Wednesday, October 15, 2014

Πέθανε ο Ιταλός φιλόσοφος Τζοβάνι Ρεάλε σε ηλικία 83 ετών

Ο διεθνούς φήμης φιλόσοφος και καθηγητής Τζοβάνι Ρεάλε, εκ των σημαντικότερων μελετητών της αρχαίας σκέψης, άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη στην κατοικία του στην επαρχία Βαρέζε της βόρειας Ιταλίας αφήνοντας ως κληρονομιά ένα μνημειώδες φιλοσοφικό έργο για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή φιλοσοφία. Ο θάνατος του πιο γνωστού σύγχρονου Ιταλού πλατωνιστή ανακοινώθηκε από τον εκδοτικό του οίκο La Scuola, ο οποίος και είχε αναλάβει την έκδοση του διάσημου εγχειριδίου φιλοσοφίας για διδασκαλία στα ιταλικά λύκεια που είχε συγγράψει ο Τζοβάνι Ρεάλε από κοινού με τον Ντάριο Αντισέρι.


Ο Τζοβάνι Ρεάλε ήταν ομότιμος καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, όπου δίδασκε επί μακρόν ιστορία της αρχαίας φιλοσοφίας και ίδρυσε το Κέντρο Έρευνας Μεταφυσικής.

Από το 2005 δίδασκε στη νέα Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Σαν Ραφαέλε στο Μιλάνο, όπου και εγκαινίασε το Διεθνές Κέντρο Μελέτης για τον Πλάτωνα και τις ρίζες της πλατωνικής σκέψης και του δυτικού πολιτισμού.

Συγγραφέας ενός μνημειώδους έργου για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή φιλοσοφία, ο Τζοβάνι Ρεάλε άφησε πίσω του μία πολύτιμη κληρονομιά στη μελέτη της προσωκρατικής φιλοσοφίας, του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Σενέκα και του Πλωτίνου με την έκδοση του έργου Ιστορία της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Φιλοσοφίας (Bompiani, 2004) που αριθμεί δέκα τόμους.

Τα πολυάριθμα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 13 γλώσσες.

No comments: