Tuesday, December 9, 2014

Το τελευταίο «αντίο» στον Μένη Κουμανταρέα

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και ανάμεσα σε πλήθος πνευματικών ανθρώπων, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ο πεζογράφος Μένης Κουμανταρέας, ο οποίος βρήκε τραγικό και άδικο θάνατο τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου μέσα στο σπίτι του στην Κυψέλη.
Τους επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο ποιητής Δημήτρης Καλοκύρης, ο οποίος ανακοίνωσε τη θέσπιση βραβείου «Μένης Κουμανταρέας» για τους ανερχόμενους ιστοριογράφους, ο συγγραφέας και λογοτεχνικό του τέκνο Βαγγέλης Ραπτόπουλος, ο συγγραφέας Θάνος Φωσκαρίνης και η προσωπική του φίλη Χλόη.
Η κηδεία του Μένη Κουμανταρέα τελέσθηκε με δαπάνη του δήμου Αθηναίων «ως ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο πεζογράφο, που έζησε, αγάπησε και έγραψε όπως κανένας άλλος, για την πόλη της Αθήνας».

Ανάμεσα στους ανθρώπους που συνόδεψαν τον πεζογράφο στην τελευταία του κατοικία ήταν και ομότεχνοί του, όπως οι Βασίλης Βασιλικός, Άλκη Ζέη, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, αλλά και πολλοί άλλοι συγγραφείς, στιχουργοί, ηθοποιοί και σκηνοθέτες όπως οι: Μάνος Ελευθερίου, Μάρω Δούκα, Ιωάννα Καρυστιάνη, Γιώργος Χρονάς, Ιωάννα Καρατζαφέρη, Θανάσης Χατζόπουλος, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Μίμης Ανδρουλάκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Λίνα Νικολακοπούλου, Ρένα Πιττακή, οι σκηνοθέτες Νίκος Παναγιωτόπουλος, Λάκης Παπαστάθης και ο συγγραφέας- σκηνοθέτης Αχιλλέας Κυριακίδης.

Επίσης, το «παρών» έδωσαν και άνθρωποι από την πολιτική σκηνή,  όπως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, η πρώην βουλευτής Άννα Νταλάρα και ο πρώην υπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης. 

Η γνωστή ποιήτρια Κική Δημουλά λίγο πριν εισέλθει στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, δήλωσε: «Πολύ μεγάλη λύπη. Ήταν σπουδαίος. Είχε έναν θάνατο που δεν του άξιζε».

Ο κόσμος του βιβλίου από το αρχικό σοκ πέρασε στη μελαγχολική θλίψη, που επέτειναν τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης του νεκρού συγγραφέα χθες το μεσημέρι. Ετσι, για σήμερα ακυρώθηκαν αρκετές από τις εκδηλώσεις που αφορούσαν βιβλία (στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων, στο Public κ.α.), ενώ ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου αποφάσισε να διαθέσει χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό στη μνήμη του.

Στεφάνια στη μνήμη του, έστειλαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας, η Εταιρεία Συγγραφέων, η οικογένεια Μάνου Χατζιδάκι, το Θέατρο της οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής», το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

No comments: