Monday, December 8, 2014

ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ 1931-2014. Τραγικός επίλογος για τον μεγάλο συγγραφέα

Ληστεία ή προσωπικές διαφορές; Το μυστήριο της δολοφονίας του σπουδαίου πεζογράφου Μένη Κουμανταρέα προσπαθούν να λύσουν οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση.
Το διαμέρισμα του Μ. Κουμανταρέα στην οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη
Το διαμέρισμα του Μ. Κουμανταρέα στην οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία τούς οδηγούν στη δεύτερη εκδοχή, το θύμα να γνώριζε τον δολοφόνο: Η απαραβίαστη πόρτα του σπιτιού, η «επιλεκτική» έρευνα του δράστη στην κρεβατοκάμαρα και οι καταθέσεις ατόμων του φιλικού περιβάλλοντος απομακρύνουν το σενάριο της «τυχαίας ληστείας».
Ο συγγραφέας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη, μεσάνυχτα Παρασκευής. Πριν από λίγες ώρες βρισκόταν με φίλους του σε καφενείο της γειτονιάς. «Επιστρέφω σύντομα, ξέχασα το χάπι μου», ήταν τα τελευταία λόγια προς την παρέα του πριν πάει για λίγο στην οικία του, από την οποία δεν γύρισε ποτέ. Οταν άρχισε να περνάει η ώρα, οι φίλοι του ανησύχησαν, ειδοποίησαν συγγενή του θύματος και πήγαν στο σπίτι του, όπου και τον βρήκαν νεκρό.

Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο βρήκαν τον 83χρονο συγγραφέα στο κρεβάτι και δίπλα ένα μαξιλάρι. Εφερε μώλωπες στον λαιμό και εκδορές στο πρόσωπο, ενώ είχε δεχτεί και αρκετά χτυπήματα στο αριστερό μάτι και στα χέρια. Η πρώτη εξέταση του ιατροδικαστή αναφέρει ότι ο θάνατός του ήταν ασφυκτικός και εκτιμάται πως ο δράστης χρησιμοποίησε το μαξιλάρι.
Ο Λουκάς Μπάρλας, ιδιοκτήτης του καφέ  στο οποίο είχε κλείσει ραντεβού με φίλο του ο Μ. Κουμανταρέας.
Ο Λουκάς Μπάρλας, ιδιοκτήτης του καφέ στο οποίο είχε κλείσει ραντεβού με φίλο του ο Μ. Κουμανταρέας.
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς, το σπίτι παρουσίαζε εικόνα «επιλεκτικής» έρευνας. Σαν να ήξερε ο δολοφόνος πού να ψάξει. «Τα σημεία της οικίας στα οποία ο δράστης αναζήτησε χρήματα και τιμαλφή είναι αυτά που όλοι οι άνθρωποι συνήθως επιλέγουν για κρυψώνες», επισημαίνει αστυνομικός που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.
Αισιοδοξία
Αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών εμφανίζονται αισιόδοξοι για την εξιχνίαση της δολοφονίας που συγκλονίζει το πανελλήνιο. Αρκετά είναι τα στοιχεία, ενώ οι μαρτυρίες γειτόνων και φίλων φαίνεται πως ρίχνουν φως στην υπόθεση και στην «ταυτότητα» του δράστη. Δύο είναι τα σενάρια που προκρίνονται από τους επικεφαλής των ερευνών ως πιο πιθανά για το «Εγκλημα της Κυψέλης».
Η Μ. Καρατζαφέρη, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου στην Κυψέλη, με τον άτυχο συγγραφέα
Η Μ. Καρατζαφέρη, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου στην Κυψέλη, με τον άτυχο συγγραφέα
Το πρώτο -και πιθανότερο πλέον- σενάριο που εξετάζουν οι αστυνομικοί είναι ο δολοφόνος να ήταν γνωστός του Μ. Κουμανταρέα. «Ατομο που γνώριζε τον συγγραφέα, έκαναν παρέα ή είχε συνεργαστεί μαζί του. Το θύμα τον εμπιστευόταν και για αυτό του άνοιξε την πόρτα. Στο πλαίσιο αυτό ερευνούμε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και του ερωτικού εγκλήματος, καθώς οι ενδείξεις και τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό το θύμα να ήξερε τον δολοφόνο. Επίσης, τα χτυπήματα στο πρόσωπο του θύματος καταδεικνύουν ελατήριο προσωπικής φύσης.
Συνήθως οι δολοφόνοι που γνωρίζουν τα θύματά τους προσπαθούν να τα "αποπροσωποποιήσουν" την ώρα του εγκλήματος και να αποστασιοποιηθούν από την ειδεχθή πράξη τους. Το μαξιλάρι στο πρόσωπο "ταιριάζει" με τα συναισθήματα του δολοφόνου που γνωρίζει το θύμα του», υποστηρίζει αναλυτής της ΕΛ.ΑΣ.
Το δεύτερο σενάριο είναι η ληστεία. Η απλούστερη εκδοχή είναι ότι ο δολοφόνος αιφνιδιάστηκε από την επιστροφή του θύματος στο σπίτι. Ο συγγραφέας «έπεσε» πάνω στον ληστή, ακολούθησε σκληρή πάλη και ο δράστης τον σκότωσε.
Ωστόσο, οι αστυνομικοί θεωρούν αδύναμη αυτή την πτυχή, διότι δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης στην πόρτα του σπιτιού. Στην περίπτωση που επαληθευτεί η «τυχαία ληστεία», εκτιμάται πως είναι πιο πιθανό ο δράστης να είχε στήσει καρτέρι μέσα ή έξω από την πολυκατοικία. Και όταν εμφανίστηκε ο 83χρονος συγγραφέας, να τον ανάγκασε να ξεκλειδώσει την πόρτα του σπιτιού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν ο συγγραφέας και ο δολοφόνος βρέθηκαν μέσα στο σπίτι, πάλεψαν στο σαλόνι. Η πάλη μεταφέρθηκε στην κρεβατοκάμαρα, όπου ο δράστης τον έπνιξε με το μαξιλάρι.
Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροτομής που θα διευκρινίσουν την αιτία θανάτου του συγγραφέα. Γενετικό υλικό, αποτυπώματα, η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του θύματος, το υλικό από κάμερες μαγαζιών στη γειτονιά, αλλά και οι καταθέσεις φιλικών προσώπων θεωρούνται τα πιο κρίσιμα στοιχεία για την εξιχνίαση της δολοφονίας.
  • Μας είπε «ανεβαίνω στο διαμέρισμα για λίγο»
«Είχαμε βγει για φαγητό, όπως το συνηθίζαμε... Είχε ξεχάσει να πάρει ένα χαπάκι - ξέρετε έπασχε από καρκίνο, η κατάσταση είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες και έπρεπε να μπει την Τρίτη για νέα θεραπεία. Μου λέει ''περίμενε, θα πάω επάνω στο σπίτι, να πάρω το χαπάκι και θα κατέβω''».
Πρόκειται για τη μαρτυρία του συγγραφέα Θάνου Φωσκαρίνη, φίλου του Μένη Κουμανταρέα για πάνω από 30 χρόνια. Πρόσφατα μάλιστα ήταν και συνεργάτης του, αφού είχε αναλάβει την οργάνωση του αρχείου του. Μιλώντας στην ιστοστελίδα «TheTOC.gr», ο Θ. Φωσκαρίνης περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του συγγραφέα, αλλά και τις στιγμές αγωνίας που ακολούθησαν.
«... Ο Μένης καθυστέρησε... Στις 22:50 ανησύχησα, τηλεφώνησα στο κινητό και στο σταθερό, δεν απαντούσε... Πήγαμε και χτυπήσαμε τα κουδούνια, άνοιξε μια γειτόνισσα, ανέβηκα στο διαμέρισμα. Δεν άκουγα κάτι, οπότε σκέφτηκα ότι πρέπει να ειδοποιήσω συγγενή του», διηγήθηκε, εξηγώντας πως τελικά βρήκε αντικλείδι του σπιτιού του.
«... Εβαλα το κλειδί στην πόρτα - δεν ήταν κλειδωμένη. Το διαμέρισμα ήταν ανάστατο. Στο γραφείο του Μένη άνω-κάτω τα χαρτιά και ανοιγμένα τα ντουλάπια και αριστερά ο Μένης. Πεσμένος πάνω στο κρεβάτι ανάσκελα και χτυπημένος. Με μισάνοιχτα μάτια, αίματα, η άνω γνάθος μπλαβιασμένη, χτυπημένος κοντά στο αριστερό μάτι, χτυπημένος στα χέρια... Προσπαθήσαμε να κάνουμε μαλάξεις στην καρδιά, αλλά ήταν ήδη νεκρός. Δεν είχε ανάσα. Ειδοποιήσαμε αμέσως την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ και τους συγγενείς».
Το βράδυ της Παρασκευής
  • Οι ώρες αγωνίας και η θλιβερή αποκάλυψη
Τις δραματικές ώρες της νύχτας που χάθηκε ο Μένης Κουμανταρέας περιέγραψε στο «Εθνος» ο Λουκάς Μπάρλας, ιδιοκτήτης του καφέ που βρίσκεται στη γωνία του σπιτιού του στην Κυψέλη. Εκεί όπου είχε κλείσει ραντεβού ο συγγραφέας με τον Θάνο Φωσκαρίνη το βράδυ της Παρασκευής.
«Ο Θάνος ήταν εδώ κι έπινε μόνος του καφέ. Μετά τις 10.30 μου είπε ότι ανησυχεί γιατί δεν βρίσκει τον Μένη. Του είχε πει να έρθει εδώ να τον περιμένει, όσο ο ίδιος θα ανέβαινε στο σπίτι του για να πάρει ένα χάπι που είχε ξεχάσει», διηγείται ο Λ. Μπάρλας. «Του είπα να τον πάρει τηλέφωνο και μου απάντησε ότι είχε ήδη πάρει, αλλά δεν απαντούσε. Τα παράτησα όλα και πήγαμε μαζί να χτυπήσουμε το κουδούνι του. Δεν απαντούσε κανείς», μας λέει.
Χτύπησαν το κουδούνι μιας γειτόνισσας, προκειμένου να φτάσουν στο διαμέρισμα. «Ανέβηκε πάνω ο Θάνος. Δεν άκουγε θόρυβο. Του είπα αν ήθελε να σπάσουμε την πόρτα. Ο Μένης ήταν τόσο αγαπητό πρόσωπο που δεν πήγε το μυαλό μου στο κακό. Σκέφτηκα μην είχε πέσει ή μην είχε πάθει τίποτα, να τον προλάβουμε. Εκείνος μου είπε ότι θα ψάξει να βρει αντικλείδι», μας λέει. Οπως και έγινε. Μία ώρα αργότερα ο Θ. Φωσκαρίνης θα βρισκόταν μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα...
«Ούτε που θυμάμαι πόσα χρόνια ξέρω τον Μένη. Συμπαθητικός, κοινωνικός, κύριος με το κάπα κεφαλαίο. Τα λέγαμε τις προάλλες για το τελευταίο του βιβλίο. Ηθελε να μου το χαρίσει, αλλά εγώ πήγα και το αγόρασα, αλλά τον έβαλα να μου γράψει αφιέρωση», μας λέει. Η αφιέρωση του βιβλίου με τα γράμματα του συγγραφέα έχει ημερομηνία Νοέμβριος του 2014.
Συγκλονισμένη για την απώλεια του Μένη Κουμανταρέα παραμένει η Μαίρη Καρατζαφέρη, ιδιοκτήτρια ενός συμπαθητικού εστιατορίου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Στο μαγαζί της ο συγγραφέας είχε βρει το στέκι του. Εκεί έτρωγε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας κατά τα τελευταία 20 χρόνια.
«Με είχε σαν κόρη του», είπε στο «Εθνος» η γυναίκα, που ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει ότι δεν θα ξαναδεί τον «Μένη της», όπως τον αποκαλούσε. «Εχω πάθει μεγάλο σοκ. Ακόμη δεν μπορώ να δουλέψω. Αυτός ο άνθρωπος είχε γίνει ένα με το μαγαζί... Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν θα ξανάρθει», λέει και σχεδόν μονολογώντας, επαναλαμβάνει: «Εχασα δικό μου άνθρωπο. Ο Μένης είναι δικός μου άνθρωπος».
Στο εστιατόριο πήγαινε τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, τις περισσότερες φορές με φίλους και συνεργάτες. «Μου είπαν οι συνεργάτες του που ήρθαν χθες ότι θα συνεχίσουν να έρχονται εδώ γιατί ήταν ο χώρος του. Θα νιώθουν ότι είναι ακόμη εδώ...», καταλήγει η Μ. Καρατζαφέρη.
Οι τελευταίες ώρες του Κουμανταρέα
22.20: Το βράδυ της Παρασκευής, ο Μένης Κουμανταρέας έτρωγε με τον φίλο του Θάνο Φωσκαρίνη στον πεζόδρομο της Κυψέλης. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του συνεργάτη του, έμειναν στο εστιατόριο έως τις 22.20.
22.50: Ο Μ. Κουμανταρέας ενημέρωσε τον Θ. Φωσκαρίνη ότι είχε μια συνάντηση στις 23.15 και τού ζήτησε να του κάνει παρέα μέχρι τότε. Στο μεταξύ, ο ίδιος έπρεπε να «πεταχτεί» στο σπίτι του στην οδό Ζακύνθου, προκειμένου να πάρει ένα χαπάκι που είχε ξεχάσει. Στις 22.50 ο φίλος του που τον περίμενε σε καφέ της περιοχής, ανησύχησε για την καθυστέρηση του Μ. Κουμανταρέα. Τηλεφώνησε σε σταθερό και κινητό, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Το διαμέρισμα είχε φως, αλλά μέσα δεν ακουγόταν θόρυβος.
00.50: Ο φίλος του αποφασίζει να ζητήσει αντικλείδι του σπιτιού από τα ανίψια του συγγραφέα. Περίπου δύο ώρες μετά, ο Θ. Φωσκαρίνης επιστρέφει στο διαμέρισμα της οδού Ζακύνθου με το αντικλείδι. Oταν μπήκε μέσα, διαπίστωσε ότι ο Μένης Κουμανταρέας ήταν νεκρός και ειδοποίησε το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία.

ΕΘΝΟΣ, 8/12/2014
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
ΦΩΤΟ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ
  • Διαβάστε ακόμη:
Είναι η συνέχεια της δολοφονίας Παζολίνι, Ταχτσή
Ανθρωπος ζωντανός με μεγάλη θέληση για ζωή

No comments: