Wednesday, October 15, 2014

Στον Αυστραλό Ρίτσαρντ Φλάναγκαν το βραβείο Μπούκερ 2014

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν έγινε ο τρίτος Αυστραλός που τιμάται με το βραβείο Μπούκερ.

Ο Φλάναγκαν, 53 ετών, ο οποίος εθεωρείτο φαβορί, είναι ο νικητής του 46ου Βραβείου Μπούκερ για το μυθιστόρημά του «The Narrow Road to the Deep North» (εκδόσεις Chatto & Windus), η ιστορία του οποίου διαδραματίζεται στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο σε ένα στρατόπεδο ιαπώνων αιχμαλώτων πολέμου, στη μεθόριο Βιρμανίας-Ταϊλάνδης. Το βιβλίο εξιστορεί τη ζωή ενός χειρουργού, ο οποίος βασανίζεται από τύψεις εξαιτίας της σχέσης του με τη σύζυγο του θείου του.
Πραγματεύεται ζητήματα όπως ο ηρωισμός, η στωικότητα και η απανθρωπιά.
Γεννημένος στην Τασμανία, ο Φλάναγκαν χρειάστηκε 12 χρόνια για να γράψει το μυθιστόρημά του, ενώ διέγραψε από τον υπολογιστή του πέντε προηγούμενα.
Ο πατέρας του, ο οποίος ήταν επιζήσας του διαβόητου "Σιδηροδρόμου του Θανάτου", πέθανε την ημέρα που ο γιός του ολοκλήρωσε το βιβλίο του.
Για πρώτη φορά φέτος στα 46 χρόνια της ιστορίας του θεσμού, συμπεριελήφθη και η αμερικανική λογοτεχνία. Δύο Αμερικανοί συγγραφείς περιελήφθησαν στην βραχεία λίστα.
Το βραβείο Μπούκερ απονέμεται από το 1969 στο καλύτερο πρωτότυπο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό είχαν ως το 2013 οι πολίτες της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της Ιρλανδίας και της Ζιμπάμπουε, δηλαδή Βρετανοί και κάτοικοι πρώην βρετανικών αποικιών.
Σήμερα απευθύνεται πλέον σε όλους τους συγγραφείς που εκδίδουν τα έργα τους στη Βρετανία.
Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, τον βρετανό φιλόσοφο Α.Κ. Γκρέιλινγκ, σε επίσημη τελετή χθες το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα της Σχολής Μουσικής και Θεάτρου του Γκίλντχολ, στο Λονδίνο.

No comments: