Saturday, September 10, 2011

Ο μύθος Χέμινγουεϊ

  • Ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ ποζάρει περήφανος με το όπλο στο χέρι, μπροστά από το θήραμά του, μια τίγρη.

Στη φωτογραφία ο Χεμινγουέι με ένα λιοντάρι στην Αφρική το 1934 

Στη φωτογραφία ο Χεμινγουέι με ένα ταύρο στην Ισπανία το 1927 

Πιο «ανθρώπινος» και ανέμελος, σε χαλαρή στάση, με τα χέρια στη μέση, χαμογελά στο φακό, με φόντο τις κατάλευκες πλαγιές του Γκστάαντ στην Ελβετία. Παρόμοια φωτογραφικά στιγμιότυπα είναι πλέον πασίγνωστα και εικονοπλαστικές αναφορές της ζωής του Χέμινγουεϊ, του οποίου η προσωπική ζωή μυθοποιήθηκε όσο λίγων λογοτεχνών. Η αυτοχειρία του επέβαλε το τραγικό τέλος (1961) του Αμερικανού συγγραφέα, ο οποίος πρόλαβε να αφήσει ανεκτίμητο έργο στην παγκόσμια λογοτεχνία, αλλά και να γίνει ο ίδιος ένας λογοτεχνικός ήρωας, βγαλμένος από τις σελίδες ενός τραγικού και σκοτεινού μυθιστορήματος.

Ο μύθος του Χέμινγουεϊ, σε όλες τις εκφάνσεις του, παρουσιάζεται στο αφιέρωμα που πραγματοποιεί η Ελληνοαμερικανική Ενωση, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από το θάνατό του, στις 19 Σεπτεμβρίου, στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).
Οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, εφημερίδες, προσωπικά έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες, πίνακες, εμπνευσμένα από την προσωπικότητά του και το έργο του, αποτελούν το υλικό του αφιερώματος, που τελικά έχει μια ολιστική προσέγγιση στο φαινόμενο Χέμινγουεϊ. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στους σταθμούς της ζωής του σπουδαίου συγγραφέα, την ώρα που θα ακούγεται από τα ηχεία η φωνή του ίδιου του Χέμινγουεϊ να απαγγέλλει το λόγο που έβγαλε όταν παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ.
Οι σταθμοί της ζωής του αποτυπώνονται στην έκθεση. Τα νεανικά του χρόνια, τα ταξίδια του, αλλά και μικρές προσωπικές στιγμές, όπως ήταν οι διακοπές με τις συζύγους του ή το ψάρεμα, που λάτρευε, αλλά και το σαφάρι, στιγμές ανάπαυλας στο σπίτι του στην Κούβα, κ.ά. Με λίγα λόγια, οι «παράλληλες» στιγμές, απλές και καθημερινές, της λογοτεχνικής του πορείας, που χαράχτηκε ακολουθώντας τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της εποχής του, σε βιβλία-ορόσημα της λογοτεχνίας, όπως τα «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», «Θάνατος το απομεσήμερο» κ.ά.
Η επίσκεψη στην έκθεση θα έχει και μουσική υπόκρουση, τα σάουντρακ των ταινιών που βασίστηκαν σε βιβλία του Χέμινγουεϊ, ενώ στις 10 Οκτωβρίου θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του, αλλά και η κινηματογραφική μεταφορά του «Αποχαιρετισμός στα όπλα» του Φρανκ Μπορζάτζ. Την επόμενη μέρα ακολουθούν τα «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» του Σαμ Γουντ και «Χιόνια στο Κιλιμάντζαρο» του Χέρνι Κινγκ.
* Διάρκεια έκθεσης έως τις 18 Οκτωβρίου.

No comments: