Friday, September 2, 2011

Φεστιβάλ Βιβλίου: 150 εκδότες, 50.000 τίτλοι στο Ζάππειο

Mε ένα τριπλό αφιέρωμα αρχίζει την Παρασκευή το 40ό Φεστιβάλ Βιβλίου, στο Ζάππειο. Το Φεστιβάλ αυτό είναι επετειακό, καθώς συμπληρώνονται και τριάντα χρόνια λειτουργίας του, με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), με συνδιοργανωτή τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.

150 εκδότες, 50.000 τίτλοι στο Ζάππειο
Mε ένα τριπλό αφιέρωμα αρχίζει την Παρασκευή το 40ό Φεστιβάλ Βιβλίου, στο Ζάππειο. Το Φεστιβάλ αυτό είναι επετειακό, καθώς συμπληρώνονται και τριάντα χρόνια λειτουργίας του, με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), με συνδιοργανωτή τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων. Το Ευρωπαϊκό Ετος Εθελοντισμού ήταν μια καλή ιδέα για τον κοινωνικό ρόλο της φετινής έκθεσης, στο οποίο και είναι αφιερωμένο, με ξεχωριστή την "Ιδέα δωρεάς οργάνων", σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Επίσης, ο ΣΕΚΒ, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού", διοργανώνει την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, αιμοδοσία για τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στα "Λογοκριμένα και απαγορευμένα βιβλία ? περιοδικά και εφημερίδες την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974". Για τη συγκέντρωση τέτοιων ντοκουμέντων συνεργάστηκαν το Αρχείο Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη ? Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης, το Αρχείο Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) και οι εκδοτικοί οίκοι "Ειρήνη", "Θεμέλιο", "Κέδρος" και "Στοχαστής".
Το τρίτο αφιέρωμα αφορά στην επέτειο των 50 χρόνων από την πρώτη πτήση του ανθρώπου στο διάστημα, του Γιούρι Γκαγκάριν, το 1961, σε συνεργασία με το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα.
Στο βασικό του περιεχόμενο το Φεστιβάλ, τα εγκαίνια του οποίου έχει προσκληθεί να τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, (Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, 8 μ.μ.), αναπτύσσεται σε 120 περίπτερα, με 150 εκδότες και περίπου 50.000 τίτλους.
  • Η ΑΦΙΣΑ
  • Ο ΣΕΚΒ, με πρόεδρο τον Γιάννη Σολδάτο (εκδ. Αιγόκερως), συνεχίζει την παράδοση της ανάθεσης σε εικαστικούς της αφίσας. Φέτος, η αφίσα υπογράφεται από τον ζωγράφο Αλέξη Βερούκα. (Εθνος, 1/9/11)

No comments: