Sunday, September 11, 2011

Μυθιστορήματα για βραβείο

  • ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ του «Καστανιώτη» στον τομέα της ξένης λογοτεχνίας είναι ο Εγγλέζος Αλαν Χόλινγκστερ κι ο Ιρλανδός Σεμπάστιαν Μπάρι, υποψήφιοι για το φετινό βραβείο Μαν Μπούκερ και οι δύο.

Μέσα από την ιστορία δύο αριστοκρατικών οικογενειών κατά τον 20ό αιώνα, ο πρώτος περιγράφει την εικόνα μιας Αγγλίας ρευστής κι ευάλωτης στους κλυδωνισμούς του χρόνου («The stranger's Child»), ενώ ο δεύτερος, ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής μιας υπέργηρης γυναίκας μεταξύ Ιρλανδίας και ΗΠΑ, μιλά για τον πόλεμο, την αγάπη και τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς («On Canaan's side»).
Κάτοχος του παραπάνω βραβείου από το 2005, ο Ισμαήλ Κανταρέ επιστρέφει με το «Μοιραίο δείπνο» (Μεταίχμιο), έργο εμπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη το 1943 στη γενέτειρά του, το Αργυρόκαστρο, στη διάρκεια του οποίου κρίθηκε η τύχη πολλών αιχμαλώτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Υποψήφιο για το περσινό Μπούκερ, το μυθιστόρημα του Πίτερ Κάρεϊ «Ο Παπαγάλος και ο Ολιβιέ στην Αμερική» θα κυκλοφορήσει από τον «Ψυχογιό» ταυτόχρονα σχεδόν με το παιδικό βιβλίο του Σαλμάν Ρουσντί «Ο Λούκα και η φωτιά της ζωής», ενώ δύο επανεκδόσεις του Ουμπέρτο Εκο («Το εκκρεμές του Φουκό», «Μπαουντολίνο») θα συνοδευτούν από τη νέα συλλογή δοκιμίων του «Δημιουργώντας τον εχθρό».
Ενα από τα πιο αλλόκοτα μυθιστορήματα του φθινόπωρου είναι το καινούριο του Σκοτσέζου Αντριου Ο' Χάγκαν «Η ζωή και οι απόψεις του σκύλου Μαφ και της φίλης του, της Μέριλιν Μονρόε» (Πόλις): μια κωμωδία που συνδυάζει την υψηλή τέχνη με την ποπ κουλτούρα και μ' ένα κουτάβι γι' αφηγητή, απ' όπου αναδύεται η ευάλωτη φιγούρα της Μονρόε τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής της, όπως κανείς από τους θαυμαστές της δεν θα 'θελε να παραδεχτεί. Από τον ίδιο οίκο περιμένουμε και την «Καλύτερη πλευρά των ανθρώπων», πρώτο μυθιστόρημα του Γάλλου Τριστάν Γκαρσιά που αναδείχτηκε σε έργο αναφοράς για την ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Ο «Κέδρος» μάς καλεί ν' ανακαλύψουμε την επική, παράδοξα χιουμοριστική γραφή του αυτόχειρα Νεοϋορκέζου Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας μέσα από τα διηγήματα της συλλογής «Αμερικανική λήθη», ενώ για τον Νοέμβριο έχει προγραμματίσει και την καυστική κοινωνική σάτιρα του Μπρετ Ιστον Ελιν «Αυτοκρατορικές απολαύσεις», όπου πρωταγωνιστούν, μεσήλικες πλέον, μέσα στην καλιφορνέζικη χλιδή και παρακμή, οι ήρωες του «Λιγότερο από το μηδέν». Κι ενώ η «Εστία» φέρνει στην επικαιρότητα την κοινωνική τοιχογραφία «Οι Τιμπό» του γάλλου νομπελίστα Ροζέ Μαρτέν ντι Γκαρ, οι εκδόσεις «Οξύ», με αφορμή τα 75 χρόνια από το θάνατο του Χ.Φ. Λάβκραφτ, ενός εκ των θεμελιωτών της λογοτεχνίας τρόμου, προτείνουν τα διηγήματα που συνθέτουν την «Μυθολογία Κθούλου» πρώτη φορά συγκεντρωμένα και χωρίς περικοπές.

No comments: