Thursday, October 16, 2014

«Ερχεται» στα ελληνικά το βραβευμένο με Booker 2014 βιβλίο του Ρ.Φλάναγκαν

  • Το «The Narrow Road to the Deep North» του αυστραλού συγγραφέα
  • ΤΟ ΒΗΜΑ:  16/10/2014 09:39 |
Ήδη πριν από την ανακοίνωση του Booker 2014, οι Εκδόσεις Άγρα είχαν «κλείσει» στη Φρανκφούρτη το «The Narrow Road to the Deep North», του αυστραλού νικητή Ρίτσαρντ Φλάναγκαν. Είναι ο τρίτος αυστραλός, μετά τους Τόμας Κένελι και Πίτερ Κάρεϊ, που λαμβάνει το μεγάλο αυτό λογοτεχνικό βραβείο του αγγλόφωνου κόσμου. Η «Άγρα» έχει ούτως ή άλλως εκδώσει και τα δύο άλλα βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά: την Αγνωστη τρομοκράτισσα και το Εγχειρίδιο ιχθύων-μυθιστόρημα σε 12 ψάρια.


Στο βιβλίο στο οποίο απονεμήθηκε το βραβείο, πρωταγωνιστεί ένας γιατρός παθιασμένος με τη γυναίκα του θείου του, ωστόσο ένας αφανής πρωταγωνιστής είναι και ο πατέρας του συγγραφέα.

'Οπως αναφέρουν Τα Νέα της Πέμπτης, ο τίτλος είναι παρμένος από κλασικό έργο (χαϊκού) της ιαπωνικής λογοτεχνίας, καθώς ο πατέρας του Φλάναγκαν υπήρξε αιχμάλωτος πολέμου των Ιαπώνων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και επέζησε από τα καταναγκαστικά έργα στον Σιδηρόδρομο του Θανάτου, στη γραμμής Ταϊλάνδη-Μπούρμα.

«Σπουδαίο μυθιστόρημα για τον έρωτα και τον πόλεμο»
χαρακτήρισε το βιβλίο ο βρετανός φιλόσοφος Α.Κ.Γκρέιλινγκ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων.

Στο σκηνικό του μυθιστορήματος περιλαμβάνονται σπηλιές κυνηγών στην Τασμανία, μια ταϊλανδέζικη φυλακή, το λιμάνι του Σίδνεϊ.

Ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, που γεννήθηκε στην Τασμανία και χθες δήλωσε ότι ντρέπεται για την περιβαλλοντική πολιτική της Αυστραλίας, έχει και κινηματογραφική δραστηριότητα καθώς σκηνοθέτησε ο ίδιος το βιβλίο του «The Sound of One Hand Clapping», ενώ πρόσφατα συνεργάστηκε με τον Μπαζ Λούρμαν στο σενάριο της επικής ταινίας του τελευταίου «Αυστραλία».

No comments: