραβείο.
    Η Σουηδική Ακαδημία θα ανακοινώσει τον εκλεκτό της συγγραφέα το πρωί της Πέμπτης. Μέχρι τότε, όμως, τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν τις δικές τους προβλέψεις. Το Ladbrokes, το οποίο έχει καταφέρει στο παρελθόν να προβλέψει το νικητή, θεωρεί ως επικρατέστερους (4/1) τους Νγκούτζι και Μουρακάμι.
    Στην Τρίτη θέση του Ladbrokes βρίσκεται η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, η Λευκορώσος ερευνήτρια δημοσιογράφος (7/1) και ακολουθεί ο Σύρος ποιητής Άδωνις (10/1) μαζί με το Γάλλο μυθιστοριογράφο, Πατρίκ Μοντιάνο.
    Ο Μουρακάμι περιγράφεται από το Ladbrokes ως ο «αγαπημένος των αναγνωστών». Η Ακαδημία Νόμπελ θα διατηρήσει και φέτος την παράδοση που τη θέλει να ενημερώνει το νικητή μισή ώρα πριν την επίσημη ανακοίνωση.

    Sunday, October 5, 2014

    Δάκρυα για άτυχους έρωτες


    ΛΙΝΑ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ, Η Καθημερινή, 5/10/2014
    • ΒΑΣΩ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, Καιρός ήταν, εκδ. Εστία, σελ. 72
    Το ειδύλλιο της γυναικείας γραφής με την ερωτική θεματολογία είναι εδώ και αιώνες φλογερό, σε αντίθεση με τους δύσκολους έρωτες, που τυραννούν τις μυθοπλαστικές ηρωίδες. Η Βάσω Νικολοπούλου φαίνεται να έλκεται και εκείνη από τα δράματα της σάρκας, καθώς μετά τον θρηνητικό μονόλογο της Βασιλικής (2010), εγκατασπείρει την ερωτική απόγνωση προδομένων γυναικών στις μικρές ιστορίες της παρούσας συλλογής. Ο πρόσβαρος μελοδραματισμός του προηγούμενου βιβλίου έχει κάπως υποχωρήσει, αλλά ο πόνος του χωρισμού και της διάψευσης παραμένει αβάσταχτος για τις αφηγήτριες. Στην ουσία πρόκειται για μία αφηγήτρια, οι συναισθηματικές διακυμάνσεις της οποίας διαμοιράζονται στα σαράντα έξι, μονοσέλιδα συνήθως, πεζά του βιβλίου.

    Ο Τζόναθαν Φράνζεν βιογραφούμενος

    Ο γνωστός αμερικανός συγγραφέας των «Διορθώσεων» και της «Ελευθερίας» θα δει σε ηλικία μόλις 55 ετών την πρώτη του βιογραφία
    Η βιογραφία ενός ζώντος λογοτέχνη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σκοντάφτει κυρίως σε ζητήματα χρόνου: αυτού της αντικειμενικής αξιολόγησης ενός έργου που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, εκείνου της φυσικής παρουσίας του προσώπου που ελέγχει τη δημόσια εικόνα και τον ιδιωτικό βίο του. Εξ ου και σπάνια απαντάται, ακόμη και για τα μεγάλα ονόματα μιας εποχής. Ο Τόμας Πίντσον δεν διαθέτει σήμερα βιογραφία, ούτε και ο Ντον Ντελίλο. Ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ο Φίλιπ Ροθ έχει. Ο Τζόναθαν Φράνζεν θα αποκτήσει.

    Thursday, October 2, 2014

    Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονεμήθηκε στον Δημήτρη Ραυτόπουλο. Αφορά το σύνολο του έργου του 90χρονου κριτικού βιβλίων

    Στη «δική του Καρυάτιδα, τη γυναίκα του» αφιέρωσε ο 90χρονος κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Ραυτόπουλος το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, το οποίο αποδέχθηκε με «συγκίνηση και ταπεινότητα», και το οποίο του απένειμε ομόφωνα η Επιτροπή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2013. Η τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2013 (αφορά στις εκδόσεις του 2012) και των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2012 πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνου Τασούλα, της υφυπουργού Άντζελας Γκερέκου, της πρώην προέδρου της Βουλής Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, πολλών συγγραφέων και ανθρώπων από τον χώρο του βιβλίου.

    Tuesday, September 30, 2014

    Τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2014

    • Νικητές οι Δημητριάδου, Κοσμάς, Καλοβυρνάς και Σπερελάκη 
    ΤΟ ΒΗΜΑ:  30/09/2014

    Ο Πρόεδρος της επιτροπής για το Βραβείο Μετάφρασης Αγγλόφωνης Λογοτεχνίας, Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος και η νικήτρια Αθηνά Δημητριάδου.


    Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Goethe-Institut Athen, το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα και το Instituto Cervantes de Atenas, απένειμαν απόψε (30.09.2014), με την ευκαιρία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, στο Goethe-Institut, τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2014.

    Το εμφυλιακό τραύμα από τη μεριά της Αριστεράς

    Με αναμνήσεις από τους απόηχους του Εμφυλίου, ο τελευταίος τόμος από την τριλογία της Μάρως Δούκα κινείται στις γραμμές του μύθου και της Ιστορίας
    Η διαδικασία ενεργοποίησης της μνήμης θα λειτουργήσει συμφιλιωτικά σε όλο το μήκος της τριλογίας της Μάρως Δούκα


    Μάρω Δούκα
    Ελα να πούμε ψέματα
    Εκδόσεις Πατάκη,
    σελ. 664, τιμή 21,90 ευρώ

    Ο Εμφύλιος δεν πιάνει όλες τις σελίδες του καινούργιου μυθιστορήματος της Μάρως Δούκα (ενδεχομένως ούτε τις μισές), αλλά αποτελεί έναν μνημονικό τόπο που επηρεάζει όλη τη δράση και αποδεικνύεται γρήγορα ο σκληρός δραματουργικός της πυρήνας. Βασισμένη στην εναλλαγή τριτοπρόσωπης, αντικειμενικής αφήγησης, πρωτοπρόσωπου εσωτερικού μονολόγου και ελεύθερου πλάγιου λόγου (όταν ο τριτοπρόσωπος αφηγητής ταυτίζεται με τα αισθήματα και την οπτική των ηρώων του), η Δούκα θα αναθέσει τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους σε τέσσερα πρόσωπα. Δύο εξ αυτών είναι αδέλφια και μάλιστα δίδυμα: ο Πανάρης Κριαράς, ένας μονόχνοτος και οξύθυμος λόγιος, και η Ελεονόρα, παιδίατρος και μητέρα της Βιργινίας η οποία είναι ερωτευμένη με τον Ιδομενέα. Ο Ιδομενέας μαζί με τη μητέρα του Αναστασία θα συμπληρώσουν την πρωταγωνιστική τετράδα. Μια τετράδα μέσω της οποίας οι εμφυλιακές εικόνες θα τρυπώσουν σε κάθε σχεδόν καμπή της πλοκής, μετατρέποντας το παρελθόν σε μια τυραννική δεσπόζουσα, που θα σημαδέψει τα μυθοπλαστικά πρόσωπα και τις εικόνες τις οποίες θα σχηματίσουν για τον τόπο τους.  

    Πιερ Ασουλίν: Ο Χίτλερ και ο μπάτλερ


    O Mανουέλ Βαλς είναι χαρακτήρας για μυθιστόρημα, ο Φρανσουά Ολάντ δέχτηκε ένα χτύπημα κάτω από τη ζώνη, αλλά η Γαλλία παραμένει ισχυρή στον κόσμο. Ο γάλλος συγγραφέας Πιερ Ασουλίν σχολιάζει την επικαιρότητα και τη διαπλοκή του αληθινού με τη γλώσσα της λογοτεχνίας λίγες μέρες προτού επισκεφθεί την Αθήνα
    O Πετέν του Βισύ και ο Σελίν της λογοτεχνίας, o Χίτλερ και ο μπάτλερ. Ο πύργος ενός σπουδαίου ηγεμονικού οίκου της Γερμανίας επιτάσσεται για να φιλοξενήσει μια γαλλική κυβέρνηση που πρόδωσε τον λαό της. Το Sigmaringen (Gallimard, 2014), το νέο μυθιστόρημα του Πιερ Ασουλίν, δεν είναι ένα κλασικό ιστορικό μυθιστόρημα ή μυθιστόρημα εποχής. Ανήκει σε ένα αναδυόμενο είδος που στη Γαλλία αποκαλείται άτυπα μεν, όλο και συχνότερα δε, «roman vrai». Είναι ένα «μυθιστόρημα της αλήθειας», που ζητεί να αποκαλύψει την αλήθεια στην Ιστορία ή στην ατομική και συλλογική εμπειρία και την εκφράζει με την εύπλαστη γλώσσα της λογοτεχνίας. Γνωστός στην Ελλάδα από τα μυθιστορήματά του Ξενοδοχείο Lutetia (2006), Τοπορτρέτο (2009), Οι προσκεκλημένοι (2012) και Οι βίοι του Ιώβ (2013), που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις, ο γάλλος βιογράφος, πεζογράφος και πρώην βιβλιοκριτικός του Monde κινείται διαρκώς μεταξύ Ιστορίας και μυθοπλασίας. «Ο ιστορικός ενδιαφέρεται για την ακρίβεια. Ο μυθιστοριογράφος για την αλήθεια. Εγώ στέκομαι στη μέση. Παθιασμένος και με την Ιστορία και με τη μυθοπλασία, θέλω να πάρω από την καθεμιά ό,τι καλύτερο προσφέρει» λέει στο «Βήμα» από το Παρίσι, μερικά εικοσιτετράωρα προτού έρθει στην Αθήνα για να συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό λογοτεχνικό περίπατο που διοργανώνει η Ενωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUNIC).