Sunday, September 18, 2011

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ: Εκδοτικές διαμάχες...

Συγκριτικά µε άλλες χώρες οι εκδοτικές διαµάχες στη χώρα µας είναι ελάχιστες και χωρίς πολλά «αίµατα». Υπάρχουν οι στενοχώριες όταν ένας συγγραφέας φεύγει από έναν εκδότη και πάει σε έναν άλλον, αλλά κάπου εκεί σταµατάει η υπόθεση. Λίγες είναι οι φορές που οι διαµάχες αυτές οδηγήθηκαν σε δικαστήρια. Το 2010 υπήρξε διαµάχη για τη Χρύσα ∆ηµουλίδου όταν έφυγε από τις εκδόσεις Λιβάνη και πήγε στις εκδόσεις Ψυχογιός (όπου και εξέδωσε τα βιβλία της πλέον ως Χρυσηίς ∆ηµουλίδου). Τα δικαστήρια δικαίωσαν πρωτοδίκως τον Ψυχογιό και µάλλον κάπου εκεί έληξε και η διαµάχη. Εννοείται ότι τους αναγνώστες κάτι τέτοια τούς αφήνουν παντελώς αδιάφορους.


Η υπόθεση της Αλκης Ζέη. Εφέτος είχαµε τη µεγάλη φυγή της Αλκης Ζέη, η οποία ύστερα από πάρα πολλά χρόνια και πολλά βιβλία εγκατέλειψε τις εκδόσεις Κέδρος προς τις εκδόσεις Μεταίχµιο. Εδώ υπήρξε µια διένεξη σχετικά µε τα ήδη κυκλοφορούντα βιβλία της και αυτά που επρόκειτο να βγουν. Είχε δικαίωµα ο Κέδρος να επανεκδίδει τα βιβλία προτού λήξει το συµβόλαιό της και φύγει για το Μεταίχµιο; Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια. ∆ύσκολα παρακολουθεί κάποιος τρίτος αυτές τις υποθέσεις, µια και απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Αυτή την εβδοµάδα έγινε πάλι ένα δικαστήριο για την υπόθεση. Γράφτηκε ότι «η υπόθεση έληξε» υπέρ του νέου εκδότη.
Η εκδότρια του Κέδρου κυρία Κάτια Λεµπέση αµφισβήτησε αυτή την εκδοχή. Σχολίασε µάλιστα σε συζήτησή µας αναφέροντας κάτι που λέει η Νόνα στην Αναζήτηση του Νίκου Θέµελη: «Τα πράγµατα είναι έτσι, µπορεί όµως να ‘ναι κι αλλιώς. Ανάλογα ποια αλήθεια ξέρεις ή ποια αλήθεια θέλεις να δεις». «Νοµίζω», λέει η κυρία Λεµπέση, «ότι έχουν δηµοσιευθεί πολλές ανακρίβειες στο ζήτηµα που έχει δηµιουργηθεί ανάµεσα στον Κέδρο και στην Αλκη Ζέη, όπως για παράδειγµα το δηµοσίευµα την εποµένη της εκδίκασης ασφαλιστικών µέτρων πριν από λίγες ηµέρες που λέει ότι κέρδισε η Αλκη Ζέη, ενώ η αλήθεια είναι ότι η απόφαση θα βγει σε τουλάχιστον τρεις µήνες. Οπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά θίγουν την εικόνα του Κέδρου. Εγώ όµως δεν σκοπεύω να µπω σ’ ένα παιχνίδιδιαψεύσεων και αντεγκλήσεων. Αναρωτιέµαι µόνο πώς γίνεται, έπειτα από µια αγαστήσυνεργασία 25 χρόνων, να µας σύρει η Αλκη στα δικαστήρια για ένα θέµα που θα µπορούσαµε να λύσουµε µεταξύ µας»Συµπέρασµα: τα οικονοµικά θέµατα µπορούν να καταργήσουν τις παραδοσιακές φιλίες.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Ν. ΜΠΑΣΚΟΖΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 18/9/2011

No comments: