Friday, February 19, 2010

Οι «Κεραίες» της TV

Προ-βολες

Tης Ολγας Σελλα

Τυχαία έπεσα πάνω στην εκπομπή «Οι κεραίες της εποχής μας» προχθές το βράδυ. Κι όχι γιατί αποφεύγω να τη δω, αλλά γιατί προβάλλεται σε μια ώρα που εύκολα μπορείς να ξεχαστείς. Είναι η μόνη, αυτή τη στιγμή, εκπομπή για βιβλίο στην τηλεόραση, και έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Προχθές φιλοξενούμενος ήταν ο Ουρουγουανός συγγραφέας Ντανιέλ Τσαβαρία, που επέλεξε να ζει τα τελευταία 40 χρόνια στην Κούβα.

Η συνομιλία του συγγραφέα με τους δύο δημοσιογράφους-παρουσιαστές (Μικέλα Χαρτουλάρη, Ανταίος Χρυσοστομίδης) δεν περιορίστηκε μόνο στα θέματα που άπτονται των βιβλίων του. Στράφηκε στην πολιτική, την οικονομία, την ιστορία, την ποιότητα ζωής στην Κούβα φυσικά. Κι έτσι είναι κάθε εκπομπή. Κι όταν ο συγγραφέας είναι και χαρισματικός συνομιλητής, όπως συνέβη με τον Ντανιέλ Τσαβαρία, τότε τα οφέλη του θεατή είναι πολλαπλάσια. Οσο για το οπτικό υλικό που συνόδευε τη συνέντευξη ταξίδεψε τους τηλεθεατές στο χθες και στο σήμερα μύθων, ειδώλων, μιας ιστορίας εντέλει.

Απορία πρώτη: εντάξει, οι φίλοι του βιβλίου μπορεί να ξενυχτούν διαβάζοντας, αλλά γιατί δεν γίνεται τα βιβλία ν’ αποκτήσουν κι άλλους φίλους με την προβολή της εκπομπής σε μια κανονική ώρα;

Απορία δεύτερη: οι περισσότεροι από τους συγγραφείς που έχουν περάσει από την εκπομπή «Οι κεραίες της εποχής μας» (ανάμεσά τους οι περισσότεροι από τους νομπελίστες που είναι εν ζωή, και άλλοι τόσοι υποψήφιοι) ομολογούν ότι λίγες κρατικές τηλεοράσεις έχουν τέτοιο υλικό, τέτοια περιουσία στα χέρια τους. Η κρατική τηλεόραση θα μπορούσε να επωφεληθεί από το υλικό κι όχι να το καταχωνιάζει στις 12 τη νύχτα.

Απορία τρίτη: κι αν δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει ανταγωνιστικά, γιατί δεν εκμεταλλεύεται το υλικό για την εγχώρια αγορά. Η αναπαραγωγή της εκπομπής σε dvd και η διάθεσή τους θα έβρισκαν πολλούς αποδέκτες, αφού είναι σίγουρο ότι έχουμε χάσει πολλά επεισόδια.

Τελικά, με ποιους τρόπους προωθείται η ανάγνωση;

No comments: